We zijn tegenwoordig allemaal afhankelijk van het internet. We werken erop, we bestellen kleding en eten. Zelfs onze bankzaken doen we via computer, tablet of smartphone. Hierdoor staan er heel veel van uw gegevens online. Als u niet oplet, kunnen deze in verkeerde handen vallen. Het goede nieuws is: u kunt veel doen om online gegevens te beschermen. Daarvoor is het belangrijk om eerst te weten hoe dieven aan uw gegevens komen.
Datalekken
U hoort het regelmatig in het nieuws: er is weer een datalek geweest bij een bedrijf of website. Hierbij kunnen gegevens op straat komen te liggen, om vervolgens verkocht te worden op de zwarte markt. Als u scherp bent, kunt u de grootste schade snel voorkomen. Een bedrijf is namelijk verplicht om u op de hoogte te brengen van een datalek. Krijgt u dus zo’n mailtje, wijzig dan direct uw wachtwoord, ook op andere websites waar u hetzelfde wachtwoord gebruikt. U kunt ook meteen controleren of uw gegevens onderdeel waren van een datalek in het verleden. De website Havibeenpwned.com heeft een zoekfunctie, waarmee u direct ziet of uw e-mailadres betrokken was bij zo’n datalek. Stel als extra beveiliging ook tweestapsverificatie in. Bij het inloggen op de desbetreffende website moet u dan naast een wachtwoord ook nog een code invoeren, die u per sms toegestuurd krijgt. Zo kunt u alleen inloggen als u ook toegang hebt tot uw telefoon, iets wat cyberdieven natuurlijk niet hebben.
Advertenties en vacatures
Een andere manier waarop uw gegevens worden gestolen, is het plaatsen van valse advertenties en vacatures. Vaak zijn deze net iets te mooi om waar te zijn: een prachtige jurk voor een heel lage prijs of een droombaan met een prachtsalaris, zonder hoge eisen. Hierbij vragen ze meestal om een kopie van uw identiteitsbewijs. Na het opsturen hoort u van de adverteerder niets meer, zij zijn er met uw gegevens vandoor. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Er zijn maar weinig instanties die wettelijk mogen vragen om een kopie van je identiteitsbewijs.
Phishing
Een woord dat u veel tegenkomt in nieuwsberichten over cyberdiefstal en identiteitsfraude is phishing. Alleen bij de Belastingdienst kwamen er vorig jaar al meer dan 150.000 meldingen binnen, met in totaal voor meer dan dertig miljoen euro aan geleden schade. Bij phishing proberen cyberdieven via valse verzoeken, links of bestanden achter gegevens te komen. Dit doen ze vaak via frauduleuze e-mails, die zogenaamd afkomstig zijn van een bekende instantie. Het is belangrijk om te weten dat een officiële instantie nooit per e-mail om uw wachtwoord of rekeningnummer vraagt. Twijfel? Bel dan de afzender van de e-mail om te controleren of het wel klopt.
Hoe sterker uw beveiliging, hoe moeilijker te stelen
Een andere manier om te voorkomen dat uw gegevens in de verkeerde handen vallen, is door zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden bij accounts te gebruiken. Zoekt u een manier om het overzicht te behouden? Maak dan gebruik van een wachtwoordmanager als Dashlane. Deze wachtwoordmanagers bewaren al uw wachtwoorden veilig op één plek en werken verplicht met tweestapsverificatie. Zo zijn al uw accounts beter beveiligd en hoeft u zelf toch maar één wachtwoord te onthouden.
Aon Cyberhulp
De Aon Cyberhulp is standaard opgenomen in de nieuwe inboedelpolissen. Hiermee kun je rekenen op ons netwerk van fraudespecialisten en helpen we je met het doen van aangifte. In de polisvoorwaarden lees je precies wat wel en niet verzekerd is. De nieuwe inboedelpolissen gaan voor alle Aon-verzekerden in vanaf de eerstvolgende verlengdatum. Wil je weten wanneer jouw verlengdatum is? Bel dan met onze afdeling klantadvies.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering:
- Hoe helpt een verzekering mij tegen cybercrime?
- 6 praktijkvoorbeelden waarbij u kunt rekenen op Aon Cyberhulp
- Wat is verzekerd bij een inboedelverzekering?