Skip to main content
3 min. leestijd

Een motorvoertuig stallen kan op vele manieren. Zo kunt u ervoor kiezen om de wegenbelasting en verzekering (tijdelijk) te stoppen.

Deel dit bericht:

Het mooie weer is weer grotendeels voorbij en de kans is groot dat u uw cabrio, motor of camper de komende tijd niet meer gebruikt. Tijd dus om die in de stalling te zetten. Daarbij kunt u ervoor kiezen om de wegenbelasting op te schorten en de verzekering (tijdelijk) stop te zetten. Dat heeft voordelen, maar houd ook rekening met de risico’s.

Opschorten wegenbelasting en verzekering voor te stallen motorvoertuig

Zolang u een motorvoertuig op de openbare weg gebruikt, bent u verplicht om wegenbelasting te betalen en het voertuig tenminste voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Als u zeker weet dat u het motorvoertuig voor een langere periode niet gaat gebruiken, door uw motorvoertuigen in de stalling te zetten, kunt u deze verplichting opschorten. Dat levert u een financieel voordeel op; u hoeft immers in die periode geen premie te betalen.

Risico’s motorvoertuig onverzekerd stallen voor eigen rekening

Toch is het verstandig om goed over deze keuze na te denken. Want er kleven ook enkele risico’s aan het (tijdelijk) opzeggen van uw verzekering.

Zo is er een kleine kans dat uw motorvoertuig in de opslag beschadigd raakt of zelfs vernietigd wordt (bijvoorbeeld bij een brand). En wat nu als uw motor in de opslag omvalt en schade aan een ander voertuig veroorzaakt? Uw aansprakelijkheidsverzekering sluit schade aan motorvoertuigen uit, dus u draait in de meeste gevallen zelf op voor de kosten.

Niet alleen de verzekering pauzeren

Wellicht overweegt u om alleen de verzekering voor uw motorvoertuig te pauzeren. Dit raden wij u ten sterkste af. Zolang u uw kenteken niet laat schorsen (en dus geen plicht meer hebt om wegenbelasting te betalen en voor een geldige APK te zorgen), bent u verplicht uw motorvoertuig tenminste WA te verzekeren. De RDW kan u anders een boete geven van ruim € 600 (per 01-01-2020), ongeacht of u de motorvoertuigen gebruikt worden of dat ze in de stalling staan.

Pauze verzekering niet altijd mogelijk

Goed om te weten: bij steeds meer verzekeraars is het niet mogelijk om uw motorrijtuigenverzekering tijdelijk stop te zetten. Als u deze wilt pauzeren, moet u hem dus opzeggen. Overigens blijven uw schadevrije jaren wel tot drie jaar bewaard in de landelijke database van Roy-data.

Winterstopkoring verzekeraars

Sommige verzekeraars bieden een winterstopkorting voor motorrijders. U krijgt dan korting op de premie gedurende de winterperiode (vaak van 1 december tot 1 maart), onder de voorwaarde dat u de weg niet opgaat. Dat kan aantrekkelijk zijn. Maar let op: gebruikt u de motor toch en rijdt u schade, dan is dat niet verzekerd.

Verzekering toch opschorten? Zo regelt u het

Heeft u de voor- en nadelen voor uzelf afgewogen en besluit u toch de verplichting tot wegenbelasting en verzekering op te schorten? Dan kunt u een schorsing van het kentekenbewijs aanvragen bij de grotere postkantoren of via de website van de RDW. Dat kost u per jaar bij een normaal tarief ongeveer € 24 voor een motor en ca. € 73 voor een auto of camper. Daarmee vervalt uw verplichting tot het betalen van wegenbelasting, het hebben van een geldige APK.

Ook kunt u de WA-verzekering voor het voertuig (tijdelijk) stopzetten. U kiest voor een schorsing voor 1, 2 of 3 jaar. Na die periode vervalt de schorsing automatisch en bent u weer verplicht om wegenbelasting te betalen en te zorgen voor een geldige APK en WA-verzekering. In die periode betaalt u geen verzekeringspremie voor het te stallen motorvoertuig.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.