Skip to main content
4 min. leestijd

Bewegen is belangrijk, niet alleen voor uw lijf maar ook voor uw mentale gezondheid. Lees hier meer over hoeveel beweging voldoende is.

Deel dit bericht:

Bewegen is goed voor onze gezondheid, dat zal zo langzamerhand iedereen wel weten. Maar hoeveel beweging is dan eigenlijk voldoende? Welke soorten van bewegen tellen mee? En is dat voor iedereen hetzelfde? Onze expert Wendy de Wit legt het u graag uit. 

We zitten steeds meer

Het is een uitdrukking die steeds vaker voorbijkomt: zitten is het nieuwe roken. Of het echt even schadelijk is, durf ik niet te zeggen. Maar dat het slecht is om veel stil te zitten, is alom bekend. En toch zitten we met elkaar steeds meer; inmiddels gemiddeld al zo’n negen uur per dag. Veel mensen doen werk waarbij ze het overgrote deel van de dag op een stoel zitten. En als we dan na een lange werkdag moe thuiskomen, is het verleidelijk om op de bank te ploffen en er lekker te blijven hangen.

Serieuze gezondheidsrisico’s

Maar veel zitten brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Als je veel en lang achter elkaar zit, gebruik je je spieren te weinig. Daardoor kan je lichaam de suikers en vetten uit voedingstoffen minder goed verwerken. En dat verhoogt dan weer het risico op onder andere hart- en vaatziekten en diabetes type 2, als gevolg van het zogeheten metabool syndroom. Dat is een combinatie van vijf gezondheidsklachten en stofwisselingsproblemen: een te hoge bloeddruk, overgewicht en buikvet, een hoge concentratie vetten in het bloed, een ongezond cholesterolgehalte en een hoog suikergehalte in het bloed. Als iemand tenminste drie van deze vijf klachten heeft, is er sprake van het metabool syndroom; en dus van directe gezondheidsrisico’s.

Bewegen is belangrijk

Door voldoende te bewegen, stimuleert u de bloedomloop. En dat helpt om deze aandoeningen als gevolg van het metabool syndroom te voorkomen. Daar bovenop verkleint het de kans op overgewicht, maar ook op andere aandoeningen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan depressies, dementie en bepaalde vormen van kanker. Doordat u uw spieren en botten traint, wordt ook de kans op botbreuken kleiner. En bewegen is niet alleen belangrijk voor uw lijf, ook voor uw mentale gezondheid is het noodzakelijk.

Voor iedereen hetzelfde?

Voldoende bewegen is niet voor iedereen hetzelfde. Uw leeftijd en gezondheidssituatie spelen daarbij een rol, maar ook het doel dat u heeft. Voor volwassenen die hun gezondheid op peil willen houden, geldt als richtlijn 2,5 uur per week matig intensief bewegen plus twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Voor ouderen is het verstandig om daarnaast ook nog balansoefeningen te doen. Voor kinderen tussen vier en achttien jaar gelden andere richtlijnen, omdat zij nog in de groei zijn: een uur per dag matig intensief bewegen en drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Voor kinderen onder de vier en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking gelden aangepaste richtlijnen.”  

Bijzonder doel vraagt om meer bewegen 

Heeft u een bijzonder doel, dan gelden aanvullende adviezen. Stel dat u wat wilt afvallen; dan is het logisch om niet alleen op uw voeding te letten, maar ook meer te bewegen. Door te eten neemt u calorieën in, door te bewegen verbrandt u die juist. Als u meer calorieën verbrandt dan dat u inneemt, valt u af. Meer bewegen helpt daarbij. Wist u dat u met 10.000 stappen per dag al 500 calorieën verbrand? Maar ook als u traint voor een grote wedstrijd, zoals een marathon, is het belangrijk om in aanloop daarnaartoe meer en intensiever te trainen. Zo bouwt u de conditie op die u tijdens de wedstrijd nodig heeft. 

Beweegt u voldoende? 

In 2021 haalde nog niet eens de helft van alle Nederlanders van vier jaar en ouder de beweegrichtlijnen. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om aan die richtlijn te voldoen. Bij bewegen denkt u misschien meteen aan heel actieve sporten, zoals hardlopen of wielrennen. Maar er telt veel meer mee. Onder matig intensief bewegen verstaan we bijvoorbeeld ook een goede (lunch-)wandeling, een stuk fietsen of regelmatig de trap op- en aflopen. En zelfs huishoudelijke klussen als stofzuigen en in de tuin werken tellen mee. Een handigheidje is ook om uw boodschappen zoveel mogelijk lopend of op de fiets te doen; en dan liefst nét een winkel verder dan de dichtstbijzijnde. Wilt u weten of u voldoende beweegt? Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft hier een speciale test voor ontwikkeld. Vul die gerust eens in.

 

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.  

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.