Skip to main content
3 min. leestijd

Slim met hitte in uw woning? Lees hier zes praktische tips.

Deel dit bericht:

In de zomer genieten we graag van het lekkere weer. Maar de afgelopen jaren krijgen we steeds vaker te maken met langere periodes van (extreme) hitte. Met deze zes praktische tips houdt u uw huis (en hoofd) deze zomer koel en gaat u slim om met hitte in uw woning.

1. Houd de warmte buiten door goede isolatie 

Goede isolatie van uw woning bespaart niet alleen energie (en dus ook kosten), maar zorgt ook voor een koelere leefomgeving. Door uw dak en muren te isoleren, houdt u de hitte ’s zomers langer buiten. Maar denk ook aan het vervangen van het glas in uw woning door isolerend HR++ glas of triple glas. En zorg bij ramen op het zuiden voor goede zonwering om de warmte tegen te houden.

2. Ventileer als het afkoelt

Houd ramen en deuren overdag gesloten, maar zet ze in de ochtend en avond tegenover elkaar open. Dan waait het lekker door en komt er koelere lucht binnen. Als uw huis mechanische ventilatie heeft, is het slim om de roosters overdag aan de zonkant dicht te zetten en aan de schaduwkant open. Er komt dan minder warme lucht in de woning.

huis koel houden

3. Voorkom dat de zon binnenkomt

Zonwering aan de buitenkant van uw woning voorkomt hitte. Woningen in bijvoorbeeld warme Zuid-Europese landen hebben niet voor niets vaak luiken of rolluiken aan de buitenkant. Heeft u geen zonwering aan de buitenkant van uw huis? Doe dan overdag de gordijnen, lamellen of jaloezieën dicht om de zon buiten te houden.

4. Gebruik geen apparaten die warmte veroorzaken

Veel huishoudelijke apparaten worden warm als u ze gebruikt. Kies daarom als het warm is liever niet voor een maaltijd die in de oven bereid moet worden. En gebruik een droogmolen in plaats van een wasdroger; dat bespaart energie, maar scheelt zeker ook een hoop extra warmte in uw woning.

5. Kies voor een groen dak

Een sedumdak zorgt in de zomer voor een koeler huis. De planten reflecteren de zon én vangen vocht op, wat daarna langzaam weer verdampt. Daardoor wordt de omgevingstemperatuur in uw woning met een paar graden verlaagd. Is het niet mogelijk om een groen dak te realiseren? Dan is een geveltuin wellicht een goede optie om te overwegen. Zo’n groene muur houdt de gevel van uw woning in de zomer koeler, waardoor uw huis ook minder snel opwarmt.

6. Gebruik uw ventilator slim!

Is de lucht buiten koeler dan in uw woning? Gebruik uw ventilator dan slim. Open uw raam, zet de ventilator in de raamopening en laat hem door de kamer blazen. De ventilator zuigt dan de koelere buitenlucht aan en blaast deze naar binnen. Als u nog meer verkoeling zoekt, zet u een bevroren fles water voor de ventilator. Dit zorgt voor een lekkere verkoelende wind. Zet de fles wel in een bak, om het smeltwater op te vangen als de fles langzaam ontdooit. 

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.