Skip to main content
3 min. leestijd

Als u geen eigen geld heeft, zijn de mogelijkheden beperkt maar niet helemaal onmogelijk. Lees hier meer over.

Deel dit bericht:

Een eigen woning is een fijn bezit. U kunt het helemaal naar uw zin verbouwen en de kans is groot dat u er (over)waarde in opbouwt. Maar het is lang niet voor iedereen makkelijk om een woning te kopen. Zeker als u geen eigen geld heeft, zijn de mogelijkheden beperkt. Toch is het niet helemaal onmogelijk: u kunt een eigen huis kopen zonder eigen geld. We vertellen u graag waar u op moet letten en wat uw eventuele opties zijn.

Niet meer alle kosten meefinancieren

Tot 2018 was het mogelijk om bij de aankoop van een woning heel veel bijkomende (verbouwings)kosten mee te financieren. Tegenwoordig mag dat niet meer. U kunt voor de aankoop van een woning niet meer dan 100% van de waarde lenen. Dat betekent dat u in ieder geval de bijkomende kosten (ongeveer 6% van de koopprijs) zelf moet kunnen betalen. Alles wat u daarnaast extra wilt doen aan de woning, moet ook uit uw eigen portemonnee komen.

Hoeveel overbieden op een huis?

De huizenmarkt is al een behoorlijke tijd oververhit. Door het woningtekort en de stijgende hypotheekrente, zijn de prijzen tot ongekende hoogte opgelopen. Mensen hebben nog steeds de neiging om meer dan de vraagprijs van een huis te bieden, om het maar te kunnen kopen. Als u geen eigen geld heeft en zo’n huis wilt kopen, is het niet verstandig om daaraan mee te doen. Het kan dan namelijk zo maar gebeuren dat de woning lager wordt getaxeerd dan het bedrag dat u heeft geboden. Maar u kunt geen hogere hypotheek krijgen dan die getaxeerde waarde. U kunt zichzelf dan behoorlijk klemzetten.

huis kopen zonder eigen geld

Hogere taxatiewaarde geeft ruimte voor verbouwing

Maar wat is er dan wel mogelijk? Heel soms gebeurt het dat een taxateur de waarde van uw nieuwe woning hoger inschat dan de prijs die u ervoor betaalt. Bij sommige banken is het mogelijk om dan ook een hogere hypotheek af te sluiten. Daarvan kunt u bijvoorbeeld de bijkomende kosten en/of een verbouwing betalen.

Eigen geld, persoonlijke lening en/of schenking

Heeft u geen mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten? Misschien is er iemand in uw omgeving die u geld wil lenen of zelfs schenken. Tot eind 2022 kon u nog gebruikmaken van de zogeheten jubelton. Dat is een eenmalige schenking van maximaal €106.671 (in 2022), die belastingrij was wanneer als u hem gebruikte voor de aankoop van een woning. In 2023 is deze ‘jubelton’ geen ton meer, maar ‘slechts’ €28.947.

Huren heeft ook voordelen

Zijn de hiervoor genoemde mogelijkheden voor u geen reële opties? Dan is het misschien verstandiger om voor een huurwoning te gaan. Dat heeft overigens ook zijn voordelen. Zo hoeft u sommige belasting niet te betalen, omdat die voor de eigenaar van een woning gelden. En ook het onderhoud en de opstalverzekering komen voor rekening van de woningeigenaar. En misschien kunt u in de tijd dat u huurt wat eigen geld sparen, zodat u later alsnog een woning kunt kopen.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Wilt u meer weten over betaalbaar wonen? Kijk dan op de website van het Nibud.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.