Skip to main content
4 min. leestijd

Zorg in het buitenland. Hoe werkt dat eigenlijk? Lees hier meer over de Europese zorgpas.

Deel dit bericht:

Veel Nederlanders gaan voor vakantie, werk en/of een medische behandeling onze landsgrenzen over. Voor een onbezorgd verblijf buiten Nederland geven wij u graag handige informatie en tips over zorg in het buitenland.

Altijd de juiste gegevens op zak met uw Europese zorgpas

De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgpas. Met deze pas laat u zien dat u recht heeft op noodzakelijke medische zorg bij tijdelijk verblijf in de EEG (alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland). Als u spoedeisende hulp nodig heeft dan versnelt deze pas de administratieve afhandeling.  
 
Alle verzekerden met een basis zorgverzekering hebben recht op een EHIC. De kaart is persoonsgebonden. U vraagt deze dus voor elk gezinslid apart aan bij uw zorgverzekeraar, ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Verschil tussen spoedeisende en niet-spoedeisende hulp

Heeft u in het buitenland direct medische zorg nodig, die niet kan wachten totdat u weer thuis bent? Dan spreken we van spoedeisende hulp. Denk hierbij aan een gebroken been of een hartaanval. 

Zorg is nietspoedeisend (ook wel planbare zorg genoemd) als: 

  • u al langer weet dat u deze zorg nodig heeft;
  • het gaat om zorg die wel noodzakelijk is, maar geen spoed heeft; 
  • u een behandeling in het buitenland laat plaatsvinden vanwege kortere wachttijden of lagere kosten. 

 

Zorg in het buitenland

Hoe gaat u te werk bij niet spoedeisende zorg in het buitenland?

Wilt u zich in het buitenland laten behandelen, bijvoorbeeld vanwege kortere wachttijden of lagere kosten? En wilt u de kosten declareren? Volg dan deze stappen:

  • Vraag uw huisarts of specialist om een verwijzing. 
  • Vraag uw specialist in het buitenland om de medische indicatie en een behandelplan met een kostenplaatje. Lever deze aan bij uw zorgverzekeraar en vraag toestemming voor de behandeling. 
  • Vul na de behandeling een declaratieformulier in en stuur dit samen met de originele nota en eventuele aanvullende informatie naar uw zorgverzekeraar.

Plotseling hulp nodig? Bel de alarmcentrale

Neem bij spoedeisende zorg en/of een ziekenhuisopname in het buitenland altijd contact op met de alarmcentrale van uw zorg- en/of reisverzekeraar.  

Het telefoonnummer van uw zorgverzekeraar staat op uw zorgpas, dat van uw reisverzekering vindt u op de polis of in de polisvoorwaarden. De alarmcentrale regelt de betaling van uw opnamekosten meestal rechtstreeks met het ziekenhuis en uw verzekeraar. Sla de alarmnummers op in uw telefoon, zodat u er niet naar hoeft te zoeken als u ze nodig heeft.  

Welke kosten worden vergoed?

De basis zorgverzekering vergoedt geneeskundige kosten in het buitenland niet altijd volledig. Meestal krijgt u maximaal de prijzen vergoed die in Nederland voor een bepaalde behandeling gelden. In het buitenland zijn de kosten vaak veel hoger. Bekijk daarom voor vertrek waarvoor u precies verzekerd bent (en waarvoor dus niet). Het kan verstandig zijn om in aanvulling op uw zorgverzekering een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Als u dan in een buitenlands ziekenhuis terechtkomt, bent u in ieder geval goed verzekerd.

Repatriëring? Zorg voor de juiste dekking!

Als u na een ongeval of ziekte terug naar huis gebracht moet worden vanuit het buitenland (repatriëring), wordt dat niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen hebben wel dekking voor medisch noodzakelijke repatriëring, net als de meeste reisverzekeringen met ziektekostendekking.

Extra tips om goed voorbereid op reis te gaan

Naast de tips die we u hiervoor hebben gegeven, kunt u nog een paar andere handige dingen doen voordat u op vakantie gaat: 

Belangrijke telefoonnummers

Zet belangrijke telefoonnummers voor vertrek in uw telefoon. Denk bijvoorbeeld aan het nummer van uw alarmcentrale en uw verzekeraar(s).

Vaccinaties

Controleer bij uw huisarts of GGD of ervaccinaties nodigzijn voor uw vakantiebestemming. Doe dat ruim voor vertrek, zodat u het nog op tijd kunt regelen. 

Medicijnen mee op reis

Neemt u medicijnen mee op reis? Houd er dan rekening mee dat sommige medicijnen streng verboden zijn in het buitenland. Vraag aan uw arts of apotheker of u een medicijnverklaring nodig heeft. Het is handig om bij uw apotheek een medicijnpaspoort op te vragen, vaak is dit ook in het Engels beschikbaar.  

Haalt u medicijnen in het buitenland? Doe dat alleen op voorschrift van een arts en bij een apotheek. Bewaar een kopie van het recept en/of het doosje van de medicatie, zodat u altijd weet welke bestanddelen er in het medicijn zitten.  

 

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering:

Houdt u altijd aan de geldende coronamaatregelen in het land van uw bestemming en eventueel de landen waar u doorheen reist. Op de speciale website van de overheid vindt u de meest recente regels per land. Op onze pagina over de reisverzekering staan onder andere de meest gestelde vragen over de coronaregels en uw verzekering. 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.