Skip to main content
4 min. leestijd

De hypotheekrente stijgt. Het kan interessant zijn om nu al over te sluiten naar een lagere rente. Ad van Iersel legt het uit.

Deel dit bericht:

 

De hypotheekrente stijgt, maar is op dit moment nog steeds heel laag. Als uw rentevaste periode de komende jaren afloopt, kan het interessant zijn om uw hypotheek nu al over te sluiten naar een lagere rente. Daar betaalt u een boete voor, maar toch kan het financieel voordeel opleveren. Bovendien kan het prettig zijn om voor langere tijd te weten waar u aan toe bent. Als u wacht tot het moment dat uw rentevaste periode officieel afloopt, is het maar de vraag wat de rentestand dan zal zijn. Is het voor u verstandig om op dit moment over te sluiten? En hoe werkt het met de boete voor uw huidige hypotheek? Onze expert Ad van Iersel legt het uit.   

Waarom stijgt de hypotheekrente?  

“De hypotheekrente is in de afgelopen jaren naar een historisch laag punt gedaald. Dit kwam onder andere door de lage rente die hypotheekverstrekkers zelf moesten betalen voor het geld dat zij leenden. Maar ook door de steunmaatregelen van de centrale overheden vanwege de coronacrisis. We zien dat alleen al de verwachting dat de overheden de steunmaatregelen gaan afbouwen ervoor zorgt dat de hypotheekrente stijgt. Daarnaast wordt het voor hypotheekverstrekkers zelf ook duurder om geld te lenen, onder andere door de stijgende rente. Zij willen natuurlijk nog wel iets blijven verdienen aan hypotheken, daarom verhogen ze de rente voor hun klanten nu ook.“ 

Oversluiten, wat is dat precies? 

“Als consument doet u er verstandig aan om juist nu kritisch naar uw eigen hypotheek te kijken. Loopt deze al een tijd en is de rente die u betaalt een stuk hoger dan de rentestand die nu geldt? Dan kan het de moeite waard zijn om uw hypotheek over te sluiten. Als u dat doet, beëindigt u uw huidige hypotheekcontract en sluit u bij dezelfde of een andere verstrekker een nieuwe hypotheek tegen een lager rentepercentage af. Dat klinkt heel simpel, maar in de praktijk komt daar wel het een en ander bij kijken. Allereerst natuurlijk de keuze van de hypotheekverstrekker en –rente en de administratieve afhandeling die daarbij hoort. Als u voor een andere verstrekker kiest, moet u daarnaast opnieuw naar de notaris. En mogelijk is het ook nodig om uw woning opnieuw te laten taxeren.  

Overweegt u bij dezelfde hypotheekverstrekker te blijven? Ga dan zeker ook de mogelijkheden van rentemiddelen na. Daarbij wordt uw nieuwe rentepercentage bepaald door een gemiddelde te berekenen van uw oude rente en de rente die uw verstrekker nu aanbiedt. Op die manier verlaagt u uw rente ook en heeft u net zo goed voor langere tijd zekerheid, maar u betaalt geen boeterente.” 

Hoe zit het met de boeterente? 

“Als u uw lopende hypotheekcontract voortijdig opzegt, betaalt u een boete. Dat is een vergoeding voor de rente-inkomsten die de verstrekker misloopt, doordat u de hypotheek eerder beëindigt. Was uw oude rente een stuk hoger dan de nieuwe en de tijd dat uw oude hypotheek nog zou lopen niet al te lang? Dan is de kans groot dat u (veel) meer bespaart met het oversluiten van uw hypotheek dan wat u aan boete betaalt.  Heeft u overwaarde op uw woning, dan is het misschien mogelijk om de boeterente mee te financieren in uw nieuwe hypotheek. U hoeft die dan niet in één keer zelf te betalen. Ook goed om te weten: als u uw bestaande hypotheek heeft gebruikt voor de aanschaf of verbetering van uw woning, is de rente fiscaal aftrekbaar. Dat geldt dus ook voor de boeterente.” 

Niet voor iedereen 

“Is het nu voor iedereen het moment om de hypotheek over te sluiten? Nee, zeker niet. Als u kortgeleden een hypotheek heeft afgesloten en/of al een heel laag rentepercentage betaalt, levert oversluiten meestal minder op dan wat u aan boeterente moet betalen. Het is dus heel belangrijk om goed te (laten) berekenen wat in uw situatie de financiële gevolgen zijn als u uw hypotheek oversluit.” 

Vragen? Wij denken graag mee

Uw woning is een waardevol bezit. Daarom is het belangrijk dat alles rondom die woning goed is geregeld. Niet alleen uw woonhuisverzekering en inboedelverzekering, ook de financiering wilt u natuurlijk optimaal regelen. Het is best complexe materie, dus het is verstandig daar een expert bij te betrekken. Een adviseur bekijkt samen met u welke keuzes het best bij uw situatie passen. Bent u benieuwd welke mogelijkheden u heeft? Maak dan een afspraak met onze financieel adviseurs via ons afspraakformulier; of bel ons via 088 – 810 81 15.  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Ad van Iersel

Ad van Iersel

Ad van Iersel is al jaren werkzaam als financieel planner (FFP) en vermogensplanner (FVP). Hij heeft ruime kennis en ervaring in het adviseren rondom hypotheken, pensioen-, zorg, inkomens- en vermogensvraagstukken.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.