Skip to main content
3 min. leestijd

Goede mondzorg is belangrijk voor uw gezondheid. Hoe zorgt u goed voor uw mond en gebit? Wij leggen het uit.

Deel dit bericht:

Goede mondzorg, voor de een is het vanzelfsprekend, de ander vindt het niet nodig om er veel aan te doen. Iedereen mag uiteraard zelf bepalen hoe hij of zij hiermee omgaat. Toch is het belangrijk om goed voor uw mond en gebit te zorgen. Waarom eigenlijk? En hoe zorgt u dan goed voor uw mond en gebit? We leggen het graag aan u uit. 

Waarom moet u goed voor uw mond en gebit zorgen? 

Natuurlijk is het prettig voor uzelf en uw omgeving als u een schoon en fris gebit heeft. Maar er zijn meer gezondheidsredenen om goed voor uw mond en gebit te zorgen. Wist u bijvoorbeeld dat, als u dat niet doet, er slechte bacteriën in uw bloedbaan of uw longen terecht kunnen komen? Dat verhoogt de kans op allerlei ziektes, zoals longontsteking, hart- en vaatziekten en diabetes. 

Andersom kunnen bepaalde aandoeningen of gezondheidsklachten al snel herkend worden in uw mond. Zo kan een gladde tong een teken van bloedarmoede zijn; en bepaalde darmaandoeningen zorgen soms voor verkleuringen en ontstekingen van het mondslijmvlies.  

Wat is goede mondzorg? 

Maar hoe zorgt u eigenlijk goed voor uw mond en gebit? Is de bekende twee keer per dag gedurende twee minuten poetsen genoeg? Of komt er meer bij kijken?  
Als u uw mond goed gezond wilt houden, moet u hieraan denken: 

  • Houd uw gebit en tandvlees goed schoon. Dat doet u door goed te poetsen; inderdaad die twee keer per dag gedurende twee minuten. Maar het is ook van belang om daarbij een tandpasta met fluoride te gebruiken én om op de goede manier te poetsen: volgens een schema en met evenveel aandacht voor iedere tand of kies. En vergeet uw tong niet bij het poetsen. Ook tandenstokers en flosdraad helpen om uw mond en gebit schoon en fris te houden. 
  • Laat uw gebit en mond regelmatig controleren door uw tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen gaatjes en tandvleesaandoeningen in een vroeg stadium ontdekken en daar actie op ondernemen. Daarmee voorkomt u grote problemen aan uw gebit. Ook kunnen ze u tips geven, hoe u uw gebit en mond goed schoonhoudt. 
  • Zorg voor een gezond voedingspatroon. Om ervoor te zorgen dat uw gebit niet te vaak een zuuraanval krijgt, kunt u het best iedere dag hetzelfde aantal eet- en drinkmomenten aanhouden. De meeste deskundigen adviseren drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes per dag. 

Mondzorg: risico’s vooral bij kinderen en ouderen 

Voor twee doelgroepen is het extra belangrijk om goed voor hun mond en gebit te zorgen: kinderen en ouderen. Voor kinderen is het van belang dat al heel jong leren hoe ze goed poetsen en dat ze regelmatig naar de tandarts gaan. Hun gebit is nog in ontwikkeling en moet nog hun hele leven mee. En slechte gewoontes die jong zijn aangeleerd, kunnen op lange termijn een grotere kans op gezondheidsproblemen geven. Wist u dat tandbederf de meest voorkomende ziekte bij kinderen is? Extra aandacht voor een goede verzorging van het gebit en de mond is dus verstandig. 

Moderne tehnieken in mondzorg

Door alle moderne technieken houden we steeds langer onze eigen tanden en kiezen. Vaak wordt er in de loop van de tijd dan wel het nodige aan het gebit ‘gesleuteld’. Omdat het gebit niet meer volledig natuurlijk is (bijvoorbeeld door kronen, bruggen of implantaten), wordt goed onderhoud nog belangrijker. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen inwerken op het gebit of de mondholte. Het komt regelmatig voor dat de speekselproductie door die medicijnen afneemt, waardoor de kans op tandbederf juist groter wordt. Ook daarom wordt een goede verzorging van onze mond en ons gebit steeds belangrijker als we ouder worden. 

Uiteraard willen we zeker niet beweren dat u niet goed voor uw gebit en mond hoeft te zorgen als u geen kind of oudere bent. Zoals u hierboven heeft gelezen, heeft dat voor iedereen voordelen. 

Informatie over de zorgverzekering   

Een ongeluk zit in een klein hoekje, soms letterlijk. Een goede (collectieve) zorgverzekering kan u dan behoeden voor eventuele nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat u met zoveel verschillende pakketten misschien niet zo makkelijk kunt bepalen welke verzekering het best bij uw situatie past. In deze artikelen vertellen we u daarom meer over de zorgverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.