Wettelijk gezien is een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) in Nederland niet verplicht. Maar hypotheekverstrekkers eisen wel dat u die afsluit als u de aankoop van uw woning wilt laten financieren. Waarom is dat eigenlijk? En wat kunnen de gevolgen zijn als u geen opstalverzekering afsluit? Onze expert Peter Widmer vertelt u er alles over.
Wat verzekert een woonhuisverzekering?
“Een woonhuisverzekering sluit u af om uw woning te beschermen tegen schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm, bliksem of waterschade. Niet alleen het gebouw zelf is verzekerd, maar ook alles wat daar aan of in vastzit. Denk bijvoorbeeld aan uw keuken, sanitair, vaste vloeren, schutting en zonnepanelen. En bij de meeste verzekeraars zijn bijgebouwen zoals een garage of tuinhuis onder bepaalde voorwaarden meeverzekerd.”
Verplicht bij een hypotheek
“Koopt u een woning en heeft u een hypotheek nodig om die te financieren? Dan kunt u ervan uitgaan dat u de hypotheek alleen krijgt als u een woonhuisverzekering heeft afgesloten voor de woning. Maar waarom is dat zo? Eigenlijk is het heel simpel. Schade aan uw woning is al snel heel kostbaar, het kan zomaar om tienduizenden euro’s gaan. Lang niet iedereen heeft zulke bedragen beschikbaar, met alle (financiële) gevolgen van dien. En als in het ergste geval uw woning volledig verloren gaat, bijvoorbeeld door een grote brand, kunnen de kosten helemaal oplopen. Uw hypotheek loopt immers door, terwijl het pand waarvoor u geld heeft geleend er niet meer is. Én u moet betalen voor een nieuwe (tijdelijke) woning. Om u tegen een groot financieel drama te beschermen, eisen hypotheekverstrekkers dat u een opstalverzekering afsluit. Die vergoedt in de meeste gevallen de schade, waardoor u niet in de problemen komt.”
Geen woonhuisverzekering, wat dan?
“U kunt ervoor kiezen om uw koopwoning niet te verzekeren. Het is wel goed om u te realiseren wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Zoals ik hiervoor al aangaf, is de kans groot dat u geen hypotheek krijgt voor uw woning. Maar zelfs als u geen financiering nodig heeft voor de aankoop van uw woning of dit op een andere manier kan regelen, is het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Anders draait u altijd zelf op voor de kosten van schade aan uw woning. Zoals al gezegd, lopen die al snel hoog op. En als uw woning in deze situatie helemaal verloren gaat, heeft u geen onderdak meer en bent u het geld kwijt dat u in uw huis heeft gestoken. Dat wilt u ongetwijfeld voorkomen. Een woonhuisverzekering is dan de oplossing. Uiteraard moet die wel al zijn afgesloten voordat de schade ontstaat.”
Hoe zit het bij een huurwoning?
“Als u geen koopwoning heeft, maar een woning huurt dan bent u niet verantwoordelijk voor het regelen van een woonhuisverzekering. Dat is de taak van de verhuurder. Heeft hij geen opstalverzekering afgesloten en ontstaat er schade? Dan moet hij de kosten van het herstel betalen. U kunt daar niet voor worden aangesproken, tenzij er sprake is van schade die u met opzet heeft veroorzaakt.
Overigens is het wel belangrijk dat u als bewoner van een huurwoning een goede inboedelverzekering afsluit. Daarmee beschermt u uw spullen die in de woning en eventuele tuin of bijgebouwen staan. En heeft u zelf grote verbeteringen in de woning aangebracht, zoals een nieuwe keuken? Dan kan het verstandig zijn om een extra verzekering af te sluiten voor het zogeheten huurdersbelang.”
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: