Skip to main content
3 min. leestijd

Wat kun je doen om brand in de keuken te voorkomen? En wat moet je doen als er toch brand uitbreekt? Onze expert geeft uitleg.

Deel dit bericht:

De kans op een woningbrand is in Nederland een op vijfenzestig. In 30% van de gevallen ontstaan deze in de keuken. In deze ruimte zijn belangrijke veroorzakers van brand bij elkaar, zoals het fornuis, de oven en allerlei elektrische apparaten. Een woningbrand kan al binnen drie minuten voor een levensbedreigende situatie zorgen. Het is dus van levensbelang dat u weet hoe u uzelf en uw gezin in veiligheid brengt. Onze expert Rinus Maat geeft tips over hoe u moet handelen als er brand uitbreekt in de keuken en wat u kunt doen schade te voorkomen of te beperken?

Kans op brand in de keuken verkleinen 

“Waarschijnlijk gaat u er niet vanuit dat u te maken krijgt met een brand in uw woning. Dat geldt voor de meesten van ons; en gelukkig is die aanname in de meeste gevallen terecht. Toch zijn er in 2022 ruim 59.011 woningbranden gemeld bij Nederlandse verzekeraars. En, nog erger, ieder jaar raken door woningbranden honderden mensen gewond en vallen er tientallen dodelijke slachtoffers.  

 Maar u kunt veel meer doen om de kans op een keukenbrand kunt verkleinen. Een kleine opsomming:   

 • Blijf erbij als u staat te koken. Even weglopen lijkt misschien niet zo gevaarlijk, maar de vlam kan zomaar in de pan slaan.   
 • Houd brandbare materialen, zoals (wijde) kleding, vaatdoeken, keukenschorten en ovenwanten uit de buurt van het fornuis. 
 • Voorkom kortsluiting: rol haspels helemaal af, gebruik geen verlengsnoer voor zware apparaten en sluit zeker geen verlengsnoeren op elkaar aan. 
 • Heeft u de vlam in de pan? Schakel eerst het gas of de elektrische kookplaat uit. Plaats daarna, indien mogelijk, het deksel terug op de pan om de vlam te doven ,voordat deze brand kan veroorzaken. Gebruik NOOIT water om een vlam in de pan te blussen en ga niet lopen met de pan. 
 • Gebruik bij een vet- of olie brand een ‘vetblusser’. Deze blussers verstikken het vuur en koelen het vet / de olie. Let op: niet iedere blusdeken is geschikt voor een vetbrand.

Meer tips vindt u in ons artikel ‘7 tips om brand in huis te voorkomen’.”  

Brand keuken

Een goede voorbereiding beperkt de schade  

“U kunt een brand in de keuken of ergens anders in uw woning niet in alle gevallen voorkomen, maar u kunt wel veel doen om de schade te beperken als u toch wordt getroffen.Dat zit hem vaak in de voorbereiding. Brandmelders zijn niet voor niets per juli 2022 verplicht. Die kunnen de schade enorm beperken, doordat u vroegtijdig merkt dat er brand is en meteen actie kunt ondernemen.

Blussen of afdekken 

Zorg ook dat u de juiste middelen in huis heeft om een brand te bestrijden, zoals een brandblusser of blusdeken met keurmerk. Daarnaast is het heel belangrijk dat u weet wat de beste vluchtroute is en dat u ook een alternatieve route heeft bedacht. U heeft maar een paar minuten de tijd om uw huis veilig te verlaten. Stem daarom goed met uw huisgenoten af welke route u volgt en wie waarvoor verantwoordelijk is als u het huis moet ontvluchten.”   

Toch brand? Dit zijn de juiste stappen 

“Ontstaat er toch brand? Houd uw hoofd koel en onderneem direct actie:  

 • Brengt eerst uzelf en uw huisgenoten in veiligheid.  
 • Adem zo min mogelijk rook in.  
 • Bepaal daarna of u de brand eventueel nog zelf kunt blussen met de beschikbare blusmiddelen.  
 • Is de brand te groot of gevaarlijk om zelf te blussen? Bel dan met 112 en laat de brandweer komen. Het helpt als u in het telefoongesprek de situatie al zo goed mogelijk beschrijft, zodat zij weten waarmee ze rekening moeten houden. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat de brandweer weet of er nog mensen binnen zijn.  
 • Tot slot informeert u de omgeving, zoals uw buren, dat er brand bij u is, zodat zij ook de benodigde actie kunnen ondernemen.”   

Informatie over nuttige verzekeringen     

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- of opstalverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende dekkingen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In deze artikelen leest u wat de opties zijn bij een inboedel- of opstalverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

 • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
 • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.