Skip to main content
3 min. leestijd

Als u gaat samenwonen breekt er een nieuwe en spannende tijd aan. En daar hoort ook het regelen van de gezamenlijke geldzaken bij. Wij bieden u handvaten voor de belangrijke geldzaken die geregeld moet worden en waarmee u vaak veel geld kunt besparen.

Deel dit bericht:

Gaat u samenwonen? Dan breekt er een nieuwe en spannende tijd aan. Daar hoort ook het regelen van de gezamenlijke geldzaken bij. In dit artikel maakt onze productexpert Cor Dammers een handige lijst van belangrijke geldzaken die geregeld moet worden en waarmee u bovendien vaak veel geld kunt besparen.

Gezamenlijke bankrekening

Voor alle uitgaven die u samen gaat doen, is het handig om een gezamenlijke bankrekening te openen. Vanaf deze rekening kunt u makkelijk alle gezamenlijke uitgaven betalen. Spreek met elkaar af hoe u deze kosten wilt delen, bijvoorbeeld naar rato van de hoogte van uw inkomens. Het is verstandig om uw verwachtingen over geldzaken vooraf goed met elkaar te bespreken. Niet iedereen heeft dezelfde ideeën als het gaat om geld.

Vaste lasten

Wanneer u gaat samenwonen, kunt u veel kosten samen delen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de hypotheek of huur, boodschappen, energiekosten, abonnementen, de inrichting van het huis en persoonlijke uitgaven. Daarnaast kunt u nu ook samen sparen voor grote uitgaven, zoals vakanties of een nieuwe auto. Zorg dus dat u samen een buffer opbouwt, ook voor onverwachte financiële tegenvallers. Een handige tool die hierbij kan helpen is de Nibud BufferBerekenaar. Check ook op de site van Nibud hoe u gezamenlijk geldzaken regelt.

Hypotheek of huur

De grootste kostenpost die u nu samen kunt delen is waarschijnlijk de huur of hypotheek. Gaat u samen een nieuw huis kopen en bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Leg dan in een samenlevingscontract de afspraken over het eigendom van de woning en de betaling van de hypotheek vast. Heeft u een eigen huis en trekt uw partner bij u in? Dan kunt u ook afspreken dat hij of zij een vaste bijdrage betaalt. Dit gebeurt vaak wanneer een van de partners inwonende kinderen heeft.

Belastingen en toeslagen

Wanneer u een samenlevingscontract afsluit, wordt u automatisch fiscaal partners en kunt u gezamenlijk aangifte van inkomstenbelasting doen. Samenwonen kan ook effect hebben op mogelijke toeslagen die u ontvangt, zoals kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag. Kijk hiervoor op www.toeslagen.nl of bel met de Belastingtelefoon. Ontvangt u huurtoeslag, maar heeft u samen een koopwoning gekocht? Zet dan binnen een week nadat u bent gaan samenwonen uw huurtoeslag stop.

Verzekeringen

Samenwonende partners kunnen ook veel verzekeringen gezamenlijk afsluiten, zoals de opstal– en inboedelverzekering voor uw woning en uw (gezins-)aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer u verzekeringen onderbrengt bij dezelfde maatschappij kan u dit voordeel opleveren, maar ook administratie schelen.

Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen

Wilt u advies over uw financiën? Aon helpt u graag, bijvoorbeeld door het maken van een financiële planning. Door dit overzicht krijgt u inzicht en daarmee grip op uw geld en mogelijkheden. Met een zorgvuldig opgesteld financieel plan maakt u de kans om uw dromen te verwezenlijken vele malen groter. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak of bel met een van onze adviseurs (088 – 810 81 15) voor een kennismakingsgesprek. Wij vertellen u graag meer over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Cor Dammers

Cor Dammers

Cor Dammers heeft jarenlange ervaring in de financiele dienstverlening. Hij is met name gespecialeerd in de complexere hypotheekvraagstukken en overlijdensrisicoverzekeringen.

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.