Skip to main content
4 min. leestijd

U kunt weer belastingaangifte doen over uw inkomsten in het afgelopen jaar. Wat verandert er aan uw aangifte inkomstenbelastingen over 2023? Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe baan of een huis gekocht? Wij geven tips.

Deel dit bericht:

Vanaf 1 maart kunt u weer belastingaangifte doen over uw inkomsten in het afgelopen jaar. Gelukkig staan de meeste gegevens al vooraf ingevuld, wat de aangifte een stuk makkelijker maakt. Toch is het goed om scherp te blijven en alle gegevens goed te controleren. Zeker wanneer er iets is gewijzigd in uw situatie, bijvoorbeeld omdat u een nieuwe baan heeft of een huis heeft gekocht. Wij geven u daarom enkele handige tips voor uw belastingaangifte.

Enkele tips en aandachtspunten voor uw belastingaangifte 2024

Ieder jaar zijn er weer belangrijke veranderingen op financieel gebied, ook in 2024. Wat verandert er aan uw aangifte inkomstenbelastingen over 2023? Hieronder geven we u enkele tips die u helpen de aangifte optimaal in te vullen:

Wat kan ik terugkrijgen van de Belastingdienst?
Sommige uitgaven kunt u onder voorwaarden aftrekken van de belasting, zoals zorgkosten en giften. Door dit te doen hoeft u minder belasting te betalen. Maar hoe weet u zeker dat u alle aftrekposten in beeld heeft? Deze staan namelijk niet van tevoren ingevuld. Bekijk deze pagina van de Belastingdienst voor een overzicht. Een aantal veelvoorkomende aftrekposten zijn:

 • Hypotheekrenteaftrek
 • Persoonsgebonden aftrek zoals extra uitgaven voor bijvoorbeeld zorg, studie en giften
 • Reiskosten openbaar vervoer werk
 • Pensioenpremie/lijfrente

Woning gekocht?
Heeft u een nieuwe woning gekocht en bij het afsluiten van uw hypotheek kosten gemaakt? Dan kunt u onderstaande kosten aftrekken van de belasting. Deze kosten mag u in 1 keer aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin u de kosten hebt betaald. Ook als u uw hypotheek oversluit, zijn deze kosten aftrekbaar.

 • Advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur
 • Dit is het bedrag dat u betaalt u aan de bank of een verzekeraar om de aangeboden rente in de offerte te verlengen.
 • Notariskosten voor de hypotheekakte en de inschrijving van de hypotheekakte bij het Kadaster
 • Taxatiekosten voor het krijgen van de lening
 • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
 • Bouwrente die u betaalde ná het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
 • Kosten voor uw nieuwbouwdepot of verbouwingslening of verbouwingsdepot
 • Boeterente in verband met vervroegd aflossen

Houd er rekening mee dat u alleen de rente en kosten mag aftrekken voor uw eigenwoningschuld. Dat is het deel van uw hypotheek of lening dat gaat over uw eigen woning. Bijvoorbeeld om de woning te kopen, te verbeteren of te onderhouden.

Check ook of de WOZ-waarde van uw woning correct is ingevuld. De Belastingdienst vult vooraf de WOZ-waarde in met als peildatum 1 januari 2023. Is de WOZ-waarde van uw woning nog niet vastgesteld, vul dan de aankoopsom van uw woning in.

Vanaf welke leeftijd doen kinderen belastingaangifte?
Heeft u kinderen die 18 zijn geworden in 2023? Dan veranderen er meerdere dingen op financieel vlak. Als kinderen werken, stagelopen of een uitkering hebben, betalen zij daar ook belasting over. Dat betekent dat zij ook recht hebben om te veel betaalde belasting terug te vragen. Ook kunnen kinderen vanaf 18 jaar recht hebben op toeslagen zoals zorgtoeslag. Het loont dus de moeite om via de site van de Belastingdienst te controleren of dit het geval is.

Belastingvrij schenken aan (klein)kind
Heeft u kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud en wilt u hen geld schenken? Dan bespaart u daarmee erfbelasting in de toekomst. In 2024 mag u ieder kind maximaal € 6.633 belastingvrij schenken. Eenmaal in hun leven mag u uw kinderen een grotere, belastingvrije schenking doen van maximaal € 31.813. Heeft u kleinkinderen? Dan mag u ook hen belastingvrij geld doneren, in 2024 is dat maximaal € 2.658 per kleinkind, ongeacht hun leeftijd.

Maak handig gebruik van het verdeelscherm
Doet u samen met uw fiscale partner aangifte? Dan vindt u aan het einde van het invullen van de aangifte het ‘verdeelscherm’. U krijgt hier de mogelijkheid om te schuiven met gemeenschappelijke inkomensbestanddelen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Door handig te schuiven, ziet u direct hoe u samen zo min mogelijk belasting betaalt. Let op: Komt de te betalen belasting voor u of uw partner rond de nul euro uit? Schuif het bedrag dan precies naar € 51 in het verdeelscherm. Tot dit bedrag legt de Belastingdienst namelijk geen aanslag op. Dat is makkelijk verdiend!

Uitstel aangifte loonbelasting aanvragen
In principe moet u uw belastingaangifte voor 2023 indienen tussen 1 maart en 1 mei 2024. Lukt het niet om uw aangifte op tijd in te dienen? Vraag dan vóór 1 mei 2024 uitstel aan via Mijn Belastingdienst, de Belastingtelefoon of schriftelijk via het uitstelformulier. U kunt dan 4 maanden uitstel krijgen tot 1 september 2024. Vergeet dit niet te doen, anders riskeert u een boete tussen de € 300 en € 5.000. Houd er wel rekening mee dat u bij uitstel 7,5% rente betaalt over uw belasting. Check op de site van de Belastingdienst aan welke voorwaarde u moet voldoen voor uitstel.

Hulp bij uw aangifte inkomstenbelasting?
Soms is het fijn als u bij iemand terecht kunt met vragen over de belastingen of financiële problemen. Voor vragen over uw belastingaangifte kunt u online een afspraak maken voor een afspraak op een steunpunt of Belastingkantoor. Ook kunt u kiezen voor een telefonische afspraak, een videogesprek of stelt u uw vraag via een van de socialmediakanalen. Daarnaast bieden maatschappelijke instanties vaak hulp, zoals de bibliotheek in veel gemeenten.

Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen

Wilt u advies over uw financiën? Aon helpt u graag, bijvoorbeeld door het maken van een financiële planning. Door dit overzicht krijgt u inzicht en daarmee grip op uw geld en mogelijkheden. Met een zorgvuldig opgesteld financieel plan maakt u de kans om uw dromen te verwezenlijken vele malen groter. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak of bel met een van onze adviseurs (088 – 810 81 15) voor een kennismakingsgesprek. Wij vertellen u graag meer over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

 • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
 • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.