Skip to main content
4 min. leestijd

Een kamer bezichtigen? Let hierop!

Deel dit bericht:

Voor veel mensen is de studententijd een periode om nooit meer te vergeten, zeker als je op kamers gaat. Geen ouders meer die zeggen hoe het moet. Leuke huisgenoten, uitgaan, gezellig samen eten en drinken en niet te vergeten: de nieuwe studie. Maar op kamers gaan betekent ook meer eigen verantwoordelijkheid en aan veel (nieuwe) zaken denken.

In het huidige studiejaar zijn ruim 832.000 studenten ingeschreven in het hoger onderwijs.  De afgelopen acht jaar is het aantal studenten met 19 procent toegenomen. 52% van de studenten heeft het ouderlijk huis verlaten en gaat op kamers.

TIP: Doe de financiële checklist mijn kind gaat studeren

Een kamer bezichtigen? Let hierop!

Het begint natuurlijk allemaal met het vinden van een studentenkamer. Studentenhuizen zijn helaas niet altijd de meest veilige huizen. Zo is het vaak slecht gesteld met de brandveiligheid. Let bij het bezichtigen van de kamer op de volgende zaken: 

1.  Wie is de verhuurder?

Huren kan zowel particulier als via een woningcorporatie.  Als u via een woningcorporatie huurt, zijn zaken als internet, schoonmaak en onderhoud meestal goed geregeld en bij de prijs inbegrepen. Dit is niet altijd het geval bij particuliere huur.

2. Is het er een beetje schoon?

Kleven er voedselresten aan de muur in de gezamenlijke ruimte? Of ziet alles er keurig uit? Eén blik in een gemiddelde studentenwoning zegt vaak genoeg over hoe schoon het er is. Goed om te weten: het naleven van de hygiëneregels in het huis is niet de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Dit behoort tot de taken van de huurders. 

op kamers

 3. Faciliteiten en onderhoud

Welke faciliteiten heeft uw kind tot zijn of haar beschikking? En ook niet onbelangrijk: hoe zien die er nog uit? Niet alle studentenwoningen hebben bijvoorbeeld de luxe van een wasmachine, vaatwasser of droger. Kijk bij het bezichtigen dus goed welke faciliteiten er allemaal zijn en wat de staat van onderhoud is. Werkt de douche nog naar behoren? Hoe zit het met de radiator en de koelkast? Check!

4. Betaal niet te veel

Hebben de radiatoren in het huis een thermostaatknop? Hoeveel mensen maken gebruik van de keuken? En is er in die keuken een afzuigkap te vinden? Zomaar wat vragen die van invloed zijn op de prijs die u betaalt. De kale huur wordt namelijk bepaald aan de hand van een puntensysteem. Hoe minder punten uw studentenkamer oplevert, hoe minder huur ervoor gevraagd mag worden. Dat niet iedereen dit goed checkt, blijkt wel uit het feit dat studenten gemiddeld € 100 per maand te veel betalen voor hun studentenkamer. Controleer dus snel  via deze site  of u een redelijke prijs betaalt. Overigens verschillen de kamerprijzen behoorlijk per stad, zoals u kunt lezen in dit artikel. 

 5. Ook niet onbelangrijk: de buurt

In welke wijk bevindt de studentenwoning zich? Staat de wijk bekend als ‘niet zo goed’ of is het juist een chiquere wijk? Hoe ver zit uw zoon of dochter van alles af? Is het centrum goed bereikbaar? En is er een supermarkt in de buurt? Neem deze vragen zeker mee bij het bezichtigen, want niet alleen de kamer zélf is belangrijk. Ook de omgeving telt mee.

6. Check de servicekosten

Naast de kale huur betalen huurders over het algemeen ook servicekosten. Hieronder vallen zaken als schoonmaak, energie, water en een werkende internetverbinding. Let er wel goed op dat u krijgt waarvoor u betaalt. Er zijn namelijk gevallen bekend van huurders die servicekosten in rekening brengen voor een niet-bestaande internetverbinding. Als huurder heeft u recht op een specificatie van de servicekosten. 

 7. Hoe zit het met de verzekeringen?

Bij op kamers gaan en studeren moet u al aan genoeg zaken denken. Daar helpen we bij u graag bij. Zo zorgen we er graag voor dat uw verzekeringen goed zijn geregeld. Denk daarbij niet alleen aan de inboedel, regel ook meteen de aansprakelijkheids– en ongevallenverzekering. Meer informatie nodig? Neem dan contact op met de afdeling Klantadvies.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond de studentenwoning. Een goede inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende dekkingen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In het artikel hieronder leest u wat de opties zijn bij een inboedelverzekering:  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.