Skip to main content
3 min. leestijd

Tips voor veilig genieten tijdens de feestdagen.

Deel dit bericht:

Wij helpen u graag om de feestelijke dagen zo prettig mogelijk te laten verlopen. Schade zit namelijk in een klein hoekje en verstiert al gauw een fijn feest. Daarom geven we u enkele preventieve tips voor onbezorgd genieten tijdens de feestdagen.

Wijnvlekken

Een rode wijnvlek in het witte tapijt. Kom dan meteen in actie. Absorbeer eerst zoveel mogelijk wijn met keukenpapier of zout. Spoel de vlek daarna uit met (lauw)warm water. Wees er snel bij, zo voorkomt u schade en kan het feest doorgaan.

Veilig koken

Een brandveilige keuken geeft, zeker in de culinaire decembermaand, een veilig gevoel. Gebruik apparatuur met beveiliging tegen oververhitting, wees voorzichtig met spullen die gemakkelijk vlam vatten (thee- en vaatdoeken, schorten, kleding met wijde mouwen) en zorg voor een blusdeken en rookmelder.

Kaarslicht

Bij Kerstmis horen kaarsjes. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen:

 • Laat kaarsen niet branden zonder toezicht
 • Zet kaarsen minimaal 10 centimeter uit elkaar
 • Verplaats een brandende kaars niet
 • Pas op met kaarsen in leuke vormpjes (kerstmannen, rendieren): deze zijn vaak gemaakt van inferieure was en smelten op een onvoorspelbare manier.

Veilige kerstverlichting

Kies lichtjes met een erkend keurmerk. Controleer voordat de verlichting in de boom gaat of alle lampjes goed vastzitten en de elektrische draden niet bloot liggen; dit kan kortsluiting veroorzaken. LED-verlichting is de veiligste keuze.

Schade door hete pannetjes doven het feest snel uit

Gebruik bij gourmetten geen papieren tafelkleed dat gemakkelijk vlam kan vatten. Of gebruik helemaal geen tafelkleed, dan kan niemand er per ongeluk aan trekken. Vlam in de fonduepan? Zorg dat er een deksel klaar ligt, leg die meteen op de pan en zet de warmtebron uit. Ga niet met een brandende fonduepan lopen. De kans dat u onbedoeld meer schade maakt en het feest eindigt bij de eerste hulp is dan erg groot.

Vuurwerk

Wees voorzichtig met vuurwerk, ook voor de mensen om u heen (de meeste vuurwerkslachtoffers zijn omstanders). Materiële schade kan vaak voorkomen worden:

 • Steek vuurwerk alleen buitenshuis aan. Dat geldt ook voor sterretjes of kindervuurwerk.
 • Zorg voor een stabiele ondergrond om vuurwerk af te steken.
 • Gebruik geen open vuur om het vuurwerk aan te steken.
 • Gebruik alléén een aansteeklont.
 • Zet een vuurwerkbril op. Deze koopt u bij de vuurwerkverkoper.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat anderen u materiële schade toebrengen? U doet er goed aan om uw auto op een veilige plek neer te zetten en uw brievenbus dicht te plakken. Zit uw brievenbus in de voordeur? Zet er een emmer water onder.

Check uw verzekering

Helaas kunt u niet alles voorkomen. Daarom wilt u goed verzekerd zijn. Een opstal- of woonhuisverzekering voor schade aan uw huis, een inboedelverzekering voor ongelukjes in huis en een autoverzekering voor die vuurpijl onder uw auto. Als u of iemand uit uw gezin per ongeluk schade bij iemand anders veroorzaakt, dan dekt de aansprakelijkheidsverzekering deze schade. Wilt u weten of u alles goed geregeld heeft? Wij helpen u graag. Dan kunt u zorgeloos genieten van de feestdagen.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

 • Keuze uit basis- en topdekking
 • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.