Skip to main content
4 min. leestijd

Wat kunnen oorzaken zijn van spookrijden? En hoe voorkomt u dat u op de verkeerde weghelft belandt? Lees hier meer.

Deel dit bericht:

Op 31 oktober is het Halloween. In deze tijd van spoken en griezelen, brengen wij ook een griezelig onderwerp ter sprake: spookrijden. Wat kunnen oorzaken zijn van spookrijden? Hoe voorkomt u dat u op de verkeerde weghelft belandt; en wat moet u doen als dat toch gebeurt? Hoe gaan verzekeraars om met de schade die u eventueel veroorzaakt? We vertellen het u graag, want u kunt maar beter voorkomen dat u een spookrijder wordt.

Spookrijden, waar kan het door komen?

De meesten van ons zal het niet snel overkomen dat ze ineens aan de verkeerde kant de weg opgaan. En toch is het niet onmogelijk. Wat zijn dan de belangrijkste ‘boosdoeners’? Het kan zijn dat u de weg waar u rijdt niet goed kent; dat is nog lastiger als het donker of heel slecht weer is. Ook kan het gebeuren dat u door omstandigheden zelf even iets minder scherp oplet; bijvoorbeeld als u heel moe bent of net dat ene glaasje alcohol heeft gedronken. Of u wordt door iets of iemand afgeleid. Denk daarbij aan een kind of huisdier in de auto, of een van de grootste afleiders in het verkeer uw mobiele telefoon.

Voorkom dat u een spookrijder wordt

U moet er ongetwijfeld niet aan denken dat zo’n spoedmelding op de radio over een spookrijder ineens over uzelf gaat. Wat kunt u doen om dat te voorkomen? Allereerst: zorg dat u uitgerust op weg gaat. Als u van plan bent alcohol te drinken, regel dan dat iemand anders de auto bestuurt. Gaat u naar een onbekende bestemming? Zoek van tevoren uit hoe u moet rijden, zodat u op het moment zelf niet hoeft te zoeken. Gebruik uw mobiele telefoon zo min mogelijk tijdens het rijden en al helemaal niet om te appen. Een app die uw telefoon blokkeert zolang u rijdt kan u daarbij helpen. Zet huisdieren in de auto goed vast, liefst achter een hek of in een bench of reismand. En heeft een kind hulp of aandacht nodig? Laat dat dan aan uw passagier over. Is die er niet, zet de auto dan even aan de kant; dan hoeft u uw aandacht niet te verdelen tijdens het rijden.Halloween

Auto op de verkeerde weghelft. En dan?

Maar wat nu als u toch de verkeerde afslag heeft genomen en ineens tegen het verkeer inrijdt? Wat moet u dan doen? Probeer in ieder geval rustig te blijven. Zet uw knipperlichten aan zodat u opvalt voor andere weggebruikers en houd, als er meer rijbanen zijn, zoveel mogelijk rechts aan. Probeer zo snel mogelijk op een veilige manier van de weg af te komen, naar de vluchtstrook of eventueel een brede middenberm. Zet de auto daar stil en ga als het kan achter de vangrail staan. Bel vervolgens 112, zodat er zo snel mogelijk maatregelen genomen kunnen worden en wacht op hulp.

Wat moet u doen als u een auto-ongeluk veroorzaakt?

Helaas lukt het niet altijd om de auto op tijd veilig aan de kant te zetten. De kans op een auto-ongeluk is nu eenmaal groot als er een spookrijder bij betrokken is. Wat moet u doen als u schade heeft veroorzaakt? Kijk eerst of er iemand ernstig gewond is; zeker bij een frontale botsing is die kans groter. Is dat inderdaad zo, bel dan direct met 112, zodat er zo snel mogelijk medische hulp komt. Wacht daarna op de politie. Als het mogelijk is, gaan ze met u naar een rustige plek of het bureau om een rapport op te maken. Neem dan ook contact op met uw autoverzekeraar, zodat zij in ieder geval op de hoogte zijn en eventueel al de eerste dingen kunnen regelen.

Dekt de verzekering autoschade door spookrijden?

Als u de spookrijder bent, wordt u als veroorzaker van het ongeval (en dus de schade) gezien. Daarom bent u ook schuldig als er iemand tegen u is aangereden. De verzekeringsmaatschappij heeft dan het recht om de schade die u heeft aangericht niet te vergoeden. Vindt u dat de schade niet uw schuld is? Probeer dan getuigen te vinden en in ieder geval zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Een dashcam kan daarbij zeker een handig hulpmiddel zijn.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.