Door de hoge inflatie van de afgelopen maanden is het leven een stuk duurder geworden. We kunnen in de supermarkt minder kopen voor hetzelfde geld, de benzineprijs is nog nooit zo hoog geweest en ook de energiekosten zijn extreem snel gestegen. Veel mensen hebben daardoor minder – of zelfs geen – geld meer voor andere dingen. Daarom wordt er bezuinigd op bijvoorbeeld uitjes en abonnementen, waaronder dat van de sportclub. Maar we willen wel blijven bewegen. Hoe doe je dat als je minder te besteden hebt? Onze expert Wendy de Wit geeft handige tips.
Aandacht voor gezond leven
In de afgelopen jaren is er meer aandacht voor gezond leven gekomen. We weten allemaal dat een gezonde BMI belangrijk is en dat dat een bepaalde discipline vraagt. Niet alleen is het belangrijk om gezond te eten, ook regelmatig bewegen hoort daarbij. Als u geen geld (meer) heeft voor een duur sportschoolabonnement of die personal trainer, is het verstandig om op zoek te gaan naar een nieuwe routine.
Buiten sporten
Gelukkig zijn er ook andere, goedkopere manieren van bewegen. De eenvoudigste manier is om te gaan wandelen. Als u er een gewoonte van maakt om iedere dag minimaal dertig minuten stevig door te lopen, komt u al een heel eind. Wilt u er een stapje bovenop doen? Dan is hardlopen een goed alternatief. Dat kost wel iets meer, omdat het verstandig is om dan in ieder geval op echte hardloopschoenen te lopen. Gelukkig zijn die er in allerlei prijsklassen; zo hoeft u daar niet persé veel geld aan uit te geven. Ook kunt u denken aan zwemmen. Als de kwaliteit van het water goed is, is het heerlijk om in open water te zwemmen in plaats van steeds datzelfde baantje in het zwembad. Gaat u liever een potje voetballen? De meeste gemeenten hebben openbare sportveldjes, zoals een Cruijff Court of Playground, en in steeds meer parken staan toestellen voor een work-out. Daar kunt u gratis sporten, zelf of samen met anderen.
Thuis bewegen
Is het slecht weer of sport u sowieso liever binnen? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden om op een voordelige manier lekker actief bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan yoga. Tegenwoordig zijn er op Youtube heel veel filmpjes te vinden waarmee u thuis een yogales kunt volgen. Het enige wat u nodig heeft, is een yogamat en toegang tot internet. Op dezelfde manier kunt u thuis fitness beoefenen, ook daarvoor zijn veel filmpjes beschikbaar. Wilt u bij de oefeningen gewichtjes gebruiken? Door flesjes met water te vullen, maakt u ze zelf. Als u verschillende maten flessen vult, heeft u zelfs meerdere maten gewichten om mee te trainen.
Kinderen laten sporten
Ook de overheid vindt het belangrijk dat iedereen kan sporten, vooral opgroeiende kinderen. Voor hen is het erg belangrijk om een goede motoriek te ontwikkelen en fit te zijn. Bovendien heeft bewegen ook op sociaal en emotioneel gebied een positieve invloed. Daarom bestaan er verschillende regelingen die sporten voor kinderen ook mogelijk maken als u niet zo veel te besteden heeft. Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp, Leergeld Nederland en Stichting Jarige Job zijn een nieuw samenwerkingsverband aangegaan. Via Sam& voor alle kinderen is het makkelijker geworden om de financiering van een sportlidmaatschap aan te vragen. Ook het Jeugdeducatiefonds, Armoedefonds, Kansarme Kinderen en het ANWB Kinderfietsenplan leveren een bijdrage om kinderen de kans te geven om te bewegen. Naast deze landelijke initiatieven hebben veel gemeenten hun eigen regelingen om kinderen te laten meesporten.
Sporten mogelijk houden voor iedereen
Maar ook voor volwassenen zijn er mogelijkheden om met subsidie te sporten. Zo is er het nieuwe Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Helaas zijn er nog niet zoveel gemeenten bij dit initiatief aangesloten. Veel gemeenten hebben wel hun eigen regelingen; bij uw eigen gemeente of lokale sportvereniging kunt u navragen welke dat zijn. Grotere plaatsen hebben soms ook een pas waarmee u korting krijgt op allerlei activiteiten, waaronder sporten.
Informatie over nuttige verzekeringen
Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.
In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen: