Skip to main content
4 min. leestijd

Er zijn zoveel vragen die mensen hebben rondom zorgverzekeringen. Daarom beantwoorden wij de meest gestelde vragen in onze podcast.

Deel dit bericht:

In de podcast De Tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in vier minuten, behandelt Aon al je vragen kort en krachtig. Als de zoemer afgaat, is de tijd voorbij. Er zijn zoveel vragen die bij mensen spelen rondom zorgverzekeringen. Aon is de eerste hulp bij het vergelijken van zorgverzekeringen. Daarom hebben wij niet één vraag, maar de meest gestelde vragen over uw zorgverzekering.

Je kunt de podcast “De tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in 4 minuten” beluisteren in je favoriete podcast-app of beluister ze via deze site.

Spotify Google Podcasts Pocket Casts Apple Podcasts

 

 

Wil je de podcast nog eens nalezen? Dat kan! Hieronder hebben we de podcast voor je uitgeschreven.

Teammanager bij Aon, Martin van Leeuwen, beantwoordt dagelijks alle vragen die mensen hebben over verzekeringen. Wat zijn nu de meest gestelde vragen?

De premie voor de zorgverzekering wordt elk jaar weer een beetje hoger. Veel klanten willen daarom weten of ze kunnen besparen op de premie. Een tip die ik altijd geef is: als je het kunt missen, betaal de premie dan in één keer in plaats van per maand. Per jaarbetaling geeft de zorgverzekeraar namelijk nog eens extra korting op de premie. Maar het kan ook interessant zijn om een vrijwillig eigen risico te kiezen. Daardoor betaal je minder premie per maand, maar moet je dus wel een flink bedrag zelf betalen als je onverwachts zorg nodig hebt. Het is ook interessant om te kijken of een andere, goedkopere basisverzekering beter bij je wensen past. Let er dan wel op dat er een contract is afgesloten met de zorgverleners die jij verwacht te gaan bezoeken.

Oké, dus mensen willen besparen. Wat willen ze graag nog meer weten?

Een vraag die ook vaak gesteld wordt, is: wat valt er nu eigenlijk onder de aanvullende verzekering? Heel kort gezegd, daaronder valt allerlei zorg die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tandarts of fysiotherapeut. Het is wel goed om van tevoren te checken of de vergoedingen opwegen tegen de extra premie die je betaalt voor zo’n aanvullend pakket. Bijvoorbeeld als je twee keer per jaar voor een controle naar de tandarts gaat, betaal je ongeveer €25,- per keer. Maar een aanvullende tandartsverzekering kost al snel €10,- per maand. Je bent dan dus voordeliger uit als je de kosten zelf betaalt. En verwacht je een kindje in 2022? Dan kan het interessant zijn om de eigen bijdrage voor kraamzorg, aanvullend te verzekeren. Wat je ook doet, het belangrijkste is dat je checkt of de kosten van de premie opwegen tegen de vergoeding.

Nu we het toch hebben over aanvullende verzekeringen, orthodontie is ook een veel gekozen vergoeding, toch?

Jazeker, dit is echt een vergoeding waarbij het zinvol is om een aanvullende verzekering te kiezen. Omdat de gemiddelde beugel zo’n €2200,- kost. De meeste verzekeraars hebben een wachttijd van één jaar. Je moet dan dus eerst één jaar verzekerd zijn voor orthodontie. Pas na dat jaar kun je gebruik maken van de vergoeding voor een beugel. Dat geldt niet voor alle zorgverzekeraars. Let er wel op dat je het kind die de behandeling nodig heeft, altijd verzekerd op naam van de ouder, met de aanvullende verzekering voor orthodontie.

Als ik dat zo hoor is het dus erg goed om te kijken naar je persoonlijke situatie. Om vervolgens een keuze te maken voor 2023. Maar vertel verder, welke vragen hoor je nou nog meer?

Een andere veel gestelde vraag gaat over het zogenoemde preferentiebeleid voor geneesmiddelen. Als je medicijnen gebruikt, weet je vast dat er meerdere fabrikanten zijn die dat kunnen maken met dezelfde werkzame stof. Daardoor zijn er meerdere medicijnen die hetzelfde werken. Dat is ook direct de reden waarom verzekeraars werken met dit zogenoemde preferentiebeleid. De verzekeraar heeft een voorkeur voor een bepaald medicijn, als er meerdere op de markt zijn. In het beleid staat uitgelegd per werkzame stof, welke variant gebruikt moet worden door de verzekeraar. Meestal zijn dat de goedkoopste merken. Zo probeert de verzekeraar de hoge kosten te beperken.

Stel dat je nu niet goed reageert op dit voorkeursmedicijn, dan kun je een verklaring krijgen van je huisarts waardoor je toch het duurdere medicijn vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Als je deze verklaring dus niet hebt, krijg je ook geen vergoeding.

Goh, dat is toch handig om te weten. Tot slot nog een laatste meest gestelde vraag?

We hadden het al over de aanvullende verzekering. Een veelgebruikte vergoeding is fysiotherapie. Die wordt namelijk niet altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Dat kan alleen maar als je een chronische aandoening hebt. Je krijgt de fysiotherapie dan vergoed vanaf de 21ste behandeling. Mensen willen weten wat het verschil is tussen fysiotherapie voor chronische klachten en aandoeningen, en wanneer het onder acute zorg valt. Reuma, een chronische ziekte, valt bijvoorbeeld niet onder deze regeling. Om zeker te weten dat je een vergoeding krijgt uit de basisverzekering, is het verstandig om het eerst met je zorgverzekeraar te bespreken. Ook de fysiotherapeut kan je meer informatie geven.

Als je een chronische aandoening, moet je voor vergoeding van de eerste twintig behandelingen wel een aanvullende verzekering afsluiten. Daarna hoeft dat niet meer. Dan wordt fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Let hierbij wel op de maximale behandelduur, want hier kan de verzekeraar bepaalde eisen aan stellen. Ook als je wisselt van zorgverzekeraar, worden de behandelingen gewoon vergoed vanuit de basisverzekering.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.