Skip to main content
3 min. leestijd

Per 1 januari is een helpm verplicht voor alle passagiers van een snorfiets. Lees hier alles over.

Deel dit bericht:

Per 1 januari 2023 is in Nederland een nieuwe wet van kracht geworden die het bestuurders en passagiers van een snorfiets verplicht om een helm te dragen. Deze helmplicht-wet is in het leven geroepen om het aantal doden en gewonden als gevolg van ongevallen met snorfietsen te verminderen. Volgens statistieken zijn helmen zeer effectief bij het beschermen tegen hoofdletsel, dat vaak dodelijk is. Door de hemplicht zal naar verwachting het aantal slachtoffers als gevolg van ongevallen met snorfietsen afnemen.

Toename ombouwen snorfietsen 

Als gevolg van de nieuwe wet hebben veel snorfietsers besloten hun voertuig om te laten bouwen tot een bromfiets. Het verschil tussen een snorfiets en een bromfiets is heel simpel. Een snorfiets is een bromfiets met een maximumsnelheid van 25 km/u. Een bromfiets mag maximaal 45 km/u. Voor de bromfiets gold al een helmplicht en voor de snorfiets geldt die sinds januari 2023 dus ook. Bij veel mensen leeft nu de gedachte: Als het dan toch verplicht is om een helm te dragen, dan ook maar profiteren van de hogere snelheid die met een bromfiets is toegestaan.

Helmplicht of een snellere bromfiets

Verplichte keuring omgebouwde snorfiets

U kunt zelf uw snorfiets aanpassen of dit laten doen. In beide gevallen bent u verplicht om de omgebouwde snorfiets, die nu dus officieel een bromfiets is geworden, te laten keuren bij een RDW keuringsstation of een door de RDW erkend bedrijf. Het omkeuren van snorfiets naar bromfiets is ook mogelijk bij e-scooters. Bij de keuring wordt gecontroleerd of uw brommer voldoet aan alle eisen die er gesteld worden aan een dergelijk voertuig. Motortype, motornummer en chassisnummer worden gecheckt en verder worden de remschijven, remblokken, remslangen, balhoofdlagers, wiellagers, banden en verlichting gecontroleerd. Ook wordt de snelheid van de bromfiets getest en wordt gekeken of de remmen bij deze hogere snelheid goed werken. Nadat de omgebouwde snorfiets is goedgekeurd kunt u de gele kentekenplaat aanvragen. Let op: ook voor de bromfiets geldt de helmplicht.

Omkeuring melden bij verzekeraar

Als u in Nederland met een scooter, snorfiets of bromfiets op de openbare weg rijdt, is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Als u schade veroorzaakt aan medeweggebruikers dan wordt dit door de WA-verzekering vergoed. Nadat u uw snorfiets tot bromfiets hebt omgebouwd, dient u dit te melden bij uw verzekeraar. Het verzekerde object verandert namelijk van aard. De verzekeraar zal vervolgens de verzekering opnieuw beoordelen en de premie mogelijk aanpassen. Vergeet dit vooral niet. Wanneer het ombouwen niet is aangemeld bij uw verzekeraar, is eventuele schade namelijk niet gedekt.

Vooraf goed nadenken

Voordat u de overstap maakt is het verstandig om goed na te denken of het ombouwen van een snorfiets voor u de juiste stap is. Het verschil tussen 25 of 45 km/u is aanzienlijk en vereist meer stuurmanskunst en een nog betere beheersing van het voertuig. Met een bromfiets, dus met een geel kenteken, mag u bijvoorbeeld niet overal op het fietspad. Dit betekent dat u op de rijbaan moet blijven, samen met de auto’s, bussen en vrachtwagens. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s en ervoor zorgt dat u goed voorbereid en verzekerd bent. Wanneer u niet helemaal zeker bent van uzelf op een bromfiets, kunt u door de helmplicht natuurlijk ook gewoon, met helm, op een snorfiets blijven rijden.  

Liever geen helmplicht?

Voelt u zich niet op uw gemak bij het idee om een helm te dragen tijdens het rijden? Dan kunt u ook nog de overstap naar een standaard e-bike overwegen. Dan moet u wel een klein beetje zelf trappen, maar wordt u beloond met het heerlijke gevoel van haren die vrijuit wapperen in de wind.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in het hedendaagse drukke verkeer. Een goede verzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.