Skip to main content
4 min. leestijd

Een huis kopen is een grote stap. Maar er komt veel bij kijken. Wat moet u allemaal regelen?

Deel dit bericht:

Er zijn weinig grotere life events dan het kopen van een eigen huis. Over het algemeen is dat een leuk proces, met stappen als het vinden van het juiste huis, de koop sluiten en nadenken over een eventuele verbouwing en de inrichting. Maar er komt ook ontzettend veel bij kijken. Het is erg belangrijk om alles direct goed te regelen, om problemen achteraf te voorkomen. We geven u graag een paar tips, onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Vergeet de bouwkundige keuring niet

Zeker bij een oudere woning is het belangrijk om deze bouwkundig te laten keuren en dit als ontbindende voorwaarde op te nemen in de koopovereenkomst. U moet er bijvoorbeeld toch niet aan denken dat u na de koop ontdekt dat de fundering van de woning niet in orde is of dat er houtrot in de verdiepingsvloeren zit. Als er geen bouwkundig rapport is, zou het zomaar kunnen dat uw verzekeraar de schade en/of herstelkosten niet dekt. Bijvoorbeeld wanneer er sprake blijkt van constructiefouten, achterstallig onderhoud of slijtage als gevolg van weersinvloeden. Dan draait u hoogstwaarschijnlijk zelf voor die kosten op.

Koop altijd onder voorbehoud van financiering

U heeft het financiële plaatje vast al goed doorgerekend. En toch zou u niet de eerste zijn die denkt ‘dit kan makkelijk’ en bedrogen uitkomt, omdat de financierder nét iets anders rekent dan u had bedacht. Zorg dus allereerst dat u een goede hypotheekadviseur heeft, die met u meedenkt over een hypotheek die bij u en de situatie past. En zorg dat u de koop mag afblazen als u de financiering toch niet rond krijgt (de zogeheten koop onder voorbehoud van financiering). Daar kunt u zich een financiële strop mee besparen, zoals een flinke boete die u aan de verkoper moet betalen als u de financiering toch niet voor elkaar krijgt.

Laat u niet verleiden

Al enige tijd is de vraag naar koopwoningen een stuk groter dan het aanbod. Dat heeft niet alleen effect op de prijzen (die razendsnel stijgen); het kan er ook voor zorgen dat u overweegt om een van de hiervoor genoemde punten achterwege te laten, zodat de verkoper u dat huis gunt. Dat is uiteraard uw keuze, maar realiseert u zich wel dat u er alleen voor kan komen te staan als er vervolgens problemen ontstaan. Wellicht is het dus verstandiger om te kijken of de verkoper en u op een andere manier nader tot elkaar kunnen komen. Of om toch nog maar even door te zoeken naar een ander leuk huis, waarbij deze punten wél onderdeel van de deal zijn.

huis kopen

Vergeet uw verzekeringen niet

Bij een koopwoning eist de hypotheekverstrekker over het algemeen dat u een opstalverzekering afsluit. Dat doen ze om ernstige problemen te voorkomen. Stel dat uw woning helemaal verwoest wordt door bijvoorbeeld brand. Dat kan er in het ergste geval toe leiden dat u geen onderdak meer heeft, maar de hypotheek wel moet afbetalen, terwijl u ook de kosten voor een vervangende woonruimte heeft. Een opstalverzekering kan voorkomen dat u in zo’n situatie financieel klem komt te zitten. Bij de koop van een appartement is het regelen van de opstalverzekering overigens een taak van de vereniging van eigenaren (VVE). Onder andere daarom kan een hypotheekverstrekker bij de financiering van een appartement als eis stellen dat er een actieve VVE moet zijn.

Voor de inboedelverzekering geldt een dergelijke verplichting niet, het is uiteraard wel verstandig om die ook af te sluiten, zodat u zeker weet dat uw spullen goed verzekerd zijn. Het is trouwens verstandig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten; dan ontstaat er nooit discussie over wie de schade moet vergoeden.

Daarnaast is het verstandig om goed na te denken over rechtsbijstandverzekering. Stel dat u een geschil krijgt over uw koopcontract of dat u gebreken aan uw nieuwe woning ontdekt, dan zorgt u voor juridische bijstand met de module consumentengeschillen binnen deze verzekering.  

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.