Skip to main content
4 min. leestijd

Er zijn zoveel vragen die mensen hebben rondom zorgverzekeringen. Daarom beantwoorden wij de meest gestelde vragen in onze podcast.

Deel dit bericht:

In de podcast De Tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in vier minuten, behandelt Aon al je vragen kort en krachtig. Als de zoemer afgaat, is de tijd voorbij. Er zijn zoveel vragen die bij mensen spelen rondom geld en zorgverzekeringen. Aon is de eerste hulp bij het vergelijken van zorgverzekeringen. Daarom hebben wij voor u de meest gestelde vragen over het besparen van geld bij het kiezen van uw zorgverzekering bij elkaar gebracht.

U kunt de podcast “De tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in 4 minuten” beluisteren in je favoriete podcast-app of beluister ze via deze site.

Spotify Google Podcasts Pocket Casts Apple Podcasts

Wilt u de podcast nog eens nalezen? Dat kan! Hieronder hebben we de podcast voor u uitgeschreven.

Inleiding podcast

“Geboorte, trouwen, overlijden. Scheiden, verhuizen, nieuwe auto. Bij elke gebeurtenis in het leven, komen vele vragen voorbij. Hoe moet ik dit aanpakken? Ben ik wel goed verzekerd?

Lastige vragen die over het algemeen om een lang antwoord vragen. Maar in de podcast ‘De tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in 4 minuten’ behandelen wij al je vragen kort en krachtig. Als de zoemer afgaat, is de tijd voorbij.” 

Kosten en geldproblemen

De dagelijkse boodschappen, energie, verzekeringen; alle kosten stijgen in Nederland en de geldproblemen onder een deel van de bevolking nemen zienderogen toe. Maar hoe zorg je ervoor dat je alles kan betalen? En is er op de zorgverzekering, dat maandelijks een behoorlijke hap uit de persoonlijke financiën slaat, te besparen? Zijn er slimmigheden om de kosten van de zorgverzekering in te perken?

We vragen het aan Wendy de Wit, Consultant en Productmanager inkomen, zorg en duurzame inzetbaarheid bij Aon.

Alles wordt duurder, wat kan je doen?

Wendy, om de olifant in de kamer maar direct even te benoemen, alles wordt duurder, ook de zorgverzekering. Hoe komt dat?

Wendy: Er spelen natuurlijk een verschillende dingen een rol. Net zoals ook bij ons de gasrekening stijgt, stijgt ook de gasrekening van een ziekenhuis. De kosten van het personeel worden hoger. Als men een loonsverhoging krijgt, dan wordt dat wel doorberekend in alle kosten die de gezondheidszorg heeft, dus ook in de premie. En we willen ook steeds meer, steeds meer behandelingen. We zijn steeds internationaler georiënteerd. We weten als patient steeds beter wat we kunnen krijgen ook qua medische behandelingen. Dat speelt allemaal een rol in de kostenstijging.

Zijn er besparingstips te geven om de kosten van de zorgverzekering niet teveel te laten oplopen?

Wendy: Ja het grootste gedeelte van je premie wordt bepaald door de basispremie. Maar er zijn verschillende basisverzekeringen. Duurdere en wat goedkopere. De duurste verzekering is een zogenaamde restitutieverzekering, waarbij zorgverleners geen contract hebben met de zorgverzekeraar. De goedkoopste variant is een naturaverzekering. Daar hebben de zorgverzekeraars wel een contract. Binnen die naturavarianten van de basisverzekeringen zitten ook nog verschillen. Overigens kan je die heel goed zien op de website van de zorgverzekeraar. Daar zitten wel verschillen in betreft het vergoedingsbedrag voor als je toch naar een zorgverlener gaat zonder contract. Hoe minder vergoedt wordt, hoe goedkoper de basisverzekering is.

Eigen risico

Nu besprak ik laatst met een collega mijn nieuwe premie. En de basisverzekering was bij hem een stuk lager dan bij mij.

Wendy: Dan heeft jouw collega wellicht gekozen voor een vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico is € 385. Maar het eigen risico is maximaal te verhogen met extra € 500 naar € 885. Zeker als je geen of weinig zorgkosten verwacht kun je hiermee fors besparen op de premie door het verhogen van het eigen risico. Maar er zit ook een risico aan vast. Stel dat je plotseling toch moet worden opgenomen in een ziekenhuis, dan ben je dat bedrag kwijt. Je moet dit bedrag dan wel als reserve op je bankrekening hebben staan, om bij zorgkosten dit extra eigen risico te betalen. 

Besparen op aanvullende verzekeringen

Dat is de basisverzekering, maar veel mensen nemen ook een aanvullende verzekering. Terwijl ze dat wellicht niet allemaal nodig hebben. Maar ja, neem er maar eens afscheid van.

Wendy: Ja, dat is lastig. Je wilt niet in een situatie komen waarin je zegt: had ik toch maar die zorg van de oude verzekering. Ik zeg altijd: heb je de zorg uit de aanvullende verzekering wel nodig gehad in bijvoorbeeld de afgelopen 3 jaar? Voor veel mensen is bijvoorbeeld fysiotherapie een belangrijke vergoeding. Als je dat beperkt of niet verzekerd, weet dan dat dit € 37,50 per behandeling van een half uur kost. Je kan dit zelf goed uitrekenen om te bepalen of je dit wilt. Een andere belangrijke reden om een aanvullende verzekering te nemen is orthodontie. Dan gaat om het fors grotere bedragen, ongeveer € 1.500 per jaar. Dus ook hier: weegt dit voor jou op tegen de premies die jij betaald?

Is het nog mogelijk om een collectiviteitskorting te krijgen, via een werkgever misschien?

Wendy: Ja, dat kan alleen op aanvullende verzekeringen. Het varieert een beetje tussen de 5% en 20%. Het kan via je werk, wanneer zij een collectiviteit hebben afgesloten, maar het kan ook via een lidmaatschap van een vereninging of stichting.

Zorgtoeslag

En is er ook nog ergens hulp van de overheid te verwachten als het gaat om het drukken van de kosten?

Wendy: Ja. je kunt gebruik maken van zorgtoeslag. In 2023 is deze € 400 meer dan in 2022. Het is de beste manier om je premie te drukken. Je kan geen zorgtoeslag aanvragen als je een hoog inkomen hebt. Maar zeker mensen met een lager inkomen kunnen zeker zorgtoeslag aanvragen

Handige links

Dit was De tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in 4 minuten, over zorgverzekeringen. Benieuwd naar andere podcasts? Beluister ze op uwgidsvoorhetleven.nl of via je favoriete podcast app. Heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Check aonverzekeringen.nl/zorgverzekering

 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.