Skip to main content
2 min. leestijd

Schadevrije jaren… Hoe werkt dit op een brommer of scooter? Nick Lumoindong legt het uit.

Deel dit bericht:

 

Door zuinig te zijn op uw brommer of scooter kunt u geld besparen op uw verzekeringspremie. Elk verzekeringsjaar dat u geen schade had levert namelijk één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager uw premie. Hoe zit het precies met schadevrije jaren voor uw brommer of scooter? Onze expert Nick Lumoindong legt het graag aan u uit.   

schadevrije jaren

Schade zelf betalen of claimen?  

Het kan natuurlijk gebeuren: per ongeluk tegen een paaltje aan rijden. Bent u allrisk verzekerd? Dan kunt u ervoor kiezen om uw verzekering in te schakelen. Maar u kunt de schade ook zelf betalen. Meldt u een schade? Dan bouwt u voor dit jaar geen schadevrije jaren op. Sterker nog, u valt minimaal 5 treden terug op de bonus-malusladder. Het gevolg daarvan is dat uw premie stijgt. Denk dus altijd goed na of u een schade meldt of zelf betaalt.    

Schade zonder gevolgen voor uw korting  

Niet elke schadeclaim heeft invloed op uw premie. Denk bijvoorbeeld aan storm- of hagelschade en diefstal van de brommer of scooter. Een schade door een aanrijding of door vandalisme heeft wel invloed op uw schadevrije jaren.  

Schadevrije jaren aantonen

Ook uw aanhanger of vouwwagen die zwaarder is dan 750 kg (leeggewicht + laadvermogen) heeft een Als u de verzekering beëindigt en overstapt naar een andere verzekeraar dan kunt u de opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar uw nieuwe verzekering. De schadevrije jaren voor een brommer of scooter staan niet standaard in de centrale database van verzekeraars (Roy-data). Als u de verzekering beëindigt krijgt u daarom een zogenoemde royementsverklaring. Dit document wordt maar één keer afgegeven door de verzekeraar, bewaar het daarom dus goed.   

Schadevrije jaren overdragen 

Het is voor jongeren tot 24 jaar vaak lastig om een betaalbare verzekering voor een brommer of scooter te vinden. Ouders willen daarom schadevrije jaren doorgeven aan hun kind. Dit is helaas niet mogelijk, schadevrije jaren zijn alleen overdraagbaar tussen partners.

Geldigheid van schadevrije jaren  

Schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig. Voorheen waren schadevrije jaren voor een brommer of scooter slechts een jaar geldig. Deze periode bleek in de praktijk toch te kort. Daarom zijn schadevrije jaren voor een brommer of scooter bij de meeste verzekeraars tegenwoordig drie jaar geldig.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede brommer of scooterverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. U verzekert uw bromfiets in ieder geval voor de wettelijk verplichte aansprakelijkheid, daarnaast kunt u kiezen voor dekking van schade aan of diefstal van uw bromfiets. 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.