Skip to main content
2 min. leestijd

Wat vervelend: bent u eindelijk lekker op vakantie en dan wordt u ziek. Wat nu?

Deel dit bericht:

Wat vervelend: bent u eindelijk lekker op vakantie en dan wordt u ziek. Op zich is dat al vervelend genoeg. Maar hoe zit het dan richting uw werkgever? Moet u zich ziek melden? En vervallen er nu wel of geen vakantiedagen als u ziek bent tijdens uw vakantie? U leest het hier.  

1 op de 5  

Uit onderzoek van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) blijkt dat 20% van de Nederlanders ziek wordt tijdens de vakantie. Als u ziek wordt op vakantie, moet u dit zo snel mogelijk laten weten aan uw werkgever. Ziek melden gebeurt (ook op vakantie) op de gebruikelijke manier. Voor veel mensen betekent dit dus een telefoontje naar de leidinggevende of personeelsafdeling.  

Mag u op uw vakantieadres blijven? 

Het is niet verplicht om terug te keren naar huis als u ziek bent. Als u op uw vakantiebestemming kunt herstellen, is dit in principe geen probleem. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe ziek u zich voelt. Bij twijfel kunt u het best contact opnemen met uw huisarts of overleggen met een lokale arts. Heeft u een reisverzekering? Dan kunt u in ernstige gevallen ook contact opnemen met de alarmcentrale. Die hulp is standaard onderdeel van uw verzekering.

Om onduidelijkheden te voorkomen kunt u een dokter bezoeken en vragen om een doktersverklaring. Dit officiële document kan als bewijs van uw ziekte dienen. Let er wel op dat in zo’n doktersverklaring tenminste de volgende zaken moeten staan:  

  • diagnose  
  • doktersadvies 
  • verwachte ziekteduur 
Ziek op vakantie

Wat gebeurt er met uw vakantiedagen?  

 Als u zich ziek meldt, vervallen er geen vakantiedagen. Uw werkgever mag wanneer u ziek bent geen wettelijke vakantiedagen (20 dagen bij een fulltime dienstverband) inhouden. Let er wel op dat in uw cao of arbeidsovereenkomst afwijkende afspraken kunnen staan over de bovenwettelijke (extra) vakantiedagen. 

Beter melden 

Zodra u zich weer goed voelt, moet u dit melden aan uw werkgever. Als u dan nog op uw vakantiebestemming bent, gaan uw vakantiedagen vanaf dat moment weer in. 

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering: 

We kunnen allemaal niet wachten om weer op pad te gaan. Houd u echter wel altijd aan de huidige maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Kijk voor de laatste regels op de website van Rijksoverheid en kijk voor veelgestelde vragen omtrent de coronaregels en uw verzekering op onze pagina voor veelgestelde vragen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.