Skip to main content
5 min. leestijd

Maatregelen om de kans op inbraak te verkleinen

Deel dit bericht:

De dagen worden korter en het vroeger invallende duister vergroot het speelveld van inbrekers. Helemaal voorkomen kunt u een inbraak niet, maar er zijn genoeg maatregelen waarmee u de kans in ieder geval flink verkleint.

Beveilig deuren en ramen tegen inbraak

Allereerst: zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn, ook als u kort van huis bent. Inbrekers hebben niet veel tijd nodig om binnen te dringen.

Deuren

Wilt u uw deuren echt goed beveiligen? Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van veiligheidssloten, een beveiligingsstrip of een bijzetslot.

Ramen

Uw ramen beveiligt u extra met dievenklauwen, raamboompjes en/of een barrièrestang. Heeft u een schuifpui? Plaats aan de binnenkant een stevige lat of balk op de rails, tussen de deurpost en de schuifpui. Dan is hij met geen mogelijkheid open te krijgen.

Installeer een inbraakalarmsysteem

Een elektronisch veiligheidssysteem is een heel effectieve manier om de kans op een inbraak te verkleinen. Het heeft een dubbele werking: inbrekers beproeven hun geluk eerder in een woning zonder alarm; en als ze dan toch een poging wagen in uw woning, ‘ziet’ een inbraakalarmsysteem de indringer(s) en geeft een signaal af. Dat signaal kan een alarm (licht en/of geluid) op de locatie zelf zijn of een stil signaal naar uzelf of een alarmcentrale. Kiest u voor een systeem met een melding naar een alarmcentrale, dan biedt een Borg-gecertificeerde meldkamer voordelen. Zij mogen de melding namelijk doorgeven aan de politie. Daarnaast komt u soms in aanmerking voor korting op de premie van uw inboedelverzekering.

Een inbraak tijdens uw vakantie voorkomen

Als u langere tijd van huis bent, wilt u eigenlijk niet dat dat zichtbaar is voor mensen met criminele intenties. Daar kunt u met een aantal simpele acties voor zorgen:

 • Vraag uw buren of zij regelmatig uw post van de mat willen halen, zodat er geen stapel ontstaat.
 • Misschien willen zij ook de gordijnen ’s ochtends open en ’s avonds weer dicht doen, zodat het lijkt of er iemand thuis is.
 • Heeft u een eigen oprit? Zorg dan dat er een auto staat. Dat kan uw eigen (tweede) auto zijn of die van iemand anders uit de buurt.
 • Zorg dat er op verschillende plaatsen in huis licht brandt als het donker is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld schakelklokken met een weekprogramma. Dan kunt u op verschillende dagen en locaties het licht op andere momenten aan en uit laten gaan.
 • Laat wat spullen op tafel of op het aanrecht staan. Zorg dat waardevolle spullen juist niet in het zicht staan.
 • Zet geen berichten of foto’s over uw vakantie op social media zolang u nog weg bent. Spreek ook niet op uw voicemail of antwoordapparaat in dat u er niet bent. Anders maakt u het inbrekers wel erg makkelijk.

Wat kunt u nog meer doen?

Een paar laatste tips, wat u wel of juist beter niet kunt doen:

 • Zorg voor voldoende buitenverlichting. Inbrekers werken liever niet in een omgeving waar ze goed zichtbaar zijn.
 • Verstop geen sleutels buiten onder de mat of een bloempot. Inbrekers weten dat deze plaatsen worden gebruikt en zullen daar zeker even kijken.
 • Laat ook geen sleutel aan de binnenkant van uw deur zitten, zeker niet als er een raam naast zit. Als een inbreker dat raam inslaat, heeft hij de sleutel voor het grijpen.

De meest voorkomende inbraakmethoden

Inbrekers proberen steeds wat nieuws en er zijn dus ook veel verschillende inbraakmethoden. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende methoden en wat u kunt doen om het te voorkomen.

Openbreken

Met een breekijzer of schroevendraaier wordt het raam of de deur opengebroken. Dit maakt vaak herrie. Openbreken voorkomt u door gecertificeerd hang-en-sluitwerk in stevige kozijnen te plaatsen. En doe de ramen op slot als u van huis bent.
Cilindertrekken: de cilinder wordt uit het slot getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen. Cilindertrekken voorkomt u door sloten met SKG® ***-cilinderbeveiliging te gebruiken of een cilinder met SKG® *** (SKG-logo en drie sterren).

Gaatjes boren

Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt de sleutel die de bewoners aan de binnenkant in het slot hebben laten zitten met een hulpstuk omgedraaid. Gaatjes boren kan worden voorkomen door de sleutel niet in het slot te laten zitten.

Flipperen

Met een stuk plastic wordt vanaf de buitenkant van de deur, de sleuf van het slot teruggedrukt. Flipperen kunt u voorkomen door de deur altijd op slot te draaien, ook al bent u maar heel even weg. Plaats eventueel een beveiligingsstrip.

Hengelen

Met een stuk ijzer door de brievenbus wordt de deurklink naar beneden getrokken. Hengelen voorkomt u door de deur op slot te draaien en de brievenbus af te sluiten. Of plaats een aparte brievenbus bij uw woning.

Cilinder afbreken

Een cilinder die uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken. Cilinder afbreken voorkomt u door veiligheidsbeslag te gebruiken, waardoor de cilinder maximaal 3 mm uitsteekt en niet afgebroken kan worden.

Insluipen

Inbrekers maken gebruik van openstaande ramen of deuren. Insluipen voorkomt u door altijd de ramen en deuren te sluiten als u weggaat of als u ergens anders in de woning bent.

Inbreker babbeltruc

Personen proberen met een smoes uw huis binnen te komen. Inbraak met een babbeltruc voorkomt u door nooit iemand zomaar binnen te laten. Plaats eventueel een kierstandhouder, zodat u eerst kunt zien wie er voor de deur staat voordat u de deur helemaal opendoet.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

 • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
 • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.