Wat vervelend: bent u eindelijk lekker op vakantie en dan wordt u ziek. Op zich is dat al vervelend genoeg. Maar hoe zit het dan richting uw werkgever? Moet u zich ziek melden? En vervallen er nu wel of geen vakantiedagen als u ziek bent tijdens uw vakantie? U leest het hier.
1 op de 5
Uit onderzoek van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) blijkt dat 20% van de Nederlanders ziek wordt tijdens de vakantie. Als u ziek wordt op vakantie, moet u dit zo snel mogelijk laten weten aan uw werkgever. Ziek melden gebeurt (ook op vakantie) op de gebruikelijke manier. Voor veel mensen betekent dit dus een telefoontje naar de leidinggevende of personeelsafdeling.
Mag u op uw vakantieadres blijven?
Het is niet verplicht om terug te keren naar huis als u ziek bent. Als u op uw vakantiebestemming kunt herstellen, is dit in principe geen probleem. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe ziek u zich voelt. Bij twijfel kunt u het best contact opnemen met uw huisarts of overleggen met een lokale arts. Heeft u een reisverzekering? Dan kunt u in ernstige gevallen ook contact opnemen met de alarmcentrale. Die hulp is standaard onderdeel van uw verzekering.
Om onduidelijkheden te voorkomen kunt u een dokter bezoeken en vragen om een doktersverklaring. Dit officiële document kan als bewijs van uw ziekte dienen. Let er wel op dat in zo’n doktersverklaring tenminste de volgende zaken moeten staan:
- diagnose
- doktersadvies
- verwachte ziekteduur
Wat gebeurt er met uw vakantiedagen?
Als u zich ziek meldt, vervallen er geen vakantiedagen. Uw werkgever mag wanneer u ziek bent geen wettelijke vakantiedagen (20 dagen bij een fulltime dienstverband) inhouden. Let er wel op dat in uw cao of arbeidsovereenkomst afwijkende afspraken kunnen staan over de bovenwettelijke (extra) vakantiedagen.
Beter melden
Zodra u zich weer goed voelt, moet u dit melden aan uw werkgever. Als u dan nog op uw vakantiebestemming bent, gaan uw vakantiedagen vanaf dat moment weer in.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering:
- Vergeleken: doorlopende en kortlopende reisverzekering
- Wat dekt een reisverzekering?
- Is een reisverzekering verplicht?
We kunnen allemaal niet wachten om weer op pad te gaan. Houd u echter wel altijd aan de huidige maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Kijk voor de laatste regels op de website van Rijksoverheid en kijk voor veelgestelde vragen omtrent de coronaregels en uw verzekering op onze pagina voor veelgestelde vragen.