Skip to main content
4 min. leestijd

Vuurwerk afsteken: het mag dit jaar officieel niet. Wat er als er toch schade of letsel ontstaat? Onze expert weet hoe het zit.

Deel dit bericht:

Vanwege de hoge druk op de zorg als gevolg van het coronavirus mag er ook tijdens de komende jaarwisseling geen consumentenvuurwerk worden afgestoken. Alleen het zogeheten categorie-1 vuurwerk is toegestaan. Dat is klein vuurwerk zoals sterretjes, grondbloemen en kleine siervuurwerkpotten en fonteinen. Toch is het mogelijk dat er vuurwerkschade ontstaat aan bijvoorbeeld uw woning of auto. Of dat uzelf of een gezinslid letsel oploopt. Wie betaalt dan wat? Onze expert Nick Lumoindong vertelt hoe het zit en geeft tips om schade te voorkomen.    

Schade aan uw woning of auto 

“Als gevolg van het vuurwerkverbod was er tijdens de overgang van 2020 naar 2021 veel minder schade aan particuliere eigendommen dan tijdens een ‘gewone’ jaarwisseling. In totaal werd er voor € 6 miljoen aan schade gemeld, tegenover € 14 miljoen in de jaren ervoor; dat is zo’n zestig procent lager. Maar als het úw woning of auto betreft, wilt u uiteraard wel weten waar u aan toe bent.”  

Uw woning 

“Is er schade aan uw woning, dan wordt dat in de meeste gevallen vergoed door uw opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering). Schade aan uw spullen, waaronder bijvoorbeeld een brandgaatje in uw kleding, valt onder de inboedelverzekering. Ook goed om te weten: als de schade het gevolg is van vandalisme, wordt het lang niet altijd vergoed. Kijk dus goed in uw polis wat voor uw verzekering geldt.” 

De auto 

“Voor de auto geldt iets anders. Is de dader onbekend en heeft u alleen een WA-autoverzekering? Dan heeft u helaas pech: u draait zelf voor de kosten op. Heeft u een allrisk-polis, dan wordt vuurwerkschade aan uw auto over het algemeen vergoed. Dit heeft wel gevolgen voor uw schadevrije jaren en de no-claimkorting. Ook in dat geval gaat het u dus geld kosten.”   

Vuurwerkletsel en uw zorgverzekering 

“Schade aan uw eigendommen is niet prettig, maar letselschade is natuurlijk nog veel vervelender. Hoewel het aantal vuurwerkslachtoffers vorig jaar bijna zeventig procent lager lag dan de jaren ervoor, waren het er rond de jaarwisseling 2020-2021 nog steeds zo’n vierhonderd.  

Wat nu als u of een van uw gezinsleden gewond raakt door vuurwerk? Dan is het goed om te weten dat uw zorgverzekering alle medisch noodzakelijke zorg vergoedt. Dat geldt dus ook in deze situatie. Bepaalde zorg kan wel ten koste gaan van uw eigen risico. Weet u wie er verantwoordelijk is voor de letselschade? Dan heeft u in sommige gevallen recht op smartengeld. De rechter bepaalt per situatie of dat het geval is, afhankelijk van de omstandigheden.” 

Illegaal vuurwerk: een groot risico 

“Niet iedereen houdt zich aan het vuurwerkverbod. Net als vorig jaar wordt ook bij de komende jaarwisseling verwacht dat er het nodige illegale vuurwerk wordt afgestoken. Heeft u of uw kind illegaal vuurwerk in huis, dan kan dat grote gevolgen hebben. U riskeert er niet alleen een (cel)straf mee, de kans is ook nog eens groot dat uw verzekering de schade die door dit vuurwerk ontstaat, niet dekt. Het afsteken van illegaal vuurwerk wordt door verzekeraars namelijk gezien als roekeloos gedrag en dat is niet verzekerd. En datzelfde geldt voor het in uw bezit hebben ervan. Dus of het vuurwerk nu per ongeluk in uw woning ontploft en daar voor een ravage zorgt of dat er schade aan anderen ontstaat, de kans dat u de schade zelf moet betalen is zeer groot.  

Bent u het slachtoffer van andermans illegale vuurwerk? Dan kunt u proberen de schade op die ander te verhalen. Uiteraard moet u dan wel weten wie de dader is.” 

Tips om vuurwerkschade te beperken 

“Tot slot geef ik u graag een aantal tips om de kans op vuurwerkschade te verkleinen:  

 • Sluit alle ramen en deuren waar vuurwerk doorheen kan komen en plak uw brievenbus af.  
 • Haal uw vuilcontainers naar binnen. Lukt dat niet, zet ze dan ver van uw woning af en indien mogelijk op slot. 
 • Zet ook andere brandbare spullen zoveel mogelijk op een veilige plek. 
 • Parkeer uw auto binnen of zet hem op een (liefst afgesloten) terrein in een rustige omgeving. 
 • Volg de instructies van het vuurwerk dat u afsteekt. Gebruik afsteeklonten en zorg voor een vuurwerkbril, zeker voor kinderen. Zet een emmer water klaar. 
 • Zorg dat u blusdekens en/of een brandblusser binnen handbereik heeft.  
 • Heeft uw woning een rieten dak? Zorg dat het dak goed nat is, zodat het minder snel vlam kan vatten als er vuurwerk op terechtkomt. 

Ik wens u een goede en veilige jaarwisseling, ook namens mijn collega’s!” 

Informatie over nuttige verzekeringen     

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- of opstalverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende dekkingen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In deze artikelen leest u wat de opties zijn:   

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

 • Keuze uit basis- en topdekking
 • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.