Skip to main content
4 min. leestijd

In deze tijd van het jaar regent het aanbiedingen van zorgverzekeringen. Maar hoe kies je een goede? Onze podcast beantwoordt alle vragen kort en krachtig.

Deel dit bericht:

Ook hulp nodig bij het kiezen van een zorgverzekering?

Het jaar loopt weer op z’n einde en je wordt overladen met aanbiedingen van zorgverzekeringen. Het is een belangrijke verzekering, want een zorgverzekering gaat over meer dan alleen zorg.
Hoe kies ik mijn zorgverzekering? In de podcast De tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in 4 minuten, behandelt Aon al uw vragen kort en krachtig.

Je kunt de podcast “De tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in 4 minuten” beluisteren in je favoriete podcast-app of beluister ze via deze site.

Spotify Google Podcasts Pocket Casts Apple Podcasts

 

 

Wil je de podcast over het kiezen van een zorgverzekering nog eens nalezen? Dat kan! Hieronder hebben we de podcast voor u uitgeschreven.

Het hebben van een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Maar hoe vergelijkt u al die verschillende zorgverzekeringen en pakketten met elkaar? Elk jaar overladen reclames en nieuwsberichten ons met informatie over natura en restitutieverzekeringen. De hoogte van uw eigen risico en de populairste aanvullende verzekeringen. Kortom, een complex verhaal. Hoog tijd voor een stukje helderheid. Aon gaat je helpen met deze vraag.

Wendy de Wit, zorgverzekeringspecialist bij Aon, al die verschillende zorgverzekeringen en pakketten. Hoe kun je die nu het beste met elkaar vergelijken?

Ja, dat is zeker een hele goeie vraag. Waarom? Omdat wij natuurlijk allemaal een verplichte basisverzekering hebben en iedere zorgverzekeraar heeft verschillende basisverzekeringen die niet de ‘basisverzekering’ heten maar een andere naam hebben. En de meeste grote verzekeraars hebben drie verschillende daarvan.

En welke zijn dat?

Dat zijn vaak twee soorten van naturaverzekeringen en één restitutieverzekering.

Oké, wat is het verschil tussen die drie?

Bij naturaverzekeringen is het zo dat de zorg gecontracteerd is. Gecontracteerde zorg, is zorg waarvoor een zorgverzekeraar een contractuele afspraak heeft gemaakt bij een zorgverlener bijvoorbeeld een ziekenhuis of fysiotherapeut. En bij een restitutieverzekering maakt het niet uit of iemand gecontracteerd is of niet. Dan krijg je gewoon de kosten vergoed die vallen in de basisverzekering.

En kun je die verschillen tussen die drie nog iets verder toelichten?

Restitutieverzekering is alles wat in een basisverzekering valt. Het is vergoed, of je nu naar een gecontracteerde zorgverlener gaat of niet. Dan heb je nog meestal twee naturaverzekeringen en daar zitten verschillen in. In de naturaverzekering is alle zorg gecontracteerd en kom je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je bijvoorbeeld 80 of 75 procent van de kosten vergoed. Maar er is nog een variant van naturaverzekeringen, die de goedkoopste is. Dat is een naturaverzekering waarbij ook alles 100 procent vergoed wordt bij gecontracteerde zorgverleners. Maar ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener dan krijg je minder vergoed.

Nu las ik onlangs dat 85 procent van Nederland ook een aanvullende verzekering heeft. Moet ik daar iets mee in mijn keuze?

Ja, dat hangt er dus ook een beetje vanaf of je extra zorg nodig hebt of dat je voorziet dat je extra zorg nodig hebt. De basisverzekering dekt echt de basis, dus dat betekent dat bijvoorbeeld fysiotherapie pas vanaf de twintigste behandeling wordt vergoed. Zo zijn er nog wel meer dekkingen. Dus heb je dat nodig omdat je veel sport of op een andere manier? Dan is het goed om te kijken naar de aanvullende verzekeringen, want daar worden extra zaken in opgenomen. Niet iedereen heeft dat nodig. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je budget is en wat je zelf zou kunnen betalen.

Ja, ik heb zeg maar een dochter van 10 jaar. Als ik nu ga kijken in de toekomst, ik zie wat tandjes scheef staan…

Ja, dat is heel herkenbaar. In mijn omgeving hebben bijna alle kinderen tussen de tien en de dertien jaar beugels. Dat is geen standaardzorg. Het zit ook niet in de basisverzekering. Hier moet je als je dat verzekerd wil hebben, dan hebben we toch gauw over een bedrag van om en nabij de 2200 euro per jaar, dan moet je je aanvullend verzekeren. Bij sommige verzekeraars zit dat opgenomen in de zorgaanvullende verzekeringen, bij anderen in de tandartskostenverzekering. Dus het is inderdaad goed om daar scherp op te zijn.

Wat ook daarbij belangrijk is, is dat je daarin naar de toekomst moet kijken. Omdat op het moment dat er dus een beugel noodzakelijk is, je die verzekering wel kunt afsluiten maar dan heb je daar geen vergoeding voor. Want er zit overal een wachttijd op van 1 jaar. Dus je moet een jaar verzekerd daarvoor zijn en dan kan je pas kosten declareren van beugels.

Oké, ik weet nu alles over hoe de zorgverzekering is opgebouwd. Er zijn verschillende smaken waaruit je kan kiezen en veel is afhankelijk dus van individuele keuzes. Maar waar moet ik nou echt op letten nu ik overspoeld wordt met al die aanbiedingen?

Tuurlijk is premie heel belangrijk, maar daarnaast: kies de soort basisverzekering die bij je past. Want dat bepaalt ook voor een groot stuk hoeveel je per maand moet betalen. Kijk vervolgens naar de aanvullende verzekeringen. Wil je wel of geen aanvullende verzekering of tandartsverzekering? Kijk daarin naar de toekomst of kijk naar het verleden. En bepaal of je nog een extra eigen risico wilt voor naast het wettelijk eigen risico. Want dat bepaalt ook voor een stuk de premie.

Hopelijk heeft deze podcast u geholpen in uw zoektocht om de juiste zorgverzekering te kiezen. Bent u er nog niet helemaal uit, beluister dan ook de podcast met de meest gestelde vragen over de zorgverzeking.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.