Skip to main content
3 min. leestijd

Waarom zou u meer betalen dan nodig is? Lees hier hoe u kunt besparen op uw motorverzekering.

Deel dit bericht:

 

De meeste motorrijders zijn heel zuinig op hun motor, ze houden hem graag mooi. Bovendien lopen de reparatiekosten al snel hoog op en dus kiezen veel mensen voor een allriskverzekering. En die houden ze, ook als hun motor ouder wordt. Maar misschien is een allriskdekking wel helemaal niet meer nodig en kunt u besparen op de premie van de motorverzekering. Want waarom zou u meer betalen dan nodig is? Wilt u advies over welke motorverzekering bij u past? Neem dan contact op met onze adviseurs. Ze helpen u graag bij het maken van een passende keuze.  

Welke motorverzekering past bij u?    

Als u een nieuwe motor koopt, is het verstandig om die allrisk te verzekeren. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een schade herstellen kost al snel veel geld. Een allriskverzekering vergoedt die altijd en is daarmee een veilige keuze. Naarmate uw motor ouder wordt, verandert de verhouding tussen de waarde van de motor, de kosten van een schade en de premie die voor de verzekering betaalt.

Op een gegeven moment, weegt de waarde van een motor niet meer op tegen de hogere premie die u voor een allriskverzekering betaalt. Gemiddeld genomen is dat na een jaar of vijf. U kunt er dan voor kiezen om uw motor te verzekeren met een goedkopere WA + Beperkt Casco of zelfs een WA-verzekering. Vanaf dat moment lijkt het logischer om iets te besparen op uw motorverzekering.

Toch gaat deze richtlijn niet altijd op. Als u bijvoorbeeld op een zeldzame oldtimer rijdt, kan de waarde nog een stuk hoger zijn dan dat gemiddelde. Datzelfde geldt als de motor in die vijf jaar vooral keurig gepoetst in de garage heeft gestaan. En u kunt ook nog om een andere reden voor een completere dekking kiezen: als u geen bedrag achter de hand heeft voor hoge schadekosten, kan het aantrekkelijk zijn om iedere maand iets meer te betalen voor die allriskdekking en te weten dat het dan wel geregeld wordt. Het is dus aan te raden om niet klakkeloos uw verzekering aan te passen na die vijf jaar, maar goed te kijken welke dekking het best aansluit bij uw situatie.  

(Hoger) vrijwillig eigen risico    

Om nog even bij de verzekering te blijven: u kunt uw premie ook verlagen door voor een hoger eigen risico te kiezen. Dat betekent dat u bij een schade zelf een groter deel van de herstelkosten betaalt. Daarmee komt een groter deel van het risico bij uzelf te liggen en in ruil daarvoor zal een verzekeraar een lagere premie in rekening brengen. Uiteraard moet u een eventueel hogere bijdrage aan de reparatiekosten dan wel kunnen missen.  

Niet rijden in de winter    

Geniet u vooral bij mooi weer van een motorrit en rijdt u in de winter eigenlijk niet op uw motor? Dan is het handig om te weten dat u bij de meeste motorverzekeringen een winterstop kunt inlassen. U kunt besparen vanwege de korting op de motorverzekering, omdat u niet rijdt in de maanden met het grootste risico op een ongeval. Let op: als u hiervoor kiest, kunt u tussen half december en eind februari echt niet op uw motor stappen. Doet u dat wel dan is een eventuele schade niet verzekerd. 

Extra rijopleiding  

Misschien vindt u het zelf al een prettig idee om uw vaardigheden en techniek op de motor te verbeteren. Daarnaast kan er nog een reden zijn om een extra motoropleiding te volgen: verzekeraars belonen rijders die geen of heel weinig schade rijden over de jaren met een lagere premie. Hoe vaardiger u op de motor bent, des te kleiner de kans dat u schade rijdt. Dat is sowieso gunstig voor de ontwikkeling van uw premie en bovendien geven sommige verzekeraars u ook nog korting als u een extra opleiding heeft afgerond.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Peter Widmer

Peter Widmer

Sinds 1978 werkzaam in de verzekeringswereld. Verschillende functies gehad bij tussenpersonen en gevolmachtigden. Sinds 2014 ben ik in dienst bij Aon als Product Manager.

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.