Skip to main content
3 min. leestijd

Vraagt u zich af aan welke regels de rookmelder moet voldoen? Onze expert legt het u graag uit.

Deel dit bericht:

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op iedere verdieping in Nederlandse woningen. Die verplichting was er al voor nieuwbouwhuizen, maar gaat dus ook gelden voor bestaande woningen. Aan welke regels moet de rookmelder voldoen? Onze expert Nick Lumoindong legt u graag uit wat belangrijk is. En wat de gevolgen zijn als u toch schade krijgt door brand als u wel of geen rookmelder heeft. Want voorkomen is beter dan genezen.

Ook rookmelder verplicht voor bestaande bouw       

Brandweer Nederland en gemeenten adviseerden al langer om rookmelders verplicht te maken. Door een aanpassing van het Bouwbesluit gaat de regering nu mee met dit advies. En worden rookmelders ook verplicht voor bestaande bouw vanaf 1 juli 2022. Dit geeft huiseigenaren voldoende tijd om zich op de aangepaste regels voor te bereiden. En het zorgt ervoor dat er voldoende rookmelders zijn, want door deze verplichting worden er waarschijnlijk miljoenen nieuwe rookmelders gekocht.   

Een rookmelder redt levens  

Een gemiddelde rookmelder kost inclusief batterijen ongeveer € 30 en het kost slechts een half uur om een rookmelder te installeren. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor rookmelders die voldoen aan de wettelijke eisen. Zij moeten deze ook zelf (laten) installeren én onderhouden. Als je een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van voldoende, goed werkende rookmelders. Als huurder moet je de rookmelder wel onderhouden.  

Eisen voor een rookmelder  

Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Het Europese EN 14604-certificaat is verplicht. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555-certificaat nodig. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Daarnaast moet het een optische rookmelder zijn (dus niet ionisch), en een CE-markering hebben.   

Mogelijke gevolgen als u geen rookmelder heeft  

Als er geen rookmelder is geïnstalleerd, voldoet u vanaf 1 juli 2022 niet meer aan de wet. Ook als verhuurder van een pand bent u verplicht om de woonruimte te verhuren die goed onderhouden is.  Dat betekent dus ook dat u rookmelders moet plaatsen. Als er geen rookmelder is geïnstalleerd, riskeert u een boete van de gemeente. Op dit moment heeft het geen gevolgen voor uw verzekeringen als u geen rookmelders heeft.  

Rookmelders koppelen 

Om uw huis nog veiliger te maken, kunt u kiezen voor een koppelbare rookmelder. Als u rookmelders aan elkaar koppelt, slaat elke rookmelder in huis alarm op het moment dat één melder rook detecteert. Daardoor weet u gelijk wanneer er brand of rookontwikkeling is. Als u een goede relatie heeft met uw buren is het zelfs mogelijk om meerdere rookmelders in de straat aan elkaar te koppelen. Op het moment dat u niet thuis bent, wordt iemand in de buurt gewaarschuwd als uw rookmelder aanslaat.

Brand voorkomen 

Brand in uw huis kan grote gevolgen hebben. Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel en kan uw hele woning en persoonlijke bezittingen binnen enkele minuten verwoesten. Zelfs als de brandweer er snel bij is. Bekijk onze tips voor brandveiligheid in huis.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:   

Wat dekt een opstalverzekering?    

Wat kost een opstalverzekering?    

Wat is verzekerd bij een inboedelverzekering?

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.