Skip to main content
3 min. leestijd

Er is een dalende trend te zien op het gebied van woninginbraken. Hoe verkleint u de kans op een inbraak?

Deel dit bericht:

Sinds maart dit jaar is het aantal geregistreerde woninginbraken in ons land fors gedaald: tussen maart en augustus daalde het gemiddeld met maar liefst 29% ten opzichte van 2019. Er is geen bewijs dat dit komt door het vele thuiswerken als gevolg van het coronavirus, maar opvallend is deze ontwikkeling wel.

Grote verschillen per gemeente

Uit onderzoek van Independer blijkt dat de daling niet overal van toepassing is. In 105 van de 355 gemeenten die ons land telt, nam het aantal inbraken juist toe. Met name in Noord-Brabant komt dit relatief vaak voor, een kwart van de gemeenten met een toename liggen in die provincie. 240 gemeenten lieten een daling van het aantal inbraken zien, in de overige 10 gemeenten was het aantal inbraken exact gelijk aan dezelfde periode vorig jaar. De procentuele wijzigingen lopen sterk uiteen: van een afname met 44% in Maastricht tot een toename van 77% in Oosterhout.

Kleiner verschil bij schuurinbraken

De geregistreerd inbraken in Nederland worden in twee categorieën verdeeld: woninginbraken en schuurinbraken. De genoemde gemiddelde daling van 29% geldt voor de categorie woninginbraken; voor inbraken in schuren en kelderboxen ligt dit percentage een stuk lager: hiervoor geldt een daling van gemiddeld 13%.

Toename cijfers bij versoepeling maatregelen

Nog een opvallende ontwikkeling: toen in juni de coronamaatregelen werden versoepeld en mensen weer vaker naar het werk of op pad gingen, nam het aantal inbraken toe. Volgens cijfers van de Nationale Politie werden er in juni wekelijks 450 woninginbraken gemeld, terwijl dat er een maand eerder nog 350 per week waren. Ook dat is logisch te verklaren, inbrekers slaan over het algemeen liever toe als er niemand in huis is.

Hoe kunt u de kans op een inbraak verkleinen?

Een goede inboedelverzekering vergoedt schade, maar voorkomen is beter dan genezen. Helemaal voorkomen kunt u een inbraak niet, maar er zijn genoeg maatregelen waarmee u de kans in ieder geval flink verkleint:

  • Zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn, ook als u kort van huis bent. Kies eventueel voor extra beveiliging, bijvoorbeeld in de vorm van veiligheidssloten en dievenklauwen.
  • Installeer een elektronisch inbraakalarmsysteem
  • Zorg voor voldoende buitenverlichting, dat maakt het voor inbrekers moeilijker om ongezien binnen te komen
  • Bent u langere tijd van huis? Zorg met behulp van schakelklokken dat er op verschillende plaatsen in huis op logische momenten licht brandt. En vraag uw buren om of en toe even de post van de mat te halen en eventueel de gordijnen open en dicht te doen, zodat het lijkt of er iemand thuis is.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.