Skip to main content
4 min. leestijd

Een goede 1 aprilgrap is origineel en zet mensen op het verkeerde been en zorgt voor een anekdote waar ook jaren later nog om gelachen kan worden. Maar soms gaat het mis. Kunt u dan claimen bij de verzekeraar? Lees meer voordat het lachen u vergaat.

Deel dit bericht:

Een goede 1 aprilgrap is origineel, zet mensen op het verkeerde been en zorgt voor een anekdote waar ook jaren later nog om gelachen kan worden. Maar soms gaat het mis. Iemand schrikt van een grap, valt op de grond en breekt een heup of arm. Of iemand neemt op basis van de grappig bedoelde, foutieve informatie een beslissing die helemaal verkeerd uitpakt. Schade die door uw schuld is ontstaan, kunt u claimen bij de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Maar geldt dit ook voor de gevolgen van een uit de hand gelopen grap?

Keert de verzekering uit na een gevaarlijke 1 aprilgrap?

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren maakt onderscheid tussen het maken van een foutje en het veroorzaken van schade door opzet of roekeloosheid. In de verzekering zit een opzetclausule. Dat betekent dat de verzekeraar niet uitkeert als er sprake is van opzet of roekeloosheid. Dit kan soms een grijs gebied zijn, want bij het uithalen van een grap heeft u natuurlijk niet de intentie om schade te veroorzaken. En wanneer is er precies sprake van roekeloosheid? In het uiterste scenario kan het voorkomen dat de rechter hier uitspraak over moet doen.

Wanneer is er sprake van opzet of roekeloosheid?

Een collega melden dat de deadline van zijn of haar project is vervroegd, waardoor deze in de stress schiet, onwel wordt en vervolgens in het ziekenhuis belandt? Geen opzet. De stoep van de buurman spekglad maken waardoor hij ’s ochtends vroeg ongenadig hard onderuitgaat en eveneens in het ziekenhuis terechtkomt? Roekeloze actie. De kraan dichtplakken met plakband, waardoor het water alle kanten op spuit en het slachtoffer van schrik zijn designer bril van zijn neus stoot en op de grond kapot laat vallen? Kan gebeuren. De remmen van de fiets van een vriend onklaar maken, waardoor deze onderuit gaat en zijn dure bril in stukken breekt? Roekeloosheid.

Wordt schade die per ongeluk ontstaat vergoed?

Een speelse grap waardoor schade ontstaat die in principe niet te voorzien was, is normaal gesproken verzekerd. Gebruik vooral uw gezonde verstand bij het bedenken van een 1 aprilgrap. Voorkom grappen waarvan redelijkerwijs te verwachten is dat ze vervelende gevolgen kunnen hebben. Een subtiele, originele grap heeft uiteindelijk veel meer impact dan een lompe prank. Wees dus creatief en zorg voor de zekerheid voor een goede aansprakelijkheidsverzekering. 

Luisteraars boos om denkbeeldige file

Soms heeft een grap die met de beste bedoelingen is bedacht, grotere gevolgen dan verwacht. Op 1 april 2016 lieten Qmusic radiomakers Mattie & Wietze in hun programma weten dat er op de A2 tussen Amsterdam en Maastricht een file stond van maar liefst 96 kilometer. Een zogenaamde medewerker van Rijkswaterstaat vertelde dat de file naar verwachting alleen nog maar zou groeien. Voor veel luisteraars genoeg reden om afspraken te verzetten, vele uren om te rijden of maar gewoon thuis te blijven. De reacties op deze grap waren zo negatief, dat de deejays genoodzaakt waren om hun excuses aan te bieden.

Waar komt de 1 aprilgrap vandaan?

Het is onduidelijk hoe de 1 aprilgrap precies ontstaan is. De bekendste verklaring is dat met de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582 oud en nieuw verhuisde van 1 april naar 1 januari, wat voor verwarring zorgde over de start van het nieuwe jaar. In Nederland wordt de inname van Den Briel (Brielle) door de Watergeuzen op 1 april 1572 vaak genoemd als de oorsprong van de grappendag. De eerste Nederlandstalige verwijzing naar 1 april stamt echter uit 1539. In een gedicht van Eduard de Dene wordt een knecht beschreven die door zijn heer om een belachelijke boodschap wordt gestuurd. Daarmee wordt een belangrijk kenmerk van een typische 1 aprilgrap beschreven, namelijk iemand erop uit sturen om iets te halen dat niet bestaat, zoals gedroogde sneeuw, een ons gaten zonder kaas of zuurstofpilletjes.

Massamedia bedenken ludieke grappen

Vanaf het eind van de negentiende eeuw worden vooral de massamedia de aanstichters van 1 aprilgrappen. In Nederland heeft het Jeugdjournaal een reputatie opgebouwd met het bedenken van ludieke 1 aprilgrappen. Hun mooiste grap was ongetwijfeld de aankondiging dat oud-premier Jan Peter Balkenende een rol zou gaan spelen in een nieuwe film van Harry Potter. Niet alleen kinderen trapten er massaal in. De oppositiepartijen lieten weten het uitstapje van de premier niet echt te kunnen waarderen.

grappig

Bedrijven gebruiken 1 april voor gratis publiciteit

Ook bedrijven grijpen 1 april vaak aan om met een goede grap gratis publiciteit te genereren. In 2018 liet de Efteling weten dat baby’s een ritje konden maken in de Python. Voor de baby’s zou het goed zijn om met zoveel mogelijk prikkels in aanraking te komen en daarom was in samenwerking met Maxi-Cosi een speciaal stoeltje ontworpen voor de allerkleinsten. De populaire achtbaan was vanwege groot onderhoud een tijd dicht geweest. De succesvolle 1 aprilgrap was een perfecte manier om de heropening onder de aandacht te brengen.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een grap net zo professioneel organiseren als de Efteling dat deed, is natuurlijk niet altijd mogelijk. En dat hoeft ook helemaal niet. Ook het bedenken, voorbereiden en uitvoeren van een eenvoudige 1 aprilgrap is leuk om te doen. Maar zorg er wel voor dat het niet uit de hand kan lopen. Mocht het onbedoeld toch fout gaan, dan kan een goede inboedel-, woonhuis- of aansprakelijkheidsverzekering u behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen geven we u graag meer informatie:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.