Cybercriminaliteit neemt flink toe. Het gebeurt niet alleen bij bedrijven, maar steeds vaker ook bij particulieren. Ransomware, nep-SMS-berichtjes, phishing-mails en computervirussen; criminelen verzinnen steeds meer manieren om u geld afhandig te maken. Om de schade beperkt te houden, is het belangrijk dat u snel reageert op een cyberincident. Maar hoe weet u of u gehackt bent?
Wat zijn duidelijke signalen dat u gehackt bent?
Onverklaarbare financiële transacties
“Onbekende transacties zijn natuurlijk het bekendste signaal dat u gehackt bent. Afschrijvingen van uw rekeningnummer, creditcard of betaalaccounts, zoals PayPal die u niet bekend voorkomen. Dan gaan waarschijnlijk bij iedereen wel de alarmbellen af.”
Inloggen niet meer mogelijk
“Wanneer u niet meer in uw account kunt inloggen, kan het natuurlijk zijn dat u uw wachtwoord vergeten bent. Maar het kan ook betekenen dat uw account is gehackt en uw wachtwoord veranderd is door criminelen. Controleer of u een e-mail heeft ontvangen waarin staat dat uw wachtwoord is gewijzigd. Is dat gebeurd zonder dat u dit zelf heeft gedaan? Dan is het waarschijnlijk dat criminelen toegang hebben tot uw account.”
Uitnodigingen die u niet verstuurd heeft
“Uw social media-account wordt gehackt, bijvoorbeeld van Facebook of Instagram. Vanaf dat moment ontvangen vrienden uitnodigingen via u van dit platform die u niet zelf heeft verstuurd. Als dit gebeurt, is uw account overgenomen door cybercriminelen die ransomware of spam willen verspreiden via uw netwerk.”
Device wordt steeds opnieuw opgestart
“Wanneer criminelen toegang hebben gekregen tot uw device, is het mogelijk dat ze hier schadelijke software op plaatsen. Een signaal dat dit gebeurd is, zijn de willekeurige resets die plaatsvinden. Dus zonder dat u het zelf doet, wordt uw apparaat opnieuw opgestart. Dit is een belangrijk signaal dat uw apparaat is gehackt.”
Trage systemen
“Cybercriminelen gebruiken graag de rekenkracht van uw laptop of telefoon. Wanneer dit gebeurt, merkt u dat uw apparaat een stuk langzamer wordt. Natuurlijk worden apparaten ook steeds wat langzamer naarmate ze ouder worden. Maar bij twijfel, altijd checken.”
Waarom is het zo belangrijk om deze tekenen te herkennen?
“De gevolgen van een hack of inbreuk op uw computersysteem kunnen verstrekkend zijn. Niet alleen kan uw telefoon of laptop in onbruik raken, maar er kunnen ook belangrijke data verloren gaan. Denk aan persoonlijke en gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden, foto’s en video’s. Behalve dat dit een inbreuk is op uw privacy kan het ook financiële gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan misbruik van creditcardgegevens of identiteitsfraude.”
Denkt u dat u gehackt bent? Denk dan aan deze 3 stappen
- Blijf kalm – in paniek maken mensen vaak de verkeerde keuzes waardoor de gevolgen vaak alleen maar groter worden.
- Verbreek de verbinding – koppel uw device los van het internet (WiFi of 4G), zodat criminelen niet meer op afstand kunnen communiceren met het apparaat.
- Wijzig uw wachtwoorden – probeer vanaf een ander apparaat (!) uw wachtwoorden te wijzigen als dit nog mogelijk is.
Aon Cyberhulp
Cybercrime is een groeiend risico waar we steeds meer rekening mee moeten houden. Daarom heeft Aon nu standaard Cyberhulp opgenomen in de inboedelverzekering. Met Cyberhulp kunt u rekenen op ons netwerk van fraudespecialisten wanneer u denkt dat u gehackt bent. Onze Cyberhulplijn staat 24/7 tot uw beschikking. Ook vindt u veel handige tips op ons Cyberhulp Kennisplatform.
Wilt u meer weten over onze inboedelverzekering inclusief cyberdekking?
Op deze pagina vindt u meer informatie over de inboedelverzekering inclusief Cyberhulp.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: