Skip to main content
3 min. leestijd

Hoe beschermt u zichzelf tegen het gijzelen van data?

Deel dit bericht:

U kent het waarschijnlijk alleen van het nieuws: ransomware-aanvallen. Grote hoeveelheden data van bedrijven en instanties worden gegijzeld en pas na betaling van een hoge afkoopsom vrijgelaten. Het overkwam bijvoorbeeld de Universiteit van Maastricht. Maar het kan iedereen overkomen, ook privépersonen worden steeds vaker slachtoffer van ransomware. Wat kunt u doen om uzelf te beschermen tegen deze datagijzelingen? We vroegen het aan onze expert dataveiligheid Maarten de Jonge.

ransomware

Schieten met hagel

“Een vaak voorkomende misvatting is dat mensen denken ‘er valt bij mij toch niks te halen’. Cybercriminelen schieten namelijk graag met hagel. Vooral met ransomware. Ze sturen een geautomatiseerd programma de wereld in. Dit programma probeert bij zoveel mogelijk mensen computerbestanden te versleutelen, waarna ze alleen nog te ontgrendelen zijn door de criminelen zelf. Hier vragen ze een geldbedrag voor, dat kan oplopen van enkele tientjes tot tienduizenden euro’s. Betaalt u niet, dan bent u in veel gevallen bestanden als foto’s, bankafschriften en persoonlijke administratie gewoon kwijt. Cybercriminelen zijn meestal niet kritisch bij het selecteren hun doelwitten. Iedereen kan dus slachtoffer worden.”

Laat u niet misleiden

“Schadelijke programma’s die je bestanden gijzelen komen vaak via phishing op uw computer. Cybercriminelen gebruiken deze methode bijvoorbeeld ook bij online identiteitsfraude. Een onschuldig uitziend mailtje, een klik op de verkeerde link, en voor je het weet staat er schadelijke software op uw computer. Zoals altijd bij cybercriminaliteit geldt ook hier: let goed op. Download nooit zomaar bestanden, open nooit zomaar een link en controleer goed de inhoud van de mail. Een vreemd uitziende afbeelding? Een e-mailadres met tekens en cijfers die niet passen? Of wordt er gevraagd om persoonlijke gegevens? Verwijder het direct.”

Scannen en updaten

”Naast dat u zelf op je hoede moet zijn, is het ook belangrijk om uw computer goed te beveiligen. Een virusscanner is hierbij een eerste prioriteit. Deze hoeft helemaal niet duur te zijn. Sterker nog, gratis alternatieven van Avast en Kaspersky bieden voor de gemiddelde gebruiker een prima bescherming. Het is daarnaast belangrijk om programma’s up-to-date te houden. Dieven proberen vaak gebruik te maken van beveiligingslekken die worden gerapporteerd in een beveiligingsupdate. Heeft u deze update dus niet, dan kunnen dieven direct zien waar er bij u een lek zit. Controleer dus regelmatig uw virusscanner en computer op nieuwe beveiligingsupdates. Vaak kunt u bij de instellingen van deze scanners aangeven dat ze automatisch updaten, of je laten weten wanneer er een nieuwe update beschikbaar is.” 

Back-ups bijhouden

“Zelfs als u alles goed doet, kunt u helaas niet altijd voorkomen dat u slachtoffer wordt van ransomware. Wat u wel kunt doen, is bestanden altijd als back-up ook ergens anders opslaan, bijvoorbeeld in een cloudomgeving. Zelfs als uw bestanden dan gegijzeld zijn door cybercriminelen, kunt u er via een ander apparaat nog gewoon bij.”

Aon Cyberhulp

De Aon Cyberhulp is, per eerstvolgende verlengdatum, standaard opgenomen in de inboedelverzekering. Hiermee kunt u rekenen op ons netwerk van fraudespecialisten en helpen we u met het doen van aangifte. In de polisvoorwaarden leest u precies wat wel en niet verzekerd is. Wilt u weten wanneer uw verlengdatum is? Bel dan met onze afdeling klantadvies.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: 

 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.