Skip to main content
3 min. leestijd

Elektrische scooters en steps zijn steeds populairder geworden als een handig en milieuvriendelijk vervoersmiddel. Weet u de regels rondom deze voertuigen?

Deel dit bericht:

Elektrische scooters zijn steeds populairder geworden als een handig en milieuvriendelijk vervoersmiddel in Nederland. Maar net als bij andere voertuigen, zijn er bepaalde plichten en regels waaraan gebruikers moeten voldoen om veiligheid op de weg te waarborgen en om te voldoen aan de wetgeving. Dat geldt ook voor elektrische steps. Die zijn in Nederland dan wel verboden, maar u kunt ze in het buitenland gewoon huren. Wat zijn de regels rondom deze nieuwe voertuigen? Onze expert Joey van Druten helpt u op weg.

Wat zijn de regels voor een elektrische scooter?

Heeft u een rijbewijs nodig voor een e-scooter?

Om op een bromfiets, scooter, snorfiets of brommobiel te mogen rijden, heeft u een bromfietsrijbewijs nodig. Maar als u een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) heeft, dan staat het bromfietsrijbewijs (AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. De minimumleeftijd voor het besturen van een elektrische scooter is 16 jaar.

Waar mag u rijden?

U mag met een e-scooter niet op een regulier fietspad rijden, omdat deze veel sneller gaan dan een normale fiets. U moet daarom normaal gesproken op de rijbaan rijden. Op sommige plekken zijn er speciale bromfietspaden die staan aangegeven met een speciaal verkeersbord. Het voordeel van een elektrische scooter is dat u in alle milieuzones mag rijden.

Hoe hard mag u rijden?

Een elektrische scooter moet aan dezelfde snelheidseisen voldoen als een ‘normale’ bromfiets. Zij mogen dus maximaal 45 kilometer per uur rijden. Op bromfietspaden zijn de maximumsnelheden iets anders. Binnen de bebouwde kom mag u daar 30 kilometer per uur rijden, buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur.

Is een helm verplicht?

Net als bij gewone bromfietsen, geldt voor elektrische scooters sinds 1 januari 2023 een helmverplichting. Zowel de bestuurder als de passagier moeten een goedgekeurde helm dragen die voldoet aan de wettelijke normen. En dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt dat het wel zo veilig is om ook op een snorfiets een helm te dragen. Bij een ongeluk kunt u er ernstig hoofdletsel mee voorkomen.  Het voorkomen van een ongeluk is natuurlijk nog beter dan genezen. Voor veel mensen is de helmplicht voor snorfietsen reden geweest om over te stappen op de snellere bromfiets.

Hoe zit het met registratie en verzekeringen?

In Nederland moeten elektrische scooters geregistreerd zijn bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en moeten ze verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering). Dit betekent dat eigenaren verplicht zijn om een kentekenplaat te hebben en een geldige verzekering af te sluiten voordat ze de scooter op de openbare weg gebruiken.

Mag je in Nederland op een elektrische step rijden?

In Nederland worden elektrische steps gezien als bijzondere bromfietsen. Op dit moment mag je in ons land alleen met een e-step de weg op als het type is goedgekeurd door de RDW. Maar op dit moment zijn er geen goedgekeurde elektrische steps. Gaat u in Nederland toch de weg op en veroorzaakt u schade? Dan riskeert u een boete en zal uw particuliere aansprakelijkheidsverzekeraar de schade niet uitbetalen, omdat het risico van motorvoertuigen is uitgesloten van deze verzekering.

En in het buitenland?

In het buitenland mag je vaak wel met elektrische steps de weg op. In grote steden als Barcelona en Parijs zijn de voertuigen gewoon te huur. Er gelden wel in ieder land aparte regels. Dus zorg dat u daarvan goed op de hoogte bent. Het is vooral aan te raden om uzelf goed te verzekeren. Wanneer u schade aan anderen veroorzaakt, bent u daar in principe niet voor verzekerd op uw eigen (Nederlandse) verzekeringen. Het is dus aan te raden bij het huren van een e-step altijd een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een goede scooterverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.