Veel Nederlanders gaan voor vakantie, werk of een medische behandeling onze landsgrenzen over. Voor een onbezorgd verblijf buiten Nederland geven wij u graag handige informatie en tips over zorg in het buitenland.
Verschil tussen spoedeisende en niet-spoedeisende hulp
Heeft u in het buitenland direct medische zorg nodig, die niet kan wachten totdat u weer thuis bent? Dan spreken we van spoedeisende hulp. Denk hierbij aan een gebroken been of een hartaanval.
Zorg is niet–spoedeisend als:
- u al langer weet dat u deze zorg nodig heeft;
- het gaat om zorg die wel noodzakelijk is, maar geen spoed heeft;
- u een behandeling in het buitenland laat plaatsvinden vanwege kortere wachttijden of lagere kosten.
Wat moet u doen bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?
Wilt u zich in het buitenland laten behandelen, bijvoorbeeld vanwege kortere wachttijden of lagere kosten? En wilt u de kosten declareren? Volg dan deze stappen:
- Vraag uw huisarts of specialist om een verwijzing.
- Vraag uw specialist in het buitenland om de medische indicatie en een behandelplan met een kostenplaatje. Lever deze aan bij uw zorgverzekeraar en vraag toestemming voor de behandeling.
- Vul na de behandeling een declaratieformulier in en stuur dit samen met de originele nota en eventuele aanvullende informatie naar uw zorgverzekeraar.
Direct hulp nodig? Bel de alarmcentrale
Neem bij spoedeisende zorg en/of een ziekenhuisopname in het buitenland altijd contact op met de alarmcentrale van uw zorg- en/of reisverzekeraar.
Het telefoonnummer van uw zorgverzekeraar staat op uw zorgpas, dat van uw reisverzekering vindt u op de polis of in de polisvoorwaarden. De alarmcentrale regelt de betaling van uw opnamekosten meestal rechtstreeks met het ziekenhuis en uw verzekeraar. Sla de alarmnummers op in uw telefoon, zodat u er niet naar hoeft te zoeken als u ze nodig heeft.
Altijd de juiste gegevens op zak met uw Europese zorgpas
De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgpas. Met deze pas laat u zien dat u recht heeft op noodzakelijke medische zorg bij tijdelijk verblijf in de EEG (alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland). Als u spoedeisende hulp nodig heeft dan versnelt deze pas de administratieve afhandeling.
Alle verzekerden met een basis zorgverzekering hebben recht op een EHIC. De kaart is persoonsgebonden. U vraagt deze dus voor elk gezinslid apart aan bij uw zorgverzekeraar, ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
Welke kosten worden vergoed?
De basis zorgverzekering vergoedt geneeskundige kosten in het buitenland niet altijd volledig. Meestal krijgt u maximaal de prijzen vergoed die in Nederland voor een bepaalde behandeling gelden. In het buitenland zijn de kosten vaak veel hoger. Bekijk daarom voor vertrek waarvoor u precies verzekerd bent (en waarvoor dus niet). Het kan verstandig zijn om in aanvulling op uw zorgverzekering een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Als u dan in een buitenlands ziekenhuis terechtkomt, bent u in ieder geval goed verzekerd.
Repatriëring? Zorg voor de juiste dekking!
Als u na een ongeval of ziekte terug naar huis gebracht moet worden vanuit het buitenland (repatriëring), wordt dat niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen hebben wel dekking voor medisch noodzakelijke repatriëring, net als de meeste reisverzekeringen met ziektekostendekking.
Extra tips om goed voorbereid op reis te gaan
Naast de tips die we u hiervoor hebben gegeven, kunt u nog een paar andere handige dingen doen voordat u op vakantie gaat:
- Vaccinaties
Controleer bij uw huisarts of GGD of er vaccinaties nodig zijn voor uw vakantiebestemming. Doe dat ruim voor vertrek, zodat u het nog op tijd kunt regelen.
- Medicijnen mee op reis
Neemt u medicijnen mee op reis? Houd er dan rekening mee dat sommige medicijnen streng verboden zijn in het buitenland. Vraag aan uw arts of apotheker of u een medicijnverklaring nodig heeft. Het is handig om bij uw apotheek een medicijnpaspoort op te vragen, vaak is dit ook in het Engels beschikbaar.
Haalt u medicijnen in het buitenland? Doe dat alleen op voorschrift van een arts en bij een apotheek. Bewaar een kopie van het recept en/of het doosje van de medicatie, zodat u altijd weet welke bestanddelen er in het medicijn zitten.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering: