Skip to main content
4 min. leestijd

Uw kind wordt 18 jaar en daar moet u toch het een en ander voor regelen. Lees hier de belangrijkste informatie.

Deel dit bericht:

 

Uw kind wordt 18 jaar. Dat is een bijzonder moment; niet alleen voor uw kind, ook voor u als ouder. Omdat uw kind meerderjarig wordt, verandert er het een en ander. En daar moet u of uw kind iets voor regelen. Hoewel u als ouder tot 21 jaar een onderhoudsplicht heeft, wordt uw kind nu al wel zelf financieel verantwoordelijk. Zo is er bijvoorbeeld een eigen zorgverzekering nodig. Maar dat is lang niet het enige. Wij zetten de belangrijkste informatie en tips voor u op een rij.   

Aon_webimage_Kind-184

Vraag een eigen DigiD aan    

Vanaf de 18e verjaardag regelt uw kind de eigen financiële zaken. Is er nog geen DigiD? Vraag die dan zo snel mogelijk aan. Deze is namelijk nodig om diverse zaken met de overheid te regelen.  

Financiële tegemoetkomingen

Een van de veranderingen is dat de kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin uw kind 18 wordt. Ook heeft u als minstverdienende ouder vanaf nu geen recht meer op het kindgebonden budget dat u mogelijk van de overheid ontving als aanvulling op de kinderbijslag.  

Er zijn wel enkele andere financiële tegemoetkomingen waar uw kind nu gebruik van kan maken. Denk daarbij bijvoorbeeld studiefinanciering voor uw studerende kind. Zit uw kind nog op de middelbare school? Dan is er financiële ondersteuning mogelijk in de vorm van de zogeheten tegemoetkoming scholieren. Ook heeft u kind recht op zorgtoeslag, als een stukje tegemoetkoming voor de kosten van de zorgverzekering. Die toeslag moet wel aangevraagd worden; uw kind regelt dat zelf via www.toeslagen.nl

Niet meer gratis meeverzekerd in uw zorgverzekering

Kinderen tot en met 18 jaar zijn gratis meeverzekerd in de zorgverzekering van hun ouders. Vanaf 18 is dat niet meer het geval. U kunt ervoor kiezen om uw kind op uw polis te laten staan en de premie te betalen. Vaak is het handiger om een aparte zorgverzekering af te sluiten. Sommige dekkingen zijn namelijk niet van toepassing voor uw kind en daarmee kan de premie een stuk lager uitpakken bij een eigen zorgverzekering. Een (basis)zorgverzekering is verplicht, voor aanvullende dekkingen geldt dat niet. 

Sluit uw kind een eigen zorgverzekering af? Bekijk dan uw eigen zorgverzekering ook nog eens goed. Mogelijk zijn er aanvullende dekkingen die u vanwege uw kind had, maar die nu niet meer nodig zijn. Dat scheelt weer in uw eigen premie. 

Zelf verantwoordelijk voor (financiële) zaken 

Nog een belangrijk punt: vanaf nu is uw kind zelf verantwoordelijk voor allerlei (financiële) zaken. Zo krijg hij of zij zelf het beheer over bankrekeningen en kan zelf overeenkomsten en contracten aangaan. Als ouder heeft u geen inspraak meer zodra uw kind 18 wordt. 

Goed om te weten: uw kind is ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schade. Daarbij hebben we het niet alleen over financiële schade door bijvoorbeeld zo’n contract. Ook als uw kind schade bij anderen veroorzaakt, is hij of zij vanaf nu zelf aansprakelijk en niet langer u als ouder.  

Inschrijven voor een kamer of woning 

Gaat uw kind op kamers of op zichzelf wonen? Vergeet dan niet om zo snel mogelijk in te schrijven voor een woning of kamer in de plaats waar uw kind wil gaan wonen. Ga ook na of er recht is op huurtoeslag. 

Begint uw kind als thuiswonende aan een opleiding of studie? Overweeg dan om toch alvast in te schrijven voor een kamer of woning. Dat kost vaak maar een paar tientjes en uw kind kan maar alvast op de wachtlijst staan.  

Zelfstandig wonen? Regel de verzekeringen 

Als uw kind een eigen woning heeft dan valt die niet onder de dekking van uw woonverzekeringen. Het is dus belangrijk om in ieder geval een eigen inboedelverzekering af te sluiten; bij een koopwoning komt daar de woonhuisverzekering nog bij. Vergeet ook andere verzekeringen niet, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering; en eventueel een rechtsbijstandverzekering en een reis- en/of annuleringsverzekering. 

Gaat uw kind studeren? In dit artikel leest u bij welke verzekeringen uw (uitwonende) kind meeverzekerd blijft en welke apart geregeld moeten worden.

Vul het Geldplan Bijna 18 van het Nibud in

Wilt u nog meer informatie over wat er (financieel) allemaal geregeld moet worden als uw kind 18 wordt? Dan kunt u het Geldplan Bijna 18 van het Nibud in samenwerking met Aon invullen voor een mooi overzicht van welke zaken u al heeft geregeld en nog moet regelen, wat er veranderd en de punten die voor u van belang zijn. 

Informatie over verzekeringen en financiële diensten  

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw (studenten)huis. Een goede inboedel-, woonhuis of zorgverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende dekkingen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. Op de pagina’s hieronder leest u meer interessante informatie: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Ad van Iersel

Ad van Iersel

Ad van Iersel is al jaren werkzaam als financieel planner (FFP) en vermogensplanner (FVP). Hij heeft ruime kennis en ervaring in het adviseren rondom hypotheken, pensioen-, zorg, inkomens- en vermogensvraagstukken.

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.