Skip to main content
2 min. leestijd

Tinnitus is niet te genezen, dus u kunt het maar beter voorkomen. Lees hier hoe u dit kunt doen.

Deel dit bericht:

 

Niets is zo lekker als de wind die om uw hoofd suist tijdens een fijne motorrit. Maar wist u dat dat geluid tegelijkertijd voor flinke schade aan uw gehoor kan zorgen? En die gehoorschade – tinnitus – is jammergenoeg niet te genezen, dus u kunt het maar beter voorkomen. 

Een vervelende piep of ruis    

Volgens de Hoorstichting hebben maar liefst twee miljoen Nederlanders last van tinnitus. Bij die gehooraandoening hoor je constant een piep, brom of suis in je oor, terwijl dat geluid er niet is. Dat komt doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd zijn geraakt. Hoe groter de schade, hoe meer last u heeft van de geluiden. Helaas is deze aandoening, tinnitus, niet te genezen; als de schade er eenmaal is, moet u ermee leren leven. Dat kan best een opgave zijn, zeker als de klachten heftig zijn.      

Gehoorschade door motorrijden    

Motorrijden is een van de veel voorkomende oorzaken van tinnitus. Volgens berekeningen van gehoorbeschermer Alpine is het geluid van de wind onder uw helm al zo’n 94 decibel op het moment dat u honderd kilometer per uur rijdt. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn, zeker als u er langere tijd aan wordt blootgesteld. In deze situatie betekent het dat u na een kwartier motorrijden al kans heeft op gehoorschade. En bij een snelheid van 120 kilometer kan de schade zelfs al na zeven minuten zijn aangericht. Het vervelende is bovendien dat u de schade niet kunt zien aankomen; het is er ineens en gaat dan niet meer weg. 

Beter voorkomen …  

Het is niet met zekerheid te zeggen hoe snel u gehoorschade oploopt en hoe erg het dan is. Dat is per persoon anders. Het maakt wel verschil wat u doet om het te voorkomen. Zo kan het veel uitmaken welke helm u draagt tijdens het motorrijden. Een nieuwer model helm van goede kwaliteit zal het geluid van de wind meer dempen dan een goedkoop ‘ouwetje’. Daarnaast zijn er tegenwoordig heel goede gehoorbeschermers op de markt, met een zogeheten lekdichtheidsgarantie. Deze oordoppen sluiten uw oren echt af voor de ruis van de wind, terwijl u het verkeer en andere omgevingsgeluiden goed blijft horen. Het is wel belangrijk om de oordoppen door een audicien te laten aanmeten, anders sluiten ze niet goed af en kunt u alsnog tinnitus oplopen.  

Het is niet alleen belangrijk om gehoorschade te voorkomen. Maar als u onverwacht schade krijgt aan uw motor wilt u natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Dan is een motorverzekering een goed idee. U kunt hiervoor contact opnemen met onze adviseurs. We helpen u graag bij het maken van een passende keuze.  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Peter Widmer

Peter Widmer

Sinds 1978 werkzaam in de verzekeringswereld. Verschillende functies gehad bij tussenpersonen en gevolmachtigden. Sinds 2014 ben ik in dienst bij Aon als Product Manager.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • Standaard verzekerd voor €1.500.000
  • Wereldwijde dekking voor het hele gezin

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.