Skip to main content
3 min. leestijd

Halloween staat voor de deur, dus haal de snoep maar alvast uit de kast… of niet? Want suiker kan een hele ongezonde werking hebben, met griezelige gevolgen voor onder andere uw gebit, lichaam en zelfs uw brein.

Deel dit bericht:

Op de laatste dag van oktober is het weer tijd voor Halloween. Deze enge feestdag is inmiddels aardig ingeburgerd in Nederland en de winkels liggen alweer een tijdje vol met Halloweensnoep. Erg lekker, maar ook vol met suiker. En met ook de andere feestdagen vol lekkers in het vooruitzicht, is het is goed om even stil te staan bij de gevaren van ongezond eten en drinken. De gevolgen kunnen namelijk griezeliger zijn dan u zou denken.

Wat is junkfood?

Junkfood is al het eten dat veel vetten, suikers, zout en calorieën bevat en juist weinig voedingsvezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Je hoort sommige mensen wel eens zeggen dat alles wat lekker is, junkfood is. Denk aan snoep, taart en gebak, alles wat uit de frituurpan komt, shoarma, pizza en ultra-processed foods zoals frisdrank en snacks. Tegenwoordig worden we bijna overal omringd door junkfood, een term die begin jaren vijftig voor het eerst werd gebruikt in de VS.

Waarom is al dat lekkers zo slecht?

Het eten van veel junkfood zorgt ervoor dat mensen snel aankomen, wat zelfs tot obesitas kan leiden. Junkfood zit namelijk propvol calorieën. Maar omdat er maar weinig voedingsstoffen in zitten, zorgt het niet voor verzadiging en krijgt u snel weer trek. Het liefst in wat lekkers en dus wordt er opnieuw naar iets ongezonds gegrepen.

De hoge concentratie zout in junkfood verhoogt het risico op een hoge bloeddruk, terwijl door een overvloed aan suikers de kans op diabetes sterk toeneemt. Daarnaast hebben de transvetten een negatieve invloed op het cholesterolgehalte. Mensen die veel junkfood eten krijgen op lange termijn vaak last van hart- en vaatziektes.

De invloed van suiker op je gebit

Daarnaast is suiker ook heel slecht voor ons gebit. De bacteriën in onze mond zetten suiker namelijk om in zuur, en dat kan het tandglazuur aantasten. Als het tandglazuur eenmaal weg is, komt het ook niet meer terug. Als u dus dagelijks veel voedsel met een hoog gehalte aan suiker en veel suikerhoudende frisdranken nuttigt, heeft u een grote kans op gaatjes, verkleuring en tanderosie. 

Daarnaast heeft u met een slecht onderhouden gebit een verhoogd risico op bloedend tandvlees. Schadelijke bacteriën uit de mond kunnen zo ook in de bloedbaan terechtkomen, wat een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tot gevolg kan hebben. Een goed begin voor een gezonde mond zou al zijn om bijvoorbeeld frisdrank te vervangen door water of thee zonder suiker.

Is veel suiker ook slecht voor het brein?

Junkfood is niet alleen slecht voor het lichaam en gebit, maar ook voor ons brein. Na de piek door de suikers volgt vaak een gevoel van suf- en loomheid, waardoor onze hersenen slechter functioneren. Daarnaast kunt u zich nadat de piek is uitgewerkt terneergeslagen voelen en op de lange duur ligt zelfs depressie op de loer. Alsof dit alles niet erg genoeg is, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië in San Diego dat de transvetten die overvloedig aanwezig zijn in junkfood het geheugen nadelig beïnvloeden.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is heel belangrijk. Een goede (collectieve) zorgverzekering kan u behoeden voor nare (financiële) gevolgen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Maar zorgverzekeraars doen meer. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken. In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.