Skip to main content
4 min. leestijd

Nederland heeft in de zomer steeds vaker te maken met een neerslagtekort en droogte. Lees hier wat u zelf kunt doen om droogte tegen te gaan.

Deel dit bericht:

De zomer is een seizoen waar velen naar uitkijken. Lekker genieten van de warmte en het buitenleven. Tegelijkertijd heeft Nederland in de zomer steeds vaker te maken met een neerslagtekort en perioden van droogte. Wat kunt u zelf doen om droogte tegen te gaan? Gelukkig best veel. Wij zetten de beste tips voor u op een rij.

1. Spaar water op 

Het is in Nederland niet de hele zomer alleen maar droog. Er zijn ook periodes waarin juist pittige buien vallen. Profiteer daarvan en vang op die momenten regenwater op. Op een later moment kunt u dat weer gebruiken om uw tuin te besproeien. Natuurlijk water is beter voor uw tuin en het is ook nog een duurzame keuze, want u bespaart kraanwater. De bekendste manier om water op te vangen is een regenton, maar u kunt bijvoorbeeld ook een vijvertje aanleggen of een klein stukje tuin afgraven, zodat daar water in kan lopen.

2. Minder tegels, meer groen

Tegel eruit, plant erin: het is niet voor niets al jaren de slogan van acties voor vergroening van particuliere tuinen. Tegels zorgen namelijk dat regenwater, maar ook dauw, niet zo makkelijk in de grond opgenomen wordt. In plaats daarvan verdampt het, zeker als het warm is en de zon schijnt. Door het tegeloppervlak in uw tuin te verkleinen en daarvoor in de plaats te kiezen voor een natuurlijk alternatief of meer planten in uw tuin, zorgt u ervoor dat het water de bodem makkelijker bereikt. Bovendien wordt de tuin daardoor koeler (tegels warmen veel meer op) en dat maakt het op warme dagen aantrekkelijker om daar lekker te gaan zitten. 

tips om droogte tegen te gaan

3. Zorg voor goede bodembedekking

Van tegels vervangen is het een kleine stap naar bodembedekking. Want een bodembedekking kan onder andere een goed alternatief zijn voor een strak terras of tegelpad. Denk aan een houten vlonder, split (grind), schelpen, houtsnippers of cacaodoppen. De vier laatstgenoemde materialen kunt u ook gebruiken als bodembedekker rond bomen en tussen planten. Ze zorgen ervoor dat de grond minder snel uitdroogt, omdat ze water langer vasthouden. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor bodembedekkende planten. Daarmee heeft u minimaal hetzelfde effect en u maakt uw tuin er groener mee. Als ze bloeien, zijn ze ook nog eens goed voor bijen, hommels en vlinders. Tot slot kunt u ook nog mulchen: snoeiafval klein maken en daarmee de bodem bedekken. U schermt de grond en wortels van planten en bomen af tegen de zon en het trekt kleine insecten aan: voeding voor sommige tuinvogels.

4. Kies de juiste planten en bomen

Moet u nog planten en bomen aanplanten, of misschien vervangen? Kijk dan eens welke soorten goed tegen een droge bodem kunnen, voordat u een keuze maakt. Overigens kunt u uw huidige beplanting ook ‘trainen’ om met droogte om te gaan. Als u ze op iedere zonnige dag water geeft, worden ze lui. Door een dag over te slaan, leren de planten om zelf op zoek te gaan naar water, vaak in de iets diepere grondlagen. Een uitzondering hierop is nieuwe aanplant; die hebben vaak nog te korte wortels en kunt u beter wel op tijd water geven. Heeft u in uw tuin ruimte voor een of meerdere bomen, overweeg dan zeker om die te plaatsen. Ze zorgen met hun schaduw voor koelere plekken in de tuin. Bovendien breken ze de wind, die er anders ook voor zorgt dat water sneller verdampt. 

5. Schoffelen? Liever niet

De meeste mensen willen hun tuin netjes houden en schoffelen die regelmatig. Zo op het oog lijkt het misschien ook beter om de grond een beetje los te maken. Toch is niets minder waar. Door te schoffelen verdampt het water dat nog in de grond zit juist sneller. Kies dus liever voor goede bodembedekking of een laag compost om de grond te koelen en te voeden.

6. Groene dakbedekking

De meeste tips tegen droogte gaan over de tuin, dat is logisch. Toch kunt u daar ook op andere plaatsen aan bijdragen. Zo kunt u bijvoorbeeld een groen dak creëren op uw schuurtje, berging of uitbouw. Sedums zijn daar zeer geschikt voor. Ze kunnen zeer goed tegen droogte en houden regenwater vast. Bijkomend voordeel: zo’n groene dakbedekker op de uitbouw houdt uw woning in de zomer ook koeler.

Informatie over nuttige verzekeringen 

U wilt graag op een duurzame manier van uw huis en tuin genieten. Daarom kijkt u regelmatig welke veranderingen u kunt aanbrengen in uw tuin en kiest u voor maatregelen die uw woning verduurzamen. Maar ook tijdens het tuinieren of klussen zit een ongeluk in een klein hoekje. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.