Skip to main content
4 min. leestijd

Na een lange tijd van thuiswerken werkt Nederland langzaam weer meer op kantoor. Hoe blijft u fit en gezond? 6 tips.

Deel dit bericht:

Na een lange tijd van thuiswerken werkt Nederland soms weer meer op locatie. Pakt u dan ook direct weer uw oude gewoontes op, of lukt het om de goede thuiswerkgewoontes nog even vast te houden? Of u nu volledig thuis werkt of af en toe naar kantoor gaat, in deze tijd van veranderingen kunt u een nieuwe routine starten. Met meer beweging, minder werkstress en meer ontspanning.

Hierbij 6 tips waardoor u zowel thuis als op kantoor gedurende de dag gezond en fit blijft. Plus: hoe kan uw zorgverzekering hierbij helpen?

 

Tip 1: Start ’s ochtends rustig de dag op

Het is heel verleidelijk om ’s ochtends nog even op die snooze-knop te drukken. En toen we allemaal thuiswerkten konden we ook wat langer uitslapen. Maar de terugkeer naar kantoor betekent voor veel mensen ook de terugkeer naar een hectisch ochtendritueel. Voorkom die vroege stress door een goede voorbereiding. Leg alvast de avond van tevoren uw kleren klaar en zet uw ontbijt in de koelkast.  Gebruik in de ochtend ook geen schermen. Zo begint u de dag met zo min mogelijk prikkels en komt u lekker fris op het werk aan.

Tip 2: Start de dag met frisse lucht en blijf lunchwandelen

Heel Nederland leek in coronatijd massaal het wandelen te ontdekken. De Ommetje-app van de Hersenstichting, de populairste wandelapp, kende op zijn hoogtepunt 1.4 miljoen gebruikers! Nu we weer meer op kantoor zitten, moeten we niet vergeten hoe fijn en gezond het is om tussen de middag een frisse neus te halen en even de benen te strekken. Uit onderzoek van de Koninklijke Wandelbond Nederland blijkt dat wandelen gezond is voor lichaam én geest. Maar niet alleen wandelen tijdens de lunch. Start de dag bij het thuiswerken ook met een frisse neus, door op het balkon of in de tuin te staan en goed diep in te ademen.

Tip 3: Begin bewust met de dag en eindig ook zo

Het was even wennen in het begin, maar uiteindelijk kregen velen van ons een goede grip op de werk-privébalans in coronatijd. Weer op kantoor is het opnieuw wennen aan een nieuwe situatie. Of we nu hybride werken of toch volledig thuiswerken, de werkdag bewust beginnen en afsluiten is altijd een goed idee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan even kort mediteren tijdens de werkdag, om uw hoofd af te schakelen en lichaam en geest te resetten. Veel zorgverzekeraars hebben komend jaar mindfulness-cursussen en hulpmiddelen opgenomen in het zorgpreventiebudget van uw zorgpakket, voor een extra steuntje in de rug.

Tip 4: Plan 2 avonden in de week bewust schermvrij

Even de (werk)telefoon uit, de laptop dicht en geen tv. Als u de hele dag achter een scherm werkt zijn bewust schermvrije avonden een goed idee. Een boekje lezen, een wandeling maken of even gezellig bij vrienden op bezoek: dat werkt stressverlagend en is leuk om te doen. Wist u dat veel telefoons tegenwoordig de optie hebben om een maximale schermtijd per dag in te stellen? Gaat u hier overheen, dan vergrendelt hij zichzelf automatisch. Een laagdrempelige manier om uzelf een goede gewoonte aan te leren.

Tip 5: Wel of niet thuiswerken: Beweeg wel door de dag

Zeker in de beginmaanden van corona bewogen we gemiddeld een stuk minder. In 2021 pakten we dit langzaam weer op. Voor wie achter de computer werkt en de hele dag stilzit, is voldoende bewegen heel belangrijk. Dat kan de hele dag. Ga lopend een boodschap doen. Pak de fiets naar het sporten of het werk. Grijp het nieuwe jaar aan om meer te sporten. Bouw het dan wel voorzichtig op want veel sportblessures ontstaan doordat beginnende sporters te hard van stapel lopen. Gaat er toch iets mis, dan wordt fysiotherapie vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Tip 6: Leer uzelf een nieuwe routine aan

Nieuwe gewoontes aanleren is nooit makkelijk. Maak ze daarom onderdeel te van een routine. Dit betekent dat u vaste momenten indeelt waarin u bijvoorbeeld gaat sporten, of geen scherm gebruikt na het werk. Of houdt vaste tijden aan wanneer u een rondje wandelt of even mediteert. Gewoontes onderbrengen in een routine, blijkt uit onderzoek, vergroot de kans dat u ze vasthoudt. Veel verzekeraars hebben online informatieportals vol tips en cursussen om u te helpen gewoontes aan te leren.

Extra tip: fit worden samen met uw (collectieve) zorgverzekering

De beste zorg is preventieve zorg. Hier kan uw zorgverzekering bij helpen. Bijvoorbeeld door een vergoeding voor preventieve zorg of online cursussen aan te bieden (zoals een cursus beter slapen). Ontdek of u via Aon collectieve voordelen kunt ontvangen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.