Een glasverzekering vergoedt schade aan de ramen van een woning. Of het nodig is om glas aanvullend te verzekeren voor uw huurwoning hangt ervan af of het is meeverzekerd door de verhuurder. Als dat niet zo is dan draait u namelijk zelf op voor de kosten bij glasschade. Wij vertellen u graag alles wat u moet weten over glasdekking bij een huurwoning.
Wie verzekert wat?
Glas wordt normaal gesproken verzekerd door de verhuurder. Die verzekert zich daardoor voor schade die veroorzaakt wordt door storm en brand. Maar als u, of iemand uit uw gezin, een deur net iets te hard dichtslaat waardoor een ruit sneuvelt, draait u soms zelf op voor de kosten. Staat in uw huurcontract dat glas is meeverzekerd? Dan hoeft u geen aanvullende dekking te regelen. De schade wordt dan bij de verhuurder verhaald. Als er geen glas is meeverzekerd dan zijn de kosten voor de huurder. Als huurder kunt u zelf een glasverzekering kiezen als extra dekking binnen de inboedelverzekering. Dit is natuurlijk alleen nodig als de verhuurder nog geen glasverzekering heeft.
Wat is een glasverzekering?
Een glasverzekering dekt schade aan glas in de woning dat licht moet doorlaten. Het gaat hier dus om ramen, en niet om bijvoorbeeld spiegels of een vissenkom. Als u geen glasverzekering hebt en er gebeurt iets met een ruit dan moet u de kosten voor het herstel hiervan zelf betalen.
Wat dekt een glasverzekering?
Een glasverzekering is meestal vrij uitgebreid en vergoedt schades waarbij het glas gebroken is, bijvoorbeeld door storm of noodweer. Maar ook als er een bal door een ruit knalt wordt de schade vaak vergoed. Voorbeelden van glas dat verzekerd is zijn ruiten, douchecabines, glazen deuren, lichtkoepels en dakramen. Isolerend glas dat lek raakt is vaak ook gedekt, maar alleen als het binnen 10 jaar na de fabricagedatum gebeurt.
Glasschade veroorzaakt bij iemand anders?
De schade die u, of iemand uit uw gezin, veroorzaakt kunt u claimen op de aansprakelijkheidsverzekering. Dat is dus wat anders dan een glasverzekering. Dit geldt ook voor uw kind, wanneer hij of zij per ongeluk, een bal door de ruit van bijvoorbeeld uw buurman schopt.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel– of opstalverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende dekkingen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In deze artikelen leest u wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: