Skip to main content
4 min. leestijd

Beter bespaar je niet op deze verzekering. Bedragen vaak veel hoger dan je verwacht Lees hier meer.

Deel dit bericht:

Het zal u maar overkomen: tijdens een enthousiast partijtje voetbal in de straat schiet een van de buurjongens een bal door uw ruit. Heel vervelend natuurlijk, want het geeft veel gedoe. Maar gelukkig kunt u de schade verhalen op uw buren. Toch? Maar wat nu als dat niet zo is, wie draait er dan voor de kosten op? In dit artikel krijgt u antwoord op de vraag waarom u een aanspakelijkheidsverzekering zou afsluiten?

En hoe zit het als uw eigen kind die bal bij een van de buren door de keukenruit schiet en vervolgens de buurman raakt die net stond te koken? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Kunt u die zelf betalen of is het toch verstandiger daar iets voor te regelen? We leggen u graag het belang van een goede aansprakelijkheidsverzekering (AVP) uit.

Niet bezuinigen op aansprakelijkheid

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Eerder dit jaar publiceerde RTL Nieuws dat zo’n 640.000 huishoudens in Nederland geen aansprakelijkheidsverzekering hebben. Dat is gebleken uit marktonderzoek door bureau Ipsos. Vaak is het niet eens onwil, maar eerder onwetendheid. Zo hebben veel jongeren geen AVP. Zolang zij onder de verzekering van hun ouders vielen, was het ‘automatisch’ voor hen geregeld. Maar als ze vervolgens op eigen benen komen te staan, wordt juist deze verzekering vaak vergeten; ook omdat die niet verplicht is.

Schade aan particulieren zelf betalen

Toch is het een belangrijke verzekering. Een nieuwe ruit kunt u misschien nog wel uit uw eigen zak betalen. Maar wat nu als er letselschade bij komt kijken? Bijvoorbeeld omdat de buurman in het voorbeeld de bal tegen zijn hoofd krijgt en met hersenletsel in het ziekenhuis belandt? Of wanneer u met uw fiets iemand aanrijdt en diegene arbeidsongeschikt raakt? Als u in de laatstgenoemde situatie een auto of motor had bestuurd, zou de schade onder de verplichte WA-verzekering voor gemotoriseerde voertuigen vallen. Maar nu u met de fiets was, is dat dus niet het geval.

Schade vaak meer dan alleen ziekenhuiskosten

De ziekenhuiskosten worden vaak nog wel vanuit de zorgverzekering vergoed, maar alle bijkomende schade niet. Denk aan gemiste werkdagen, aanpassingen in de woning of misschien wel een geruïneerde carrière of het moeten stoppen van een eigen onderneming. Die kosten kunnen tot heel hoge bedragen oplopen. Zo kan alleen de letselschade al oplopen tot € 250.000. En als de schade het einde van iemands eigen bedrijf of carrière betekent, gaat het om nog veel hogere bedragen. U moet er toch niet aan denken dat u die zelf moet betalen?

Gedupeerde kan voor de kosten opdraaien

Laten we het plaatje ook eens van de andere kant bekijken. Naast jongeren zijn het ook vaak mensen met heel weinig geld die op deze verzekering bezuinigen. Stel dat u degene bent die wordt aangereden en met grote letselschade te maken krijgt die gevolgen heeft voor de rest van uw leven. En dat de fietser die u aanrijdt geen AVP heeft en de kosten ook niet zelf kan betalen. Dan kan het betekenen dat u daar zelf voor opdraait. Oneerlijk? Ja, dat is het. Maar het is wel de praktijk. Van een kale kip kunt u immers niet plukken.

Aansprakelijkheid kan u achtervolgen 

Als u de veroorzaker van de schade bent, geen AVP heeft en de kosten niet zelf kunt betalen, kan het u ook nog lang achtervolgen. Zeker als het slachtoffer een rechtszaak aanspant en de rechter bepaalt dat u inderdaad verantwoordelijk bent voor de schade. Zo’n uitspraak blijft heel lang geldig. Stel dat u in de tussentijd meer inkomen krijgt of zelfs vermogen opbouwt, dan kan de gedupeerde ook jaren later nog bij u aankloppen om de kosten vergoed te krijgen.

Lage premie, hoge vergoedingen

Al met al reden genoeg om die aansprakelijkheidsverzekering wel af te sluiten. Zeker als u bedenkt dat u voor maar een paar euro per maand de aansprakelijkheid van uzelf, uw gezinsleden en in sommige gevallen zelfs uw huisdieren kunt afdekken. Vaak tot een schadebedrag van anderhalf miljoen euro en soms zelfs nog meer. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede aansprakelijkheidsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Heeft u geenaansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)? Dan moet u de schade zelf vergoeden. Om te voorkomen dat u onnodige kosten moet maken, doet u er goed aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • Standaard verzekerd voor €1.500.000
  • Wereldwijde dekking voor het hele gezin

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.