Skip to main content
4 min. leestijd

Of u nu een nieuwe auto of motor heeft of eentje met al flink wat kilometers op de teller, hij kan altijd gestolen worden. Hoe maak je die kans kleiner? Lees meer over welke stappen dan nodig zijn.

Deel dit bericht:

Of u nu een nieuwe auto of motor heeft of eentje met al flink wat kilometers op de teller, hij kan altijd gestolen worden. Als u het slachtoffer wordt van diefstal, is het belangrijk om snel in actie te komen. Onze expert Nick Lumoindong vertelt u welke stappen dan nodig zijn, maar ook hoe u de kans op diefstal van uw auto of motor zo klein mogelijk maakt.

Doe zo snel mogelijk aangifte

“Als eerste doet u zo snel mogelijk aangifte van de diefstal. Dat vergroot de kans dat uw auto of motor wordt teruggevonden. In Nederland kunt u alleen telefonisch aangifte doen via het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen (088 – 00 87 444; iedere dag bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur). Het aangifteloket informeert de politie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer over de diefstal. 

Is uw auto of motor in het buitenland gestolen, doe dan zo snel mogelijk aangifte in de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden. In veel gevallen melden zij de diefstal ook meteen internationaal. Als u terug in Nederland bent, geeft u de diefstal met behulp van de buitenlandse aangifte nog een keer aan via het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Lukt het niet om in het buitenland aangifte te doen? Neem dan zodra u weer thuis bent contact op met het aangifteloket.”

Meld diefstal bij uw verzekeringsmaatschappij

“Geef de diefstal ook door aan uw verzekeraar. Zodra de aangifte is opgenomen, hoeft u geen wegenbelasting of verzekeringspremie meer te betalen. U heeft de auto immers niet meer in uw bezit. Bovendien is het belangrijk dat, als er in de tussenliggende periode schade wordt veroorzaakt met uw auto of motor, u daar niet verantwoordelijk voor bent. Wordt het voertuig teruggevonden? Vergeet dan niet om hem weer aan te melden bij uw verzekeraar en de Rijksdienst voor het Wegverkeer.”

Auto of motor gestolen

Wel of geen dekking?

“Afhankelijk van het soort verzekering dat u heeft, wordt de diefstal en eventuele schade als gevolg daarvan vergoed. Bij beperkt of volledig casco (allrisk) valt dit meestal onder de dekking. Omdat u bij een WA-verzekering alleen bent verzekerd voor schade die u veroorzaakt bij anderen, valt het daar niet onder de dekking. In de polisvoorwaarden van uw verzekering vindt u wat er wel en niet wordt vergoed en onder welke voorwaarden.”

De kans op diefstal verkleinen

“Natuurlijk wilt u het liefst voorkomen dat uw auto of motor wordt gestolen. Deze tips helpen daar mogelijk bij:

 • Parkeer uw auto of motor op een verlichte plek en goed in het zicht. Dat maakt het voor dieven een stuk minder aantrekkelijk om voor uw voertuig te gaan.
 • Sluit uw auto altijd af, ook als u maar heel even weg bent. 
 • Zet de auto op het stuurslot als u deze verlaat. Dat doet u door aan het stuur te draaien nadat u de sleutel uit het contactslot heeft gehaald.
 • Laat nooit waardevolle spullen in uw auto achter, zoals uw smartphone, laptop, camera of bankpas. Doet u dat wel dan bent u ze bij diefstal niet alleen kwijt; u loopt ook het risico dat deze spullen niet verzekerd zijn als ze uit of met de auto worden gestolen. En dus niet vergoed worden.
 • Laat zien dat er geen waardevolle spullen in de auto aanwezig zijn, door het dashboardkastje open te laten staan. Ook kunt u het roldek van uw bagageruimte openlaten, zodat duidelijk is dat u daar niets waardevols verbergt.
 • Neem extra anti-inbraakmaatregelen: laat het kenteken van uw auto in de ruiten graveren, laat een startblokkeersysteem installeren en/of gebruik een extra slot (bijvoorbeeld op de handrem of pedalen).
 • Staat de auto of motor op uw eigen oprit? Plaats dan een alarmsysteem met videobewaking. Deze meldt iedere beweging via een app op uw smartphone. Dit kan ook handig zijn als u bijvoorbeeld een oldtimer heeft die u niet zo vaak gebruikt.
 • Heeft u een nieuwe auto? Bij meerdere nieuwere modellen kunt u via een app zien waar de auto is. Soms krijgt u ook een melding als iemand de auto start.

In dit artikel vindt u aanvullende tips om motordiefstal te voorkomen.“

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een autoverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

 • Tot wel 80% no-claimkorting
 • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.