Hoorde u dat? Dat is het geluid van de toekomst dat uw huis binnendringt. Domotica, oftewel slimme technologie, is tegenwoordig helemaal hot in moderne woningen. Het zijn slimme apparaten in en om uw huis die met elkaar en met u via uw smartphone communiceren. Behalve dat een smart home u veel gemak oplevert, kleven er ook risico’s aan domotica. Expert Joey van Druten vertelt u er in dit artikel meer over.
Vooral gemak, maar ook geld en energie besparen
Domotica maakt uw leven namelijk een stuk gemakkelijker en comfortabeler. U kunt allerlei dagelijkse taken automatiseren, alsof u een persoonlijke assistent in huis heeft. Lampen die automatisch aangaan zodra u een kamer binnenstapt, verwarming die zichzelf aanpast aan uw voorkeur, en zelfs apparaten die u op afstand kunt bedienen. Heel makkelijk, maar vaak ook een goede manier om geld en energie te besparen. Verlichting en verwarming kunnen automatisch worden geregeld op basis van uw aanwezigheid en tijdschema’s. Zo vergeet u nooit meer lampen of de verwarming laag te zetten verspilt u geen gas en elektriciteit.
Een veiliger thuis
Ook op het gebied van veiligheid zijn domotica een welkome aanvulling. Slimme beveiligingssystemen, camerabewaking en een smart deurbel en slim deurslot beschermen uw huis tegen indringers. Ze kunnen zelfs lekkages en brand detecteren voordat ze grote schade aanrichten. Zo kunt u zelfs als u op vakantie bent een ramp voorkomen, omdat u op uw smartphone een melding krijgt dat er een lek is gedetecteerd in de badkamer.
Ook aan domotica kleven risico’s
Maar hoe zit het met de veiligheid van de domotica zelf? Een belangrijk risico aan domotica dat mensen vaak vergeten is cybercrime. Omdat de meeste slimme apparaten op enige manier verbonden zijn met het internet, is het altijd mogelijk dat criminelen toegang krijgen. Bijvoorbeeld om uw persoonlijke gegevens te stelen of om controle te krijgen over uw slimme apparaten.
Er bestaan bijvoorbeeld apps die gegevens verzamelen uit uw slimme thermostaat. Dit zijn vrij gedetailleerde gegevens over uw energieverbruik die op een dataserver (op afstand via internet) worden opgeslagen. Hoe goed is deze persoonlijke informatie dan beveiligd? Het is daarom belangrijk om ook bij domotica sterke wachtwoorden te gebruiken, tweefactorauthenticatie in te schakelen en regelmatig software-updates uit te voeren. Safety first!
Dekking bij schade
Daarnaast is het belangrijk om te weten of uw domotica-opstelling zelf ook goed beschermd is. U kunt de slimme apparaten gewoon meeverzekeren op uw inboedelverzekering. Deze verzekering biedt dekking voor eventuele schade. Het is verstandig te informeren bij uw verzekeringsmaatschappij of zij domotica specifiek benoemen in hun polisvoorwaarden. Let ook op het verzekerde bedrag dat zij hanteren voor elektronische apparatuur. Zorg ervoor dat het bedrag voldoende is om eventuele schade aan uw domotica-opstelling te dekken.
Informatie over nuttige verzekeringen
Als u in en rond uw huis aan de slag gaat, is het prettig om zeker te weten dat u goed verzekerd bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen geven we u graag meer informatie: