Het aantal smart home gadgets neemt snel toe. Heel handig natuurlijk, dat steeds meer apparaten via het ‘internet of things’ op afstand bediend kunnen worden. Maar in hoeverre kunnen die smart home gadgets via datzelfde internet gehackt worden? Kan een hacker uw smart home gadget hacken en overnemen? En wat kunt u doen om hackers te snel af te zijn en uw cyberveiligheid te verhogen? Onze expert Rinus Maat vertelt er meer over.
Kunnen uw internet en gadgets gehackt worden?
Het is natuurlijk heel prettig als uw baby ligt te slapen en u via een app altijd en overal contact kunt maken met de babyfoon. En het is handig als u de oven alvast kunt voorverwarmen als u nog onderweg naar huis bent. Of als u, zelfs wanneer u op vakantie in het buitenland bent, via een camera kunt zien wie er voor de deur staat.
Het wordt alleen wat minder prettig als u niet de enige bent die via internet toegang heeft tot uw camera, babyfoon of andere smart apparatuur. Is dat echt een reëel risico? Het antwoord daarop is ja, dat is inderdaad iets om rekening mee te houden.
Veilig online met de juiste maatregelen
Geen fijn idee, dat u kans heeft op pottenkijkers of meeluisteraars. U wilt vast iets doen om te voorkomen dat uw smart apparatuur gehackt wordt. Dan is het goed om te weten dat u maatregelen kunt nemen om de kans zo klein mogelijk te maken:
- Doe onderzoek naar het apparaat dat u wilt kopen. Lees recensies, kijk op vergelijkingssites en neem, als die er is, de online gebruiksaanwijzing van het apparaat door. Zo komt u er mogelijk al voor de aankoop achter of er genoeg aandacht is besteed aan veiligheid.
- Zorg dat u sowieso goed geïnformeerd bent over cyberveiligheid. Kijk bijvoorbeeld het webinar van Aon over cybercriminaliteit terug.
- Koop niet de goedkoopste apparaten, ook niet voor uw kinderen; grote merken hebben meestal genoeg geld om ook te investeren in veiligheid. Bij goedkope apparaten is de kans groter dat het geld vooral naar de werking gaat en minder naar ‘randzaken’ zoals veiligheid en updates.
- Vervang meteen het standaard wachtwoord van uw apparaat. Zorg dat uw wachtwoorden niet makkelijk te kraken zijn en gebruik het liefst voor ieder apparaat een ander wachtwoord. En kies voor tweefactor authenticatie, waarmee u in twee stappen inlogt op uw account.
- Installeer de (automatische) updates die de ontwikkelaars van uw apparaat uitbrengen. Die zijn bedoeld om iedere keer kleine verbeteringen door te voeren, hiermee verkleinen we de kans dat een hacker toegang krijgt.
- Sluit al uw home gadgets aan op een tweede wifi-netwerk. Houd deze gescheiden van het netwerk dat u voor uw computers, tablets en mobiele telefoons gebruikt. Daarmee maakt u de kans een heel stuk kleiner dat iemand via zo’n gadget uw huisnetwerk binnenkomt en bijvoorbeeld ransomware plaatst of uw apparaten gebruikt voor aanvallen op anderen.
- Zorg voor een veilige internetverbinding: Kies voor een router met anti-virus en verander de naam, zodat een buitenstaander niet direct ziet welk merk en type router u heeft. Installeer een VPN op uw thuisnetwerk; dat zorgt er onder andere voor dat de data die u verzendt en ontvangt versleuteld verzonden wordt.
- Gebruik liever geen third party apps, tenzij u zeker weet dat ze goed gecontroleerd zijn.
Third party apps zijn besturingsapps die niet bij het apparaat zelf horen, maar door een andere partij worden aangeboden. Hoewel ze heel handig kunnen zijn, weet u vaak niet hoe goed de beveiliging is en of er geen verborgen onveilige functionaliteit ingebouwd is. - Gebruikt u Apple Home, Amazon Echo, Alexa of een andere (goedkopere) smart home speaker om de muziek aan te zetten of de lichten te dimmen? Wees u er dan van bewust dat er misschien iemand ‘meeluistert’. Apple en Google doen veel om hun tools te beveiligen. U kunt voor de zekerheid een audio spy detector installeren die u een seintje geeft als hij verdacht gedrag opmerkt.
Toch gehackt? Uw cyberverzekering helpt
Stel dat u ontdekt dat u toch gehackt bent, wat moet u dan doen? Zorg allereerst dat u de verbinding met het internet verbreekt, zodat de schade in ieder geval niet groter kan worden. Kijk daarna hoe groot de schade al is en welke maatregelen u moet nemen. Heeft u een inboedelverzekering met cyberdekking? Zij hebben specialisten die u kunnen helpen om de juiste stappen te zetten; als u het slachtoffer bent geworden van cybercrime, maar ook om dat te voorkomen.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering voorkomt een ongeluk misschien niet, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: