Skip to main content
2 min. leestijd

Hier vindt u de vuistregels voor veilig schaatsen op natuurijs. Wij wensen u veel ijspret!

Deel dit bericht:

Heeft u ook ‘last’ van schaatskoorts? En kunt u niet wachten tot het ijs in de rivieren en plassen dik genoeg is om op te schaatsen? Met een beetje geluk kunt u de ijzers straks weer onderbinden. Bereid u wel goed voor, want ook in de winter en op het ijs zit een ongeluk in een klein hoekje. Hieronder vindt u de vuistregels en tips voor veilig schaatsen op natuurijs. Wij wensen u veel ijspret!

Vuistregels veilig schaatsen op natuurijs

Jaarlijks gaat het ongeveer 65.000 keer mis in indoor schaatsbanen en op natuurijs. Is schaatsen dan zo’n gevaarlijke sport? Nee hoor, dat valt in de praktijk best mee. Zolang u zich maar houdt aan de vuistregels voor veilig schaatsen op natuurijs:

  • Informeer of het ijs dik genoeg is om op te schaatsen. Op www.schaatsen.nl/natuurijs vindt u alle goedgekeurde natuurijsbanen.
  • Ga nooit alleen schaatsen op natuurijs.
  • Draag warme kleding en (eventueel) pols- en kniebescherming.
  • Gaan uw kinderen het ijs op? Zorg dan dat er altijd een volwassene meegaat.
  • Neem een mobiele telefoon en EHBO-set mee.
  • Houd voldoende afstand van elkaar.

IJsdikte natuurijs

Volgens het KNMI moet natuurijs voor een volwassen man vier tot vijf centimeter dik zijn om op te kunnen schaatsen. Als u gaat schaatsen op ijs waar veel mensen tegelijkertijd schaatsen, is dat pas veilig bij een ijsdikte van 27 centimeter.

IJsweetje Elfstedentocht

Tijdens de meeste Elfstedentochten (11 van de 15) zoefden schaatsers over ijs van dikker dan 25 centimeter. In 1985 was het ijs 17 centimeter dik en in 1917 slechts 15 centimeter. Het dikste Elfstedenijs lag er in 1940. Volgens metingen van het KNMI werd de tocht toen verreden op ruim 41 centimeter.

Wat moet u doen als u door het ijs zakt?

Probeer rustig te blijven en niet in paniek te raken. Kijk om u heen en zwem of loop naar de dichtstbijzijnde veilige kant van het wak. Spreid uw armen op het ijs, zodat u uw gewicht verdeelt, en probeer op uw buik over het ijs te schuiven. Rol of kruip voorzichtig over het ijs, omdat de kans groot is dat het ijs rondom het wak dun is.

En wat moet u doen als u onder het ijs komt?

Ligt er sneeuw op het ijs? Zoek dan naar een lichte plek boven u. Als er géén sneeuw ligt, is het wak een donkere kring. Zoek dus altijd naar een afwijkende plek in het ijs. Zwem daar op uw rug naartoe, zodat u met uw handen zo snel mogelijk de opening kunt vinden.

Hoe bent u verzekerd?

Als u een ongeluk krijgt op het ijs zijn medische kosten verzekerd via uw zorgverzekering. Schade aan uw kleding is normaal gesproken niet verzekerd. Gaat uw telefoon kapot? Dan is deze schade gedekt via een buitenshuisverzekering op uw inboedelverzekering. Of via een losse mobiele apparatuurverzekering. Brengt u iemand anders letsel- of materiële schade toe? Dan worden de kosten hiervoor vergoed via uw aansprakelijkheidsverzekering.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.