U ontkomt er niet aan, websites waarvoor u een gebruikersaccount en wachtwoord nodig heeft. Het maken en onthouden van al die wachtwoorden is een hele klus. Op 24 november is het Nationale Check Je Wachtwoorden-Dag. Een goed moment om even stil te staan bij het belang van een veilig wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld niet overal hetzelfde wachtwoord of een wachtwoord dat eenvoudig te raden is. Dat bespaart u een hoop ellende in het geval dat u gehackt wordt. Wij helpen u graag met een aantal handige tips om uw persoonlijke gegevens (beter) te beschermen. Want voorkomen is beter dan genezen.
Bedenk een goed wachtwoord
Een goed wachtwoord bedenken is vaak lastiger dan u denkt. Houd in elk geval rekening met het volgende:
- Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens. Hoe langer het wachtwoord, des te lastiger is het voor hackers om erachter te komen.
- Gebruik liever een zin in plaats van een enkel woord.
- Maak een combinatie van letters, cijfers en bijzondere tekens.
- Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig te raden is.
- Verander uw wachtwoorden zo nu en dan. Het is vooral belangrijk om uw e-mailaccount goed te beschermen.
- Controleer de sterkte van uw wachtwoord via veiliginternetten.nl.
Bewaar uw wachtwoorden zorgvuldig
Sterke wachtwoorden zijn belangrijk, maar ook moeilijk te onthouden. Het is dan verleidelijk om voor een eenvoudiger wachtwoord te kiezen dan u eigenlijk zou willen, of het wachtwoord ergens op te schrijven. Om het onthouden van al die wachtwoorden makkelijker te maken, kunt u gebruik maken van een wachtwoordbeheerder (password manager). U slaat uw wachtwoorden dan in een programma op. Vaak kunt u het programma ook wachtwoorden voor u laten bedenken. U hoeft dan zelf nog maar één wachtwoord te onthouden: dat van de wachtwoordbeheerder. Die heeft u nodig om bij uw wachtwoorden te komen.
Zorg voor cyberveiligheid bij u thuis
Hoe sterk uw wachtwoord ook is, u kunt altijd doelwit worden van cybercriminelen. Cybercriminaliteit neemt de laatste jaren flink toe en datalekken en cyberincidenten komen steeds vaker voor. Het gebeurt niet alleen bij bedrijven, maar ook bij particulieren. Ransomware, nep-SMS-berichtjes, phishing-mails en computervirussen; criminelen verzinnen steeds meer manieren om u geld afhandig te maken. Hoe zorgt u ervoor dat u bent opgewassen tegen cybercriminelen?
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: