Veel campereigenaars gebruiken hun camper in de wintermaanden niet en kiezen ervoor om hem dan in de winterstalling te plaatsen. Wat kunt u doen ter voorbereiding van die stalling en om ervoor te zorgen dat u na de winter weer snel van uw camper kunt genieten? Een aantal tips.
Een stalling kiezen
Heeft u nog geen (vaste) stalling? Let dan goed op waar u uw camper plaatst. Sowieso biedt niet iedere stalling plaatsen voor campers, zeker in de Randstad zijn er minder plaatsen beschikbaar. Daarnaast hanteert iedere stalling eigen voorwaarden en prijzen. Het kan dus de moeite waard zijn om die goed te bekijken en eventueel te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld goed na wie er verantwoordelijk is bij diefstal of als er in de stalling schade aan uw camper ontstaat. Ook is het handig om te weten of u ook buiten het seizoen over uw camper kunt beschikken wanneer u dat wilt.
Laat alvast onderhoud uitvoeren
Voordat u de camper naar de stalling brengt, kunt u het best nog een kleine onderhoudsbeurt laten uitvoeren. Laat ook de vloeistoffen en oliën op hoeveelheid en kwaliteit controleren. Dan is uw camper in principe klaar voor vertrek wanneer deze weer uit de stalling komt.
Zorg dat er geen water in de camper blijft staan
Leeg de boiler, waterleidingen, pomp en beide watertanks voor schoon en vuil water. Blaas de leidingen leeg om bevriezing te voorkomen en controleer of de boiler echt helemaal is afgetapt. Laat de kranen zo mogelijk open staan, zodat de lucht in de tanks kan verversen. Het voorkomt ook dat de rubbers uitdrogen en gaan scheuren. Vergeet niet om ook het waterreservoir en de afvaltank van het chemisch toilet te legen. Laat de afvaltank open, zodat die goed kan ventileren en er geen schimmel kan ontstaan.
Houd de banden op de juiste spanning
Als de camper langere tijd stil staat, kan het loopvlak van de banden vervormen. Door de bandenspanning te verhogen tot ongeveer 0,5 bar boven de normale waarde, verkleint u de kans op vervorming. Ook kunt u regelmatig de banden een stuk draaien om te voorkomen dat de band aan een kant wordt afgeplat. Vergeet overigens niet om de bandenspanning weer te verlagen wanneer u weer met de camper gaat rijden. Dat is beter voor de wegligging en het comfort.
Staat uw camper echt een lange tijd in de stalling? Dan kunt u er ook voor kiezen om bokken onder de assen te plaatsen. Dan staat de camper los van de grond en weet u zeker dat de banden niet vervormen.
NB: voelen de banden toch afgeplat aan als uw camper weer uit de stalling komt? Zoek dan een weg met een onregelmatig wegdek (bijvoorbeeld met klinkers of ‘kinderkopjes’), dat kan helpen om de banden weer wat terug in vorm te krijgen.
Handrem los en versnelling in zijn vrij
Het is verstandig om uw camper in de stalling niet op de handrem te zetten, om te voorkomen dat de remvoering vast gaat zitten aan de remtrommel. Het is beter om een stopblok of keggen voor achter de wielen te plaatsen, om wegrollen te voorkomen. Zet de versnelling bij voorkeur in de vrij-stand om eventuele beschadigingen van de tandwielen te voorkomen. Maakt u gebruik van een versnellingsbakslot? Plaats dan eerst een stopblok en zet daarna de versnellingsbak pas op slot.
Tank een goede winterdiesel
Zorg dat de brandstoftank en -leidingen gevuld zijn. Kies daarbij voor een premium winterdiesel, dat verkleint namelijk de kans dat er een scheiding in de brandstof plaatsvindt en de brandstofleidingen geblokkeerd worden. Gevoelige onderdelen als de injectoren en de brandstofpomp kunnen anders beschadigd raken. Merkbrandstof is overigens minder duur dan het lijkt, want het verbruik is iets lager dan bij een goedkoper merkloos alternatief.
Zorg voor de juiste koel- en ruitenwisservloeistof
Genoeg koelvloeistof in het koelsysteem beschermt de camper tegen bevriezing. Zorg daarbij voor een goede verhouding tussen water en antivries. Als het systeem alleen water bevat, dan bevriest dit al bij een paar graden vorst en kan flinke schade aan de motor, slangen en radiator ontstaan. U kunt er ook voor kiezen om het koelsysteem voor de winter te laten nakijken door een vakman, zodat u zeker weet dat er geen sprake is van lekkages in het koelsysteem.
Ook de ruitenwisservloeistof is in de zomer anders samengesteld dan in de winter. Kies tijdens de winterperiode voor een wintervariant, dat verkleint de kans op bevriezing en eventueel schade aan de leidingen.
Houd de accu’s goed geladen
Biedt de camperstalling de mogelijkheid om uw camper aan te sluiten op 230 V? Dan kunt u hier gebruik van maken, als uw camper tenminste continu op de netspanning aangesloten mag worden. Dat vindt u in de handleiding van de camper of kunt u navragen bij de dealer. Is het niet mogelijk om de accu’s in de stalling bij te laden? Kies er dan het liefst voor om de accu’s goed op te laden en vervolgens thuis koel, droog en vorstvrij op te slaan. Sluit ze aan op een zogeheten druppellader om ervoor te zorgen dat ze niet langzaam leeglopen. U kunt de accu’s met behulp van een tijdschakelaar regelmatig bijladen, doorlopend laden is ook niet goed voor de levensduur.
Zorg voor een schone en goed geventileerde camper
Het lijkt misschien een open deur, maar het wordt toch vaak vergeten: de camper goed schoonmaken voordat hij de stalling ingaat. Zorg dat alle kasten (inclusief de koelkast) schoon en leeg zijn en dat er geen levensmiddelen achterblijven om ongedierte te voorkomen. Ook een wasbeurt van de buitenkant is verstandig, zodat vuil en aanslag het polyester niet kunnen verkleuren.
Zorg voor goede ventilatie, bijvoorbeeld door de ventilatieopeningen van de camper open te laten staan en het dakluik een klein stukjes open te zetten. Zet ook alle kastdeuren op een kier, de bankkasten open en de koelkast op de ventilatiestand. Zet de stoel- en bankkussens rechtop of leg ze op een droge plaats; neem ze eventueel mee naar huis. Sluit de gordijnen of verwijder ze uit de camper, om te voorkomen dat het weer erin komt. Plaats eventueel een aantal vochtvreters; ook als de stalling goed droog is, vormt zich condens in de camper en vochtvreters lossen dat effectief op.
NB: Ook de luifel aan de buitenzijde van de camper is gevoelig voor vocht en kan gaan schimmelen. Als er voldoende ruimte in de stalling is, kunt u het scherm het best volledig uitdraaien. Is die mogelijkheid er niet, probeer het dan in ieder geval een stukje uit te draaien.
Overige tips
- Sluit de gasflessen goed af en koppel ze los. Sluit ook de hoofdkraan in de camper. Als de stalling een speciale gasflesopslag heeft, bewaar ze daar dan. Of anders thuis in een goed geventileerde ruimte.
- Haal de ruitenwissers van de ruit af, om te voorkomen dat de bladen vervormen. Plaats bijvoorbeeld een kurk tussen de ruit en de arm van de wisser.
- Heeft uw camper uitdraaisteunen? Vet die dan in en gebruik ze. Om de kans op diefstal te verkleinen, neemt u de slinger mee naar huis.
- Laat de rolgordijnen en eventuele rolhorren omhoog. Dat voorkomt dat de veren uitgerekt raken en niet meer oprollen.
Laat de verzekering doorlopen
Het kan voordelig zijn om het kenteken van de camper tijdens de winterstalling te schorsen, u betaalt dan geen wegenbelasting. Sommige campereigenaars zetten ook de verzekering tijdelijk stop. Toch kan het verstandig zijn om die door te laten lopen, want ook in de stalling kan schade aan uw camper ontstaan. En in geval van brand of diefstal moet het voertuig echt verzekerd zijn. Vaak bent u als eigenaar verantwoordelijk voor de schade aan uw camper, de eigenaar van de stalling kan alleen in het geval van grove nalatigheid aansprakelijk gesteld worden.