Skip to main content
3 min. leestijd

We mogen weer reizen! Gebruik onze handige Reisadvies-checker om te zien waar u rekening mee moet houden.

Deel dit bericht:

Reizen is wereldwijd steeds meer mogelijk. Gaat u binnenkort op reis? Gebruik onze handige reisadvies-checker en ontdek of u met een gerust hart verzekerd op vakantie kunt.

reisadvies checker

De overheden bepalen de reisadviezen voor hun eigen land, onafhankelijk van andere landen of de reisorganisaties. Een land kan het reisadvies groen, geel, oranje of rood krijgen. Dit betekenen de kleurcodes:

  • Groen Er zijn geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s.
  • Geel Reizen kan, maar wees waakzaam. Er zijn risico’s.
  • Oranje Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting. Vanaf deze kleurcode gelden ook officiële beperkingen op reis en verblijf.
  • Rood Alle reizen worden afgeraden.

Kleurcode rood voor Nederland

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft Nederland aangemerkt als een hoogrisicogebied. Ons land kleurt daarom rood op de Europese coronakaart. Dit kan betekenen dat andere landen strengere eisen stellen aan Nederlandse toeristen. In sommige gevallen mag u wellicht niet afreizen naar uw vakantiebestemming. Als u niet naar uw vakantiebestemming mag reizen vanwege de kleurcode rood voor Nederland, vergoedt uw annuleringsverzekering de kosten van uw vakantie niet. In dit geval moet u contact opnemen met uw reisorganisatie om te overleggen of u uw geld terugkrijgt of de reis verzet kan worden.

Een positief reisadvies voor uw bestemming

Bij de positieve reisadviezen groen en geel wordt reizen niet meer expliciet afgeraden. U mag naar deze landen op vakantie. Bij een groen reisadvies is alles zoals normaal. Er gelden (bijna) geen coronamaatregelen. U hoeft dus niet in quarantaine en er is geen avondklok. Ook zijn openbare gelegenheden gewoon open. Bij een geel reisadvies zijn er wel beperkingen, maar u hoeft niet in quarantaine. Het kan zijn dat er in deze landen bijvoorbeeld een mondkapjesplicht geldt. Een geel reisadvies is ook een waarschuwing: het reisadvies kan snel weer oranje worden als de besmettingen toenemen. Bij een geel of groen reisadvies bent u gewoon verzekerd, bij oranje is dit niet het geval.

Een negatief reisadvies voor uw bestemming

Als een kleurcode op oranje of rood staat, praten we over een negatief reisadvies. De overheid raadt af naar deze landen te reizen. Een land krijgt een negatief reisadvies als het aantal coronabesmettingen te hoog is of wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe variant is ontdekt. Het is niet altijd onmogelijk om af te reizen naar een land met een negatief reisadvies, maar tenzij het strikt noodzakelijk is, wordt het echt afgeraden. U bent in zo’n land dan ook niet volledig verzekerd. Onder andere vluchten terug naar huis, hotelovernachtingen als u ergens gestrand bent of medische kosten als u corona krijgt, vallen vaak niet onder de dekking.

Op doorreis

Gaat u met de auto op vakantie? Dan kan het zijn dat u weliswaar op vakantie gaat naar een land met een positief reisadvies, maar onderweg door een land met een negatief reisadvies rijdt. Hiervoor gelden in principe dezelfde regels als bij uw vakantiebestemming: als het land een negatief reisadvies heeft bij binnenkomst, bent u verminderd verzekerd. Dit zijn echter uitzonderlijke situaties, dus we adviseren altijd om de alarmcentrale te bellen op het moment dat u bijvoorbeeld met autopech of een medisch incident te maken krijgt. Dan bekijken zij wat uw verzekering op dat moment voor u kan betekenen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering: 

We kunnen allemaal niet wachten om weer op pad te gaan. Houd u echter wel altijd aan de huidige maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Kijk voor de laatste regels op de website van Rijksoverheid en kijk voor veelgestelde vragen omtrent de coronaregels en uw verzekering op onze pagina voor veelgestelde vragen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.