Skip to main content
3 min. leestijd

Doet u aan Dry January? Deze trend wint wereldwijd aan populariteit, maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van deze uitdaging voor je gezondheid?

Deel dit bericht:

Het begin van het jaar markeert voor velen de start van goede voornemens. Eén daarvan is steeds vaker Dry January, ofwel een alcoholvrije maand. Deze trend wint wereldwijd aan populariteit, maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van deze uitdaging voor je gezondheid? Laten we eens dieper ingaan op de impact van een maand zonder alcohol.

Lichamelijke gezondheid

Laten we beginnen met de voordelen. Het vermijden van alcohol gedurende een maand kan tal van positieve effecten hebben op je lichamelijke gezondheid. Alcohol kan immers een belasting vormen voor de lever. Een pauze inlassen geeft dit orgaan de tijd om te herstellen. Daarnaast kan het de bloeddruk verlagen en het risico op bepaalde hart- en vaatziekten verminderen.

Betere slaapkwaliteit

Ook kan alcohol de kwaliteit van onze slaap negatief beïnvloeden. Hoewel het in eerste instantie misschien lijkt alsof u beter slaapt na het drinken van alcohol, kan het de diepe slaapfasen verminderen. Tijdens Dry January kunnen veel mensen ervaren dat ze dieper en rustiger slapen. Hier leest u nog eens 5 tips om sneller in slaap te vallen.

Geldbesparing

Een voordeel dat niet direct gerelateerd is aan de gezondheid, maar wel een positieve impact kan hebben, is de financiële besparing. Alcoholische dranken kunnen behoorlijk prijzig zijn en een maand zonder deze kosten kan resulteren in een vollere portemonnee.

Bewustwording

Dry January biedt ook de gelegenheid om bewuster om te gaan met alcoholgebruik. Het kan mensen helpen hun drinkgewoonten te evalueren en te bepalen of ze misschien te vaak naar een drankje grijpen. Het vergroot het bewustzijn van de relatie tussen alcohol en welzijn.

Het kan ook vragen oproepen bij mensen, mag de BOB bijvoorbeeld 1 biertje tijdens de feestdagen? Want als u te hard heeft gereden met een borreltje op, kunnen de gevolgen groot zijn.

Sociale druk

Maar er kunnen ook wat nadelen zitten aan deze trend. In veel sociale situaties speelt alcohol bijvoorbeeld een belangrijke rol. Tijdens Dry January kunt u geconfronteerd worden met sociale druk om mee te doen aan drankjes of feestjes, wat sommige mensen als ongemakkelijk kunnen ervaren.

Het is maar tijdelijk

Sommige wetenschappers beweren dat Dry January weinig zin heeft, omdat het slechts een korte onderbreking van het drinken is. Maar aan de andere kant kan volgens voorstanders zelfs een maand zonder alcohol leiden tot blijvende gedragsveranderingen.

Ontwenningsverschijnselen

Mensen die regelmatig alcohol tot zich nemen, kunnen tijdens Dry January te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid en angst. Deze symptomen kunnen echter variëren en zijn meestal snel weer voorbij.

Gezelligheid missen

Het sociale aspect van samen drinken kan tijdens Dry January worden gemist. Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om deel te nemen aan sociale activiteiten zonder alcohol, omdat het drinken van alcohol vaak als een sociale norm wordt beschouwd. Een oplossing hiervoor kan zijn om alcoholvrije drankjes te drinken. Tegenwoordig zijn er steeds meer drankjes die ook alcoholvrij verkrijgbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan alcoholvrij bier en gin 0.0%.

In conclusie biedt Dry January zowel voor- als nadelen voor de gezondheid. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en, indien nodig, professioneel advies in te winnen bij gezondheidsdeskundigen bij het nastreven van veranderingen in levensstijl.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:    

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.