Cybercriminaliteit neemt flink toe nu de meeste mensen veel thuis zijn. Steeds vaker proberen criminelen data te gijzelen, gegevens te stelen en te gebruiken voor criminele doeleinden. Soms worden de gegevens niet direct gebruikt, maar als het ware gegijzeld. De Cyberhulp van Aon kan u hierover adviseren.
Ransomware is dus schadelijke software die uw bestanden gijzelt. Uw bestanden worden achter slot en grendel gezet, totdat u een geldbedrag overmaakt naar de cybercriminelen. U wordt hier als privépersoon niet speciaal voor geselecteerd. Het is dus niet zo dat u geen risico loopt als u geen rijke zakenman of een bekende Nederlander bent. Het verspreiden van ransomware gaat via grote, geautomatiseerde programma’s, zoals Emotet. Dit programma is in de afgelopen jaren via e-mailbijlages bij miljoenen computers binnengedrongen. Eind januari is Emotet door Europol ontmanteld, maar het volgende grote infectieprogramma is vermoedelijk al in omloop.
Hoe voorkomt u ransomware?
Zoals vele vormen van cybercriminaliteit, begint ransomware bij het achterhalen van uw gegevens. Net als bij online identiteitsfraude is phishing een belangrijke truc die cybercriminelen hiervoor gebruiken. Dus ook hier geldt: open nooit zomaar een verdacht uitziende e-mail, en download zeker nooit een bestand dat u niet vertrouwt. Cyberexpert Maarten de Jonge raadt daarnaast aan om een goede virusscanner te installeren en om te zorgen dat uw computer altijd tot de laatste versie is bijgewerkt.
Toch slachtoffer geworden?
Het kan natuurlijk alsnog gebeuren dat u slachtoffer wordt van ransomware. In dat geval is het verstandig om de Cyberhulp te bellen. Zij kunnen je adviseren met welke stappen u verdere schade kunt voorkomen. Het advies is in ieder geval altijd om het losgeld niet te betalen. Dit geeft namelijk geen garantie dat de computer wordt ontgrendeld en u alle gegijzelde bestanden terugkrijgt. Bovendien houdt u een crimineel systeem in stand. De belangrijkste tip: zorg dat u altijd een back-up hebt, in de cloud of op een losse harde schijf of usb-stick. Dan bent u uw computer misschien kwijt, maar uw bestanden in ieder geval niet.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: