Voor de meeste mensen loopt het vakantieseizoen ten einde en dus wordt het tijd om uw caravan weer in de winter naar de stalling te brengen. Om volgend jaar zodra het kampeerseizoen aanbreekt weer direct te kunnen genieten, is het handig om nu een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen.
Welke stalling?
Allereerst is het goed om stil te staan bij de stalling zelf. Kies het liefst een overdekte stalling, dan heeft uw caravan geen last van weersinvloeden. Neerslag als regen of hagel kan schade veroorzaken aan de caravanopbouw. Uv-straling is slecht voor de rubber afdichtingen, ramen en banden van uw caravan.
Bedenk goed waar u de caravan wilt stallen. Wilt u deze dicht bij huis hebben staan of juist in de omgeving waar u altijd op vakantie gaat? Kijk ook naar de tarieven; dit kan per stalling nogal verschil maken. In de Randstad en in de buurt van grote steden moet u rekening houden met hogere prijzen dan in andere gebieden.
Zorg dat uw caravan goed verzekerd is
Bij sommige stallingen is de caravan verzekerd, maar dat is lang niet altijd het geval. Ga goed na of er een verzekering is en wat de dekking daarvan is. Dan komt u bij een eventuele schade niet voor (nog) een onaangename verrassing te staan. Wilt u zeker weten dat uw caravan goed verzekerd is? Sluit dan zelf een verzekering af.
Maak de caravan schoon
Het is misschien een beetje een open deur, maar u doet uzelf een groot plezier als u de caravan goed schoonmaakt voordat deze de stalling ingaat. Aangekoekt vuil en ingetrokken vlekken zijn over het algemeen minder goed te verwijderen. Dus geef uw caravan van binnen en van buiten een goede poetsbeurt of laat dit doen.
Vergeet niet om ook de koelkast, de watertank en het inbouwtoilet schoon te maken. Laat de leidingen, watertank en boiler goed leeglopen. En uiteraard is het verstandig om alle etenswaren uit de caravan te halen, om muizen en ander ongedierte te weren.
Zeker als uw caravan nog relatief nieuw is, is het verstandig om deze voor de winter in de was te zetten. Daarmee beschermt u de caravan tegen weersinvloeden, vlekken en verkleuring. U kunt dit zelf doen met een spuitwas, maar u kunt natuurlijk ook aan een caravanspecialist vragen om dit voor u te regelen.
Wat doet u met accu’s en gasflessen?
Bijna iedere caravan heeft tegenwoordig een mover met een accu. Sommige soorten accu’s kun u op zich laten zitten, maar eigenlijk is het altijd beter om de accu tijdens de winter uit de caravan te halen en vorstvrij op te bergen. Zorg wel dat u de accu onder spanning laat, dus aan de oplader.
Gasflessen kunt u beter niet in de caravan laten. In de meeste stallingen is dit zelfs verboden. U slaat de flessen daarom thuis op, of eventueel in een speciale ruimte bij de stalling. Vergeet niet om de gasdrukregelaar af te sluiten met bijvoorbeeld een plastic zakje, daarmee voorkomt u vervuiling van de gasleiding.
Goed ventileren is belangrijk
Laat uw caravan goed luchten voordat u deze naar de stalling bent. Om te voorkomen dat ‘het weer’ in uw caravan komt, doet u er verstandig aan om deze ook tijdens de winterperiode te ventileren. Zet de dakluiken een beetje open en zet de koelkast, kastdeurtjes en bankdeksels op een kier. Is het erg vochtig in de stalling? Dan kunt u overwegen om een vochtvreter te plaatsen. U moet dan wel de gelegenheid hebben om die iedere vier weken te legen, anders schiet u er weinig mee op.
Overigens kunt u ook de horren en zonwering het best omhoog laten. Het is zonde als de veren onnodig kracht verliezen omdat ze te lang zijn uitgerekt.
Houd de banden op de juiste spanning
Zorg dat de banden van uw caravan goed (of zelfs een beetje extra) op spanning zijn als hij naar de stalling gaat. Door het lange stilstaan daalt de spanning na verloop van tijd, zelfs als de banden met stikstof gevuld zijn. Dat kan ervoor zorgen dat de banden een beetje ‘inzakken’ en niet meer helemaal rond zijn als u de caravan in het voorjaar weer uit de stalling haalt.
Regel reparaties en onderhoud
Laat minimaal een keer per twee jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren. Het is verstandig om dat nu te doen, voordat de caravan naar de stalling gaat. Datzelfde geldt voor het laten uitvoeren van reparaties. De kans is groot dat uw onderhoudsbedrijf nu meer tijd heeft dan in het voorjaar. En als uw caravan piekfijn de stalling ingaat, is de kans groot dat u meteen kunt vertrekken zodra u hem weer ophaalt.