Skip to main content
4 min. leestijd

Wat is de overgang en wat houdt het precies in? Heeft iedereen er lang last van en zijn de klachten altijd dezelfde? Lees hier meer.

Deel dit bericht:

De overgang; iedere vrouw krijgt er tijdens haar leven mee te maken. Maar helaas bestaat er geen draaiboek voor. Lang niet iedereen heeft er even veel en even lang last van en de klachten kunnen ook nog behoorlijk verschillen. Moeilijk om je er dan goed op te kunnen voorbereiden. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die goed zijn om op te letten in (aanloop naar) de overgang. Want iedere vrouw wil toch gezond blijven tijdens de overgang?

Wat is de overgang?

Wat houdt de overgang nu precies in? Eigenlijk is het aflopen van de vruchtbare periode van een vrouw. De menopauze is de allerlaatste menstruatie, de periode daaromheen noemen we de overgang. Gemiddeld heeft een vrouw rond haar 51e die laatste menstruatie, voor de meeste vrouwen zal dat tussen 46 en 56 jaar zijn. De impact kan behoorlijk verschillen: de een heeft er nauwelijks last van, terwijl de ander misschien wel tien jaar klachten heeft.

Typische overgangsklachten

De overgang staat bekend om een aantal typische klachten, die vooral komen door de hormonale verandering. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van opvliegers, een soort warmte-aanvallen die een paar minuten duren en dan weer wegtrekken. Ook in de nacht komen die voor, het is dus niet gek als u ineens ligt te zweten in uw bed. Sowieso is het mogelijk dat u meer last krijgt van slapeloosheid. Goed voor uw omgeving om te weten: als uw humeur iets minder opgeruimd is dan ze gewend waren of u ineens wat vergeetachtig bent, kan dat ook zomaar door de overgang komen.

Gezond blijven tijdens de overgang

Veranderingen van lichaam en gewicht

Een ander belangrijk kenmerk van de overgang is dat uw lichaam verandert. Uw spiermassa neemt af en de hoeveelheid vet juist toe. Ook verandert de vetverdeling: de kans is groot dat zich sneller vet ophoopt rond de organen in uw buik, waardoor uw taille minder slank wordt. Omdat de stofwisseling vertraagt, is het goed mogelijk dat uw gewicht ook wat toeneemt. En waar u voorheen misschien makkelijk een paar kilo kwijtraakte door even een paar dagen op uw voeding te letten, kost dat nu waarschijnlijk meer moeite. Nog een belangrijke: als gevolg van de hormonale veranderingen wordt de kans op osteoporose (botontkalking) groter.

Gezond leven helpt

Als we al die mogelijke klachten zo op een rij zetten, schrikt u misschien toch even. Laten we u in ieder geval een beetje geruststellen: de kans dat u alle klachten in ernstige mate krijgt, is gelukkig niet zo heel groot. En u kunt zelf ook nog het een en ander doen om (het risico van) bepaalde klachten te verminderen. Zo is bewezen dat een gezonde leefstijl helpt. Als zorgt dat u minder eet dan u verbrandt, verkleint u de kans op overgewicht aanzienlijk. Bewegen is sowieso goed, ook voor uw botten. Zorg dat u iedere dag een half uurtje actief beweegt (denk aan wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen of dansen). Doe ook regelmatig oefeningen die uw spieren en botten versterken, zoals krachttraining. En, zeker niet onbelangrijk, zorg dat u genoeg slaapt. Ga niet te laat naar bed en stop op tijd met de schermpjes; u kunt beter nog even iets lezen voordat u gaat slapen.

Goed op voeding letten

We stipten het al even aan: in deze fase van uw leven speelt uw dieet een belangrijke rol om op gewicht te blijven of komen. Hoe gek het misschien ook klinkt: vet is goed. Dan hebben we het uiteraard niet over een portie bitterballen; het gaat om de goede vetten die bijvoorbeeld in noten, zaden, vette vis en avocado zitten. Koolhydraten zijn minder goed, dus laat de geraffineerde suikers zoveel mogelijk staat. Ook kan het verstandig zijn om minder brood, aardappelen en pasta te eten. Vervang die gerust door extra groenten, hoe meer u daarvan eet hoe beter. Om botontkalking tegen te gaan, mag u een portie zuivel extra nemen, aangevuld met vitamine D in de vorm van een supplement. En verliest u veel (meer) bloed tijdens uw menstruatie? Zorg dan dat u extra ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld uit volkoren producten, bladgroenten of vlees. Daarmee voorkomt u bloedarmoede.  

Houdt u ondanks bewegen en goede voeding toch vervelende klachten? Ga dan naar de huisarts; er zijn tegenwoordig goede middelen beschikbaar om de overgangsklachten in ieder geval te verminderen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s en zelfs tips over voeding. Ook vergoeden veel verzekeraars in de aanvullende verzekering een overgangsconsulent. Zo helpen ze u ook in deze levensfase uw goede gezondheid te bewaken.

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.